Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djevojčica (13) u splitskoj je bolnici, sumnjaju na ospice...

Ako se potvrdi da su ospice, to je šesti slučaj ove godine u Splitu, a kako broj oboljelih raste ne samo u Hrvatskoj nego i svim europskim zemljama, epidemiolozi to pripisuju kampanji protiv cijepljenja

U četvrtak su u splitsku bolnicu primili djevojčicu (13), stranu državljanku, sa simptomima ospica. Liječnici moraju obaviti pretrage, ali prema neslužbenim informacijama, velika je vjerojatnost da se radi upravo o ospicama.

HRVATSKI INFEKTOLOG: 'Vidio sam djecu koja umiru jer nisu bila cijepljena. Čemu to?'

Ako se potvrdi da su ospice, to je šesti slučaj ove godine u Splitu.

Kako broj oboljelih raste ne samo u Hrvatskoj nego i svim europskim zemljama, epidemiolozi to pripisuju kampanji protiv cijepljenja:

- Nema drugog razloga, takve stvari ne padaju s neba - rekao nam je Pero Rizvan, epidemiolog spligtskog KBC-a, koji je dodao i da se svi oboljeli dobro oporavljaju.

Prošle godine je u Srbiji bilo i žrtava ove skoro iskorijenjene bolesti. A dok broj oboljelih raste, u Splitu se u subotu održava skup roditelja i djece Hrvatske udruge roditelja aktivista i Cijepljenje - pravo izbora.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Gledao sam djecu koja umiru jer nisu bila cijepljena'

Na skupu će govoriti i Andrew Wakefield, jedan od najvećih protivnika cijepljenja koji je na tu temu objavio brojne studije i znanstvene radove.

Skup se održava ispred splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u 17.30 sati.

Tema: Hrvatska

Komentari (87)
  • Svaka čast genijalcima zbog kojih će se početi vracati bolesti na koje smo zaboravili. Ocito djeca ponovo moraju poceti umirati od ospica da se pametnjakovici opamete. Problem je sto ne riskiraju samo svoje zdravlje, vec i zdravlje drugih ljudi i djece. Već vidim par glupih pitanja koja će mi biti postavljena pa da odgovorim. Kako dovode u opasnost druge ako su uzeli cijepivo? Postoji nešto što se zove imunited krda, ako je procijepljenost >95% bolest teško može opstati i mutirati (i tako zaraziti neke koji su cijepljeni), a ima i onih koji opravdano ne mogu primiti cjepivo. Cjepivo nije magični štit, ono u sebi sadrži dijelove virusa koji su slabi, te naše tijelo stvara anti tijela koja će biti spremna kada se susretnemo s pravim oblikom bolesti. Autizam? Svi respektabilni znanstveni radovi nisu našli poveznicu. Znate li zašto je broj autista veći? Autizam nije kao rak da imaš binarno stanje, tj. ili ga imaš ili ga nemaš. Autizam je jedan jako veliki spektar, od razine da ga je teško prepoznati do zbilja teških oblika. Kako je medicina napredovala tako je i sama dijagnostika autizma postala bolja. To ne znači da ima više autista, ima samo više dijagnosticiranih autista. Prije 20 godina bi za neko dijete samo rekli da je sramežljivo jer ima blagi oblik. Autizam kao izraz je nastao 1911., znači li da prije toga nije bilo autista? Bilo je samo nedijagnosticiranih autista.

    6. 6. 2019,   17:11
  • Nikakvo cudi da se sire ospice kada divljaci i sekte ne zele cijepiti vlastitu djecu. Cijepljenje mora biti obavezno za sve

    6. 6. 2019,   17:06
  • Uzeti im djecu zbog namjerne ugroze dječjeg života i namjernog širenja zaraze im naplatiti kaznu da kuću moraju prodati.

    6. 6. 2019,   17:11