Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djelatnice suda u Bjelovaru su kredite plaćale novcem suda

None Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Optužnicom se teretilo Z.P. (62), M.V.Đ. (39), J. K. G. (51), B. F. (52) i A.V. (58) da su krivotvorenom dokumentacijom podizale kredite. No, te su kredite su vraćale novcem suda, koji je oštećen za 473 tisuće kuna

Bivših pet djelatnica Županijskog suda iz Bjelovara u ponedjeljak je nepravomoćno osuđeno za Županijskom sudu u Zagrebu zbog zloupotrebe ovlasti, po optužnici USKOK-a.

Optužnicom se teretilo Z.P. (62), M.V.Đ. (39), J. K. G. (51), B. F. (52) i A.V. (58) da su krivotvorenom dokumentacijom podizale kredite. No, te su kredite su vraćale novcem suda, koji je oštećen za 473 tisuće kuna.

Z.P. je osuđena na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godine dana i uvjetnu kaznu od 18 mjeseci koja se neće izvršiti ukoliko ona u roku idućih pet godina ne počini kazneno djelo. Ukoliko se ogriješi o zakon u roku pet godina po pravomoćnosti presude, iza  rešetaka će provesti još 18 mjeseci.

Ona je jedina osuđena na bezuvjetni zatvor jer je kao osoba koja je radila u računovodstvu, uz svoje kreditne obveze plaćala i kredite ostalih četiri suradnice u „poslu“.

Presuda ih obvezuje da novac moraju vratiti s kamatama. Ostale četiri „suradnice“ su kažnjene radom za opće dobro. Dužne su podmiriti i troškove postupka u roku od 15 dana po pravomoćnosti u iznosu od 20 000. kuna. 

Inače sve je krenulo od rujna 2006. godine i trajalo je do lipnja 2011. godine, kada je Z.P. svoje kredite plaćala novcem suda. Ona je novac suda prebacivala na svoj bankovni račun. Potom je plaćala kredite koje je podigla u bankama i zadrugama. Sveukupno je na svoj račun neovlašteno prebacila 158 000 kuna, za koliko je oštetila državni proračun. Po istom obrascu je na račun službenice suda K.G. uplatila 132 000 kuna.

Na račun M.V.Đ. sjelo je 95.000 kuna. Dok je račun A.V. neosnovano postao bogatiji za 62 tisuće, a B.F. je „dobila“ 27.000 kuna.

Podsjećamo da je prvu presudu zagrebačkog Županijskog suda Vrhovni sud ukinuo, da bi se u ponovljenom postupku „umiješao“ USKOK jer je proširio optužnicu za još jednu djelatnicu. Po primitku presude u roku 15 dana mogu izjaviti žalbe USKOK i nepravomoćno osuđene nekadašnje sudske djelatnice. 

Komentari (7)
  • Iz suda? a tamo mora da fali jos koja nula u iznosu,

    5. 2. 2019,   05:58
  • i takvi likovi dijele pravdu ljudima??? može li nakaradnije??

    6. 2. 2019,   11:15
  • Pet godina je slala novce sa računa suda na svoj i kolegičin i nitko nije skužil. . To je moguće samo na Hr sudu.

    5. 2. 2019,   21:38