Obavijesti

News

Komentari 100

Djevojčica (7) sama u bolnici: Stalno pita za seke i bracu...

Djevojčica (7) sama u bolnici: Stalno pita za seke i bracu...
1

Djevojčica koju je otac bacio s balkona probudila se iz kome, često spominje obitelj. Svakodnevno je vode na snimanja i preglede, a liječnici i sestre trenutačno su joj jedina obitelj

VIDEO

Gdje sam? Gdje su seke i braco?, prvo je što je djevojčica (7), koju je otac bacio s balkona na 1. katu kuće na Pagu, pitala osoblje KBC-a Zagreb nakon što je došla svijesti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:16

Probudila se prije tri dana na odjelu intenzivne zagrebačke bolnice Rebro, gdje se još nalazi. Komunicira s osobljem, a jedna od prvih stvari koje je spomenula bila je kako su je kod kuće tukli, doznajemo u bolnici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

O batinama koje je dobivala u roditeljskom domu i prije jezivog događaja, kad ju je otac bacio s balkona, pričala je spontano i vrlo otvoreno.

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb, prim. dr. Milivoj Novak, kaže da je zdravstveno stanje djevojčice sad jako dobro, uspješno se oporavlja i tijekom utorka bi trebala biti prebačena na neki od odjela. Najvjerojatnije će to biti neurokirurški “hladni” odjel.

Na intenzivnoj je svima prirasla srcu, a sestre i liječnici su uvijek uz nju kad joj nešto treba ili je boli. Djevojčicu otkad se probudila i počela komunicirati obilaze i bolnički psiholozi, a u sve je uključen i psihijatar. Psihologinja s KBC-a Zagreb, Marina Grubić, svakodnevno odlazi djevojčici i razgovara s njom.

'Djeca su bolje, već se igraju u bolničkoj sobi i po hodnicima'
'Djeca su bolje, već se igraju u bolničkoj sobi i po hodnicima'

- Ona je još jako iscrpljena, spava, ponekad je i boli, a oko nje se stalno nešto događa, pregledi, terapije, obilasci liječnika ili odlasci na snimanje. Stoga je naša uloga u ovom trenutku dati joj jednaku podršku kakvu dajemo svoj djeci koja kao hitni slučajevi završe na intenzivnoj. Dakle, olakšati joj boravak u bolnici i objasniti joj što se s njom događa, što rade liječnici i sestre, naučiti je kako da im kaže ako je boli. Svjesna je što se dogodilo, ali mi za sada u traumu ne ulazimo, nismo išli dublje od te njezine spoznaje. Još je prerano s njom o tome detaljno razgovarati, Sad je prioritet da se fizički oporavi i što bolje podnese boravak u bolnici – kaže Grubić.

Marina Grubić, psihologinja s KBC-a Zagreb, odgovori djevojčici ako ona nešto spontano spomene o svojim ružnim iskustvima iz obiteljskog života, ali ne prerađuje s njom traumu jer za to još nije vrijeme.

Djevojčica je tijekom boravka u bolnici govorila da želi ići kući i da želi vidjeti mamu. Sestre su joj na to rekle da je mama s njezinim sestrama i bratom te da misli na nju. I Marini Grubić spomenula je da bi htjela vidjeti mamu, a psihologinja ju je na to utješila riječima da hoće, ali da sad mora ozdraviti i da je to najvažnije.

'Centar nije mogao spriječiti tu tragediju. To je čin bezumlja...'
'Centar nije mogao spriječiti tu tragediju. To je čin bezumlja...'

Nedostaje im ljubavi

- Nitko od nas u ovom trenutku ne zna što će kasnije biti s djecom kad završi bolnički oporavak, pa je iznimno važno ne davati im nikakva lažna obećanja - govori psihologinja Grubić.

Prim. dr. Milivoj Novak kaže kako se iskreno nada da će sustav naći najbolje moguće rješenje za smještaj četvero djece.

Njima najviše nedostaje ljubavi i to je ono što im hitno treba omogućiti, dok su još u stanju i u godinama kad tu ljubav mogu prihvatiti - emotivno kaže pomoćnik ravnatelja.

I ostalo troje djece, koji su još u Općoj bolnici Zadar, uspješno se oporavljaju, a u ravnateljstvu bolnice kažu da se već igraju na bolničkim hodnicima. Iako su djeca bolje, ni u zadarskoj bolnici ne znaju koliko će dugo još djeca boraviti kod njih, kao ni gdje će biti smještena nakon bolničkog oporavka. U bolnici će dobiti psihološku pomoć, a prate ih i socijalni radnici, s kojima su u stalnom kontaktu. S Centrom za socijalnu skrb traže najbolje rješenje za djecu.

A najveće otvoreno pitanje trenutačno je upravo budući smještaj četvero traumatiziranih mališana. Ministrica Nada Murganić još je istog dana, kad su djeca bačena s balkona rekla da će nakon oporavka biti smještena u udomiteljsku obitelj. No s obzirom na to da je praksa u slučajevima izdvajanja djece iz obitelji da se braća i sestre ne razdvajaju, pitanje je i koliko ima udomiteljskih obitelji koje mogu prihvatiti sve četvero mališana, a da je pritom riječ o udomiteljima koji se znaju nositi s tako teško traumatiziranom djecom. Jednako tako, važno je da djeci kasnije budu uvijek na raspolaganju psiholozi, psihijatri i mnogi drugi stručnjaci raznih profila kako bi s njima kontinuirano radili na proživljenim ružnim događajima u obitelji, a kojih u ovom slučaju, kako se čini, nije bilo malo.

‘Presuda roditeljima s Paga trebala je biti znak za uzbunu’
‘Presuda roditeljima s Paga trebala je biti znak za uzbunu’

Upitali smo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jesu li našli rješenje za smještaj djece, no iz njihova odgovora nismo mogli jasno razlučiti postoji li to rješenje u ovom trenutku. Kratko su nam rekli da će ministarstvo učiniti sve kako bi se nastradaloj djeci omogućila najprimjerenija daljnja skrb te da neće iznositi nikakve detalje o ovom slučaju.

Još prije pet godina tri djevojčice trebali su oduzeti roditeljima, Josipu (54) i Katici R., no Centar za socijalnu skrb bez obrazloženja povukao je mjeru koju je sam predložio. Potvrdio nam je to jučer glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

- Radilo se o privremenoj mjeri kojom su djeca, najstarija kći i dvije mlađe, jer tad nisu imali druge djece, oduzeta obitelji i određeno je da će biti dodijeljene Centru za socijalnu skrb ili nekoj od udomiteljskih obitelji. U veljači 2014. povučen je takav prijedlog i obustavljen je postupak. U odluci koju sam ja vidio uopće se ne navode razlozi povlačenja, ali ju je centar povukao - rekao je Klarendić.

Podsjetimo, roditelje je Općinski sud u Zadru u rujnu 2017. godine osudio zbog zanemarivanja Katičine najstarije kćeri iz prvog braka od početka 2012. do 16. listopada 2013. U to je vrijeme imala 13 godina.

Osuđeni zbog zanemarivanja

Zbog grubog zanemarivanja roditeljskih dužnosti te prisiljavanja na rad, koji ne odgovara njezinoj životnoj dobi, očuh i majka osuđeni su na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora s rokom kušnje tri godine. Krivnju su priznali i nisu se žalili, pa je presuda postala pravomoćna krajem 2017. godine.

Ne zna zašto je bacio djecu s balkona: Prijeti mu 50 godina!
Ne zna zašto je bacio djecu s balkona: Prijeti mu 50 godina!

U kratkom telefonskom razgovoru Katica nam je rekla da je brak s Josipom sklopila pred matičarom jer je prvi brak sklopila u crkvi. Rekla je da se stanje djece popravlja, a to joj je u ovom trenutku najvažnije, te da zbog istrage ne smije govoriti o detaljima. Usput je spomenula da je toga kobnog jutra, vidjevši da je otac odnio najstariju kćer, pomislila da je želi prenijeti u dnevni boravak.

No nekoliko trenutaka kasnije doznala je od stanodavca, ali i od monstruma supruga, koji joj je hladno rekao: “Ubio sam djecu” da leže u lokvama krvi na betonu ispod stana. Tad je istrčala gotovo gola i ugledala prizor koji joj je zaledio krv u žilama. Kazala je da se više na Pag ne vraća jer je stalno u Zadru kako bi bila bliže ozlijeđenoj djeci. Najstarija od njih, 8-godišnja djevojčica, nacrtala je crtež koji je poslala majci Katici i polusestri. Na njemu su njih dvije kako plaču.

Što se tiče oca monstruma, njega će, prema riječima Duška Berovića, glasnogovornika Županijskog državnog odvjetništva u Zadru, prebaciti u Zagreb na psihijatrijsko vještačenje.

‘Odjednom je svaki dan bio u crkvi, kao da je tražio pomoć...’
‘Odjednom je svaki dan bio u crkvi, kao da je tražio pomoć...’

- Županijsko državno odvjetništvo dostavilo je rješenje o provedbi istrage protiv 54-godišnjaka zbog četiri kaznena djela pokušaja teškog ubojstva. To rješenje ide okrivljeniku i njegovu branitelju, koji imaju pravo u roku od osam dana podnijeti žalbu na to rješenje. Žalbu rješava sudac istrage u Zadru - rekao je Berović i dodao kako je odvjetniku Josipa R. rješenje dostavljeno, ali ne zna je li ga primio. Objasnio je proceduru koja slijedi.

- Čeka se da rješenje bude pravomoćno, odnosno dostava rješenja, onda se kreće s dokaznim ili istražnim radnjama. Za sada će biti četiri svjedoka, među njima ima i djece koja su žrtve, a potom će se provesti vještačenje - kaže Berović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina