Obavijesti

News

Komentari 109

'Djevojci se sustav narugao u lice, ona nema nikakvu zaštitu'

'Djevojci se sustav narugao u lice, ona nema nikakvu zaštitu'
5

Manevrom odvjetnika Darko Kovačević Daruvarac je prvi put izašao na slobodu. Nepravomoćno je dobio pet godina pa su ga ipak vratili u pritvor. U nedjelju će ponovno izaći i smije prići žrtvi

VIDEO

Loše sam, razočarana sam i utučena. Psihički smo izludjeli od sinoć. Od novinara sam doznala da Daruvarac izlazi iz pritvora, nisu mi javili ni sa suda ni iz policije. Pukli smo više! Ovo je užas, pa nek’ iziđe onda van i nek’ tuče drugu djecu. On će to ponoviti, jer vuk dlaku mijenja, ne mijenja ćud, rekla je majka pretučene djevojke.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:19

Naime, u nedjelju na slobodu izlazi Darko Kovačević Daruvarac (31), koji je prije nešto manje od mjesec dana proglašen krivim na Općinskom sudu u Zadru zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke. Nepravomoćno je dobio pet godina zatvora. No ovoga puta uz sebe će imati putovnicu i osobnu iskaznicu. Tijekom boravka u pritvoru prestale su vrijediti mjere opreza donesene prilikom njegova puštanja iz pritvora u prosincu prošle godine. Osim što mu moraju vratiti predane dokumente, prestale su vrijediti i druge mjere – zabrana napuštanja prebivališta, obveza triput tjedno javljanja policiji te približavanje i kontaktiranja svoje žrtve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Daruvarac izlazi iz zatvora: Presudu će čekati na slobodi
Daruvarac izlazi iz zatvora: Presudu će čekati na slobodi

Cijeli je slučaj podignuo puno prašine u Hrvatskoj. Snimka na kojoj nabildani muškarac nezaustavljivo mlati jedva punoljetnu djevojku nogama i rukama, dok ona bespomoćno leži na tlu caffe bara, zgrozio je javnost. Tim više što joj nitko od gostiju ni osoblja kafića nije priskočio u pomoć. Navodno joj je glavom prije toga slomio umivaonik u WC-u.

Vikali su mu da je ostavi, da će je ubiti, a on je navodno rekao da to i želi. Majka žrtve uzdrmala je javnost i tražila dokaze za policiju vozeći za njim po gradu cijelu tu noć. Govorila je da su mu policajci ostavljali prostora za uzmak jer im je navodno bio dugogodišnji informator. Građani su prošle godine organizirali prosvjede koji su završavali pred zadarskim sudom jer nakon isteka polugodišnjeg pritvora u prosincu za kazneno djelo teškog ozljeđivanja i prijetnje više nije smio ostati u pritvoru.

Zadar: Daruvarac za brutalno premlaćivanje djevojke dobio pet godina zatvora

Sve je po zakonu. Da su Daruvarca prijavili za pokušaj ubojstva, rokovi za pritvor bili bi puno dulji. Zato je Daruvarac izricanje presude dočekao na slobodi, uz tadašnju mjeru oduzimanja putovnice i javljanja u policijsku postaju tri puta tjedno. Tako se na izricanje presude na Općinski sud dovezao taksijem.

Daruvarac izlazi na slobodu? Majka žrtve strepi: To je cirkus
Daruvarac izlazi na slobodu? Majka žrtve strepi: To je cirkus

Inače, kazna petogodišnjeg zatvora automatski znači pritvaranje osuđenika nakon izricanja presude. Svi su vjerovali kako će iza rešetaka čekati pravomoćnost presude te su ostali neugodno iznenađeni.

- Pritvor za kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od pet godina traje šest mjeseci i može se produljiti za još najviše šestinu, što u ovom slučaju znači najviše mjesec dana, a to znači da ide na slobodu 10. veljače, jer je 10. siječnja pritvoren - rekao nam je glasnogovornik Općinskog suda Denis Klarendić. Daruvarac je, naime, i prvi put pušten na slobodu manevrom tadašnjeg odvjetnika Andreja Korljana koji se nije pojavio na sudu. Zato nije donesena nepravomoćna presuda, sutkinja je odgodila raspravu, a Daruvarac izišao na slobodu. Majka pretučene djevojke doživjela je živčani slom, a sama žrtva je istrčala iz sobe za svjedoke i mahala rukama. Pokušala se probiti do majke i Daruvarca. Obje su izgurali pravosudni policajci.

No manevar odvjetnika Korljana bio je itekako legalan, što su potvrdile i nadležne službe. I njemu se prijetilo, pogotovo nakon dolaska ministra Bošnjakovića na zadarski sud polovicom prosinca. Prijavio je policiji prijeteći grafit “Daruvarac je slobodan, Korljan je čist, ležat će na podu on i sotonist”. Nakon svega ispričao se drugim obvezama i otkazao punomoć Daruvarcu. Sad ga brani bivši sudac, odvjetnik Boris Radman.

Daruvarcu ukinuli sve mjere, može se približiti i svojoj žrtvi
Daruvarcu ukinuli sve mjere, može se približiti i svojoj žrtvi

- Općinski sud u Zadru, prilikom izricanja nepravomoćne presude, odredio je mojem branjeniku istražni zatvor koji je po rješenju trebao trajati do pravomoćnosti presude. Podnijeli smo žalbu Županijskom sudu u Zadru koji ju je usvojio i preinačio rješenje Općinskog suda te odlučio da pritvor može trajati do pravomoćnosti presude, ali samo ako presuda postane pravomoćna u roku mjesec dana. Napisao sam žalbu protiv presude Općinskog suda - rekao nam je Radman. Zbog ovog slučaja ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obećao je mijenjati zakone.

- Djevojci u Zadru se sustav narugao u lice, ona nema nikakvu zaštitu - rekla je Neva Tolle, predsjednica Autonomne ženske kuće u Zagrebu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag