Obavijesti

News

Komentari 4

DNK potvrdila: Nađeni ostaci pripadaju obitelji Romanovih

DNK potvrdila: Nađeni ostaci pripadaju obitelji Romanovih
3

Ruska pravoslavna crkva je 2000. kanonizirala carsku obitelj, ali je od posebnog povjerenstva zatražila dodatne dokaze da se doista radi o ostacima cara i carice

VIDEO

Ruski znanstvenici objavili su u srijedu da je test DNK, proveden na zahtjev Ruske pravoslavne crkve, potvrdio autentičnost ekshumiranih ostataka Nikolaja II., posljednjeg ruskog cara i njegove supruge Aleksandre.

Screenshot

Priopćenje ruskih znanstvenika omogućit će da cijela obitelj Romanov, koju su 1918. ubili boljševici, konačno bude pokopana na istome mjestu, u katedrali u Sankt Peterburgu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ruska pravoslavna crkva je 2000. godine kanonizirala carsku obitelj, ali je od posebnog forenzičkog povjerenstva zatražila dodatne dokaze da se doista radi o ostacima cara i carice kao i Alekseja i Marije, dvoje od petero carske djece, čiji su ostaci pronađeni naknadno.  

Forenzičari su u tu svrhu u rujnu ekshumirali ostatke Nikolaja i Aleksandre i uzeli uzorke DNK koji prethodno nisu bili analizirani. Uzeti uzorci odgovarali su prethodnim otkrićima i potvrdili autentičnost, objavilo je povjerenstvo. 

Wikipedia

- Ti uzorci pokazali su heteroplazmu, rijetku genetsku mutaciju koja se pokazala i u prethodnih uzoraka Nikolaja II. - priopćeno je. 

Nikolaja II., njegovu suprugu, petero njihove djece i služavke ubili su boljševici 1918. godine u Ekaterinbrugu, a tijela su bila pokopana u šumi na Uralu.  Godine 1991., tijela carskog para i triju njihovih kćeri bila su prenesena u Sankt Peterburg, ali su ekshumirana 1993. kako bi se potvrdila njihova autentičnost. Ostaci Alekseja i Marije bili su pronađeni tek 2007. te je zatražena dopunska analiza. 

Povjerenstvo je najavilo u srijedu da će provesti još neke testove kako bi izvelo "visoko pouzdan konačan zaključak". U listopadu je povjerenstvo najavilo da će u sklopu iste istrage ekshumirati i ostatke cara Aleksandra III., Nikolajeva oca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina