Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dječaku (9) sude za ubojstvo: Podmetnuo požar, ubio petero

None Foto: Privatni album/YouTube/CBS

Majka Katrina kaže kako Kyle ima bipolarni poremećaj, šizofreniju te poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje, ali da nije čudovište. Kaže da ga voli i da mu je sve oprostila

Kyle A. (9) je optužen u američkoj saveznoj državi Illinois. U ponedjeljak su mu na sudu pročitali optužnicu. Terete ga da je u travnju ubio petero ljudi. Tužitelji su uvjereni da je dječak namjerno zapalio mobilnu kućicu.

Poginuli su dječakove polusestre Ariel (1) i polubrat Daemeon (2), njegova sestrična Rose (2), njegov poočim Jason (34) i njegova prabaka Kathryn (69). Slučaj je izazvao veliki interes javnosti. Sve velike novine i televizije izvještavaju o njemu.

Dječakova majka je dala dozvolu CBS Newsu da objave ime njezinog djeteta. Dječak (9) je u ponedjeljak na sudu teško pratio proces i nije shvaćao pravne pojmove. Sudac je dječaka pitao da li razumije optužnicu.

Dječak je odmahnuo glavom.

Što sam napravio?

- Što ne razumiješ - pitao ga je sudac.

- Što sam napravio - odgovorio je dječak. 

Dječakovi baka i djed koji žive u kućici do su rekli da je požar počeo oko 23 sata.

- Unuk nam je pokucao na vrata i rekao da im kuća gori te je tražio pomoć - posvjedočili su.

Osim dječaka, uspjela se spasiti samo dječakova majka Katrina (28).  

- Plamen je bio toliko jak da nisam mogla nikoga spasiti. Svojoj djeci sam morala reći da im ne mogu pomoći, a Jasonu sam rekla da ga volim. Čuli su se krikovi, a onda su utihnuli. Ne znam što je gore. Krikovi ili tišina - rekla je Katrina.

Kaže kako Kyle ima bipolarni poremećaj, šizofreniju te poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje. 

- Svi kažu da je on čudovište, a nije. Ovo je strašna tragedija. Izgubila sam obitelj, ali opraštam svojem sinu. Volim ga - kaže Katrina.

Postoje različita mišljenja pravnika o tome da li se može suditi djetetu radi ubojstva.

No teta Samantha koja je u požaru izgubila dvogodišnju kćer traži strogu kaznu za dječaka. 

- Treba biti u nekoj instituciji, a kad bude punoljetan treba u pravi zatvor. Dobro je znao što požar može učiniti - smatra teta.

No tužitelji kažu da bi zbog dobi mogao eventualno dobiti uvjetnu kaznu no traže za dječaka liječenje.

Kyle je sudnicu u ponedjeljak napustio u suzama. Otpratio ga je djed s očeve strane. Dijete nije u zatvoru.

Sljedeće ročište je 22. studenog, piše Daily Mail.     

 

Komentari (15)
  • Razumije on jako dobro sto je napravio. Dijete od dvije godine jako dobro zna da ne smije nanositi bol macki. Ovo dijete ne bi smjelo nikad vise medju ljude kao slobodnan covjek. U instituciju s njim. Dozivotno. Da li sam okrutna? Ne, realnost je okrutna. ON je ubio. Bio je ljubomoran i sve ih je pobio. Cisto zlo.

    24. 10. 2019,   22:23
  • Hmmmmm, što reći....osim da su svi komentari s paralelom između ovog malog i nedavnog slučaja kod nas, netragom nestali.

    24. 10. 2019,   22:59
  • mali ima bipolarni poremecaj i sizofreniju, od ta dva poremecaja neznas koji je gori. izbora nema , trajno ljecenje. jer promjenit se nece. nemoze

    24. 10. 2019,   23:16