Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Djevojci se sustav narugao u lice, ona nema nikakvu zaštitu'

None Foto: Dino Stanin/Pixsell,Facebook 5

Manevrom odvjetnika Darko Kovačević Daruvarac je prvi put izašao na slobodu. Nepravomoćno je dobio pet godina pa su ga ipak vratili u pritvor. U nedjelju će ponovno izaći i smije prići žrtvi

Loše sam, razočarana sam i utučena. Psihički smo izludjeli od sinoć. Od novinara sam doznala da Daruvarac izlazi iz pritvora, nisu mi javili ni sa suda ni iz policije. Pukli smo više! Ovo je užas, pa nek’ iziđe onda van i nek’ tuče drugu djecu. On će to ponoviti, jer vuk dlaku mijenja, ne mijenja ćud, rekla je majka pretučene djevojke.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Naime, u nedjelju na slobodu izlazi Darko Kovačević Daruvarac (31), koji je prije nešto manje od mjesec dana proglašen krivim na Općinskom sudu u Zadru zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke. Nepravomoćno je dobio pet godina zatvora. No ovoga puta uz sebe će imati putovnicu i osobnu iskaznicu. Tijekom boravka u pritvoru prestale su vrijediti mjere opreza donesene prilikom njegova puštanja iz pritvora u prosincu prošle godine. Osim što mu moraju vratiti predane dokumente, prestale su vrijediti i druge mjere – zabrana napuštanja prebivališta, obveza triput tjedno javljanja policiji te približavanje i kontaktiranja svoje žrtve.

Zadar: Na Općinskom sudu počelo ponovljeno suđenje Daruvarcu za premlaćivanje djevojke SUD JE POTVRDIO Daruvarac izlazi iz zatvora: Presudu će čekati na slobodi

Cijeli je slučaj podignuo puno prašine u Hrvatskoj. Snimka na kojoj nabildani muškarac nezaustavljivo mlati jedva punoljetnu djevojku nogama i rukama, dok ona bespomoćno leži na tlu caffe bara, zgrozio je javnost. Tim više što joj nitko od gostiju ni osoblja kafića nije priskočio u pomoć. Navodno joj je glavom prije toga slomio umivaonik u WC-u.

Vikali su mu da je ostavi, da će je ubiti, a on je navodno rekao da to i želi. Majka žrtve uzdrmala je javnost i tražila dokaze za policiju vozeći za njim po gradu cijelu tu noć. Govorila je da su mu policajci ostavljali prostora za uzmak jer im je navodno bio dugogodišnji informator. Građani su prošle godine organizirali prosvjede koji su završavali pred zadarskim sudom jer nakon isteka polugodišnjeg pritvora u prosincu za kazneno djelo teškog ozljeđivanja i prijetnje više nije smio ostati u pritvoru.

Zadar: Daruvarac za brutalno premlaćivanje djevojke dobio pet godina zatvora | Autor: Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Sve je po zakonu. Da su Daruvarca prijavili za pokušaj ubojstva, rokovi za pritvor bili bi puno dulji. Zato je Daruvarac izricanje presude dočekao na slobodi, uz tadašnju mjeru oduzimanja putovnice i javljanja u policijsku postaju tri puta tjedno. Tako se na izricanje presude na Općinski sud dovezao taksijem.

ŠOKIRANI ODLUKOM SUDA Daruvarac izlazi na slobodu? Majka žrtve strepi: To je cirkus

Inače, kazna petogodišnjeg zatvora automatski znači pritvaranje osuđenika nakon izricanja presude. Svi su vjerovali kako će iza rešetaka čekati pravomoćnost presude te su ostali neugodno iznenađeni.

- Pritvor za kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od pet godina traje šest mjeseci i može se produljiti za još najviše šestinu, što u ovom slučaju znači najviše mjesec dana, a to znači da ide na slobodu 10. veljače, jer je 10. siječnja pritvoren - rekao nam je glasnogovornik Općinskog suda Denis Klarendić. Daruvarac je, naime, i prvi put pušten na slobodu manevrom tadašnjeg odvjetnika Andreja Korljana koji se nije pojavio na sudu. Zato nije donesena nepravomoćna presuda, sutkinja je odgodila raspravu, a Daruvarac izišao na slobodu. Majka pretučene djevojke doživjela je živčani slom, a sama žrtva je istrčala iz sobe za svjedoke i mahala rukama. Pokušala se probiti do majke i Daruvarca. Obje su izgurali pravosudni policajci.

No manevar odvjetnika Korljana bio je itekako legalan, što su potvrdile i nadležne službe. I njemu se prijetilo, pogotovo nakon dolaska ministra Bošnjakovića na zadarski sud polovicom prosinca. Prijavio je policiji prijeteći grafit “Daruvarac je slobodan, Korljan je čist, ležat će na podu on i sotonist”. Nakon svega ispričao se drugim obvezama i otkazao punomoć Daruvarcu. Sad ga brani bivši sudac, odvjetnik Boris Radman.

OBITELJ U ŠOKU Daruvarcu ukinuli sve mjere, može se približiti i svojoj žrtvi

- Općinski sud u Zadru, prilikom izricanja nepravomoćne presude, odredio je mojem branjeniku istražni zatvor koji je po rješenju trebao trajati do pravomoćnosti presude. Podnijeli smo žalbu Županijskom sudu u Zadru koji ju je usvojio i preinačio rješenje Općinskog suda te odlučio da pritvor može trajati do pravomoćnosti presude, ali samo ako presuda postane pravomoćna u roku mjesec dana. Napisao sam žalbu protiv presude Općinskog suda - rekao nam je Radman. Zbog ovog slučaja ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obećao je mijenjati zakone.

- Djevojci u Zadru se sustav narugao u lice, ona nema nikakvu zaštitu - rekla je Neva Tolle, predsjednica Autonomne ženske kuće u Zagrebu. 

Komentari (109)
  • Eto vam istanbulska konvencija.Ovo je najbolji dokaz da ta konvencija služi samo za izvlačenje milijuna iz državnog proračuna i zaglupljivanje djece da ne znaju jesu li muško i žensko nego bi svi trebali biti LGBT, a nema nikakve veze sa zaštitom od nasilja

    6. 2. 2019,   18:28
  • sustav NIKADA nije ni valjao samo za "odabranu elitu" ...krimosi ratni profiteri političari edo fili....itd..itd.... pljuc !

    6. 2. 2019,   18:28
  • Istina je da joj se sistem narugao u lice,ona je žrtva kao i mnoge žene,nije se samo njoj narugao već se taj sistem narugava svima nama u HR već 28 godina

    6. 2. 2019,   18:22