Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dječaku (1) zapela noga u liftu, vatrogasci su ga jedva spasili...

None Foto: Igor Kralj/Pixsell 4

Susjeda sam mladog prebrižnog para kojem ste spasili djetešce u liftu. Vi ste svi, ali baš svi, toliko požrtvovni da se čovjek rasplače. Bravo za naše vatrogasce, napisala je jedna od susjeda na Facebooku

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Foto: Igor Kralj/Pixsell/Instagram

Ne možemo vjerovati kako mu je uopće nogica upala u tu rupu između kabine i okna dizala. Pretpostavljamo da je zapeo tenisicom za rub te mu se obuća izula. Upao je unutra, a majka ga nije mogla izvući.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Opisali su nam tako mučne scene stanari zagrebačke Vlaške ulice, gdje je u utorak navečer zapeo dječak. Bili su na trećem katu zgrade te su vjerojatno željeli izaći iz dizala. No nažalost, vjerojatno zbog dječje zaigranosti i nepažnje, dječak je ostao zarobljen. Preplašena majka pozvala je odmah pomoć te su na intervenciju stigle ekipe Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i ekipa Hitne pomoći. Podijelili su se u dva tima koji su vodili bitku s vremenom.

Dok je dio vatrogasaca otrčao na treći kat, ostatak kolega morao je provaliti u strojarnicu dizala. Unutra su isključili struju za lift kako bi osigurali da će ono ostati na mjestu. Svaki poziv s drugih katova mogao je postati koban za prignječenu nogicu. Problem im je stvarala i stara izvedba dizala, te su imali vrlo ograničen prostor za manevriranje. Zbog toga nisu mogli upotrijebiti hidraulične razupore i zračne jastuke koji bi razmaknuli kabinu od okna i tako povećali otvor kako bi dijete izvuklo nogu.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Vatrogasci su se zato morali pouzdati u vlastitu snagu. Uspjeli su spasiti dječaka tako što su na nekoliko mjesta ručnim hidrauličkim alatom, koji zovu “medvjeđa šapa”, razmaknuli dio kabine i napravili mjesta da mališanu izvuku nogu. Kad su ga izvukli, predali su ga timu Hitne, koji ga je s majkom prevezao u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj. Ondje je proveo noć.

- Nije dobro. Preselili su ga na Odjel intenzivne njege. Roditelji su cijelo vrijeme uz njega - rekla nam je kratko kroz suze zabrinuta i uzrujana dječakova baka. Kako neslužbeno doznajemo, ima manje prijelome gležnja i stopala.  Uz to, kabina dizala nagnječila mu je gležanj te izgrebala nogu. Da bi se što prije oporavio, liječnici će cijelo vrijeme intenzivno pratiti njegovo stanje.

Susjedi su i dalje potreseni scenama u kojima su se spasioci iznimno trudili pomoći dječaku.

- Susjeda sam mladog prebrižnog para kojem ste spasili djetešce u liftu. Vi ste svi, ali baš svi, toliko požrtvovni da se čovjek rasplače. Bravo za naše vatrogasce na intervenciji - napisala je jedna od susjeda na Facebook stranici Vatrogasne postrojbe Zagreb.

Inače, vatrogasci su i prije imali intervencije u kojima su pomagali djeci. U kolovozu 2010. i ožujku 2016. izrezali su metalne klupe na stajalištima autobusa jer su djevojčicama zapeli prsti u rupama.     

Komentari (18)
  • Bitno da je dite spašeno i dobro..svaka čast momci!

    3. 10. 2018,   18:41
  • Pa evo, to se i meni dogodilo. Dakle na poslu u firmi sam zajedno sa određenom robom ušao u teretni lift. Robe je bilo puno, a mjesta malo. Lif je bio u izvedbi bez zasebnih vrata i u vožnji se kretao uz zid okna. Vrh tenisice je netom prije zaustavljanja zapeo za neku izbočinu i noga je završila u procjepu. Posljedica - napola isčupan nokat na palcu i puno krvi. Srećom nije bilo ništa podrobljeno, ali je puno trebalo da zaraste. U to vrijeme takav lift nije imao svoja vrata, a mogao se poslati samo iz kabine. Poslije su ga dotjerali na način da je dobio vrata i mikro sklopku koja je onemogučavala pokretanja dok vrata nisu bila zatvorena. Na žalost takvih nesretnih putničkih liftova ima dosta po zgradama, a kao vrata služi neka vrsta rešetke kroz koju je lako proturiti ruku ili nogu. Znači, nesreća nikad ne spava!

    3. 10. 2018,   18:46
  • Da odgovorni za povlačenje sredstava iz EU rade svoj posao već bi odavno svi imali ne samo nove i kvalitetne liftove već puno toga što je neophodno za normalan život gradjana...voda, struja, ceste. Sramota od vlasti!

    3. 10. 2018,   19:46