Obavijesti

Promo sadržaj

Do idealnog gradskog bicikla u tri koraka!

Do idealnog gradskog bicikla u tri koraka!
3

Krivi izbor modela bicikla može naštetiti vašem zdravlju. Kako bi izbjegli bolove u ramenima i grčeve u rukama, ali i sačuvali svoj novčanik od nepotrebnih izdataka

Sa sve sunčanijim razdobljima i dolaskom proljeća, ljudi se rado okreću ekonomičnijem i zdravijem prijevoznom sredstvu na dva kotača. Ne postoji hrvatski grad koji se ne hvali uređenim biciklističkim stazama za svoje stanovnike, čiji broj svake godine iznova raste. Neki će od svojeg doma do posla pedalirati i preko 20-tak kilometara, drugi će se voziti samo po cesti, dok će pojedini biciklirati i neasfaltiranim putevima. Koju god opciju odabrali, jedno je sigurno – svi koriste gradski bicikl.

Ako želite postati vlasnik idealnog „city“ bicikla, savjetujemo vas da ne kupujete u žurbi, samo zato što je na sniženju. Ne donosite sud gledajući samo jedan brend i nemojte se dati nagovoriti da svoje novo prijevozno sredstvo na dva kotača dijelite s partnerom, pogotovo ako je druga osoba znatno viša ili niža od vas. Nećete vjerovati, ali do savršenog bikea dijele vas samo tri odgovora na ova vrlo jednostavna pitanja:

Po kojem terenu ću ga voziti?

Gradski bicikl je jedna od najšire korištenih vrsta bicikala. Odlikuje ih praktičnost, udobnost i sigurnost. Idealan je za svakodnevnu primjenu u gradu, na duže staze kao što je odlazak na posao ili kraće kao što je posjet tržnici i kava s prijateljima. U područje primjene ulaze ravne i lagano brežuljkaste ceste, asfalt, ali i povremeni izleti po utabanim puteljcima u prirodi i makadam. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako ste pustolovnog duha, volite brzinu i vikendima se opuštate uspinjujući se i spuštajući po šumskim predjelima, radije razmislite o kupnji nekog hibrida, poput trekking ili town & country modela.


 
Koliko sam visok/a?

Gradski bicikl prepoznatljiv je po svojem robusnom, ali laganom i izdržljivom okviru i iznimnoj udobnosti. Da bi u vožnji do posla ili u prirodi jednako uživali, važno je odabrati pravilnu veličinu rame, odnosno okvira bicikla. Postoje modeli okvira za žene i muškarce te oni s niskim okvirom za jednostavnije penjanje i silaženje s bicikla.

Međutim, od samog izgleda bicikla važnija je njegova pravilna visina jer će vaše tijelo patiti ukoliko vozite na prevelikoj ili premaloj rami. Nepravilan položaj će izazvati bolove u leđima, vratu, ramenima te grčeve i osjećaj utrnulosti u rukama. Stoga veličinu bicikla prilagodite svojoj visini. Ako vam odgovara i manji i veći okvir istog modela, radije odaberite veći jer ćete u protivnom morati dizati sjedalo, što nikao nije dobro za vašu kralježnicu. 

Ne zaboravite testirati i sjedala! Ne sramite se sjesti na bicikl u trgovini – jako je važno odabrati kvalitetan „sic“ koji vas neće žuljati i stvarati nelagodu čak niti tijekom duže vožnje.

Što želim od dodatne opreme bicikla?

Na tržištu postoje različiti modeli gradskih bicikala, čak i kada je u pitanju raspon brzina mjenjača. Obično se kreću od samo jedne pa do otprilike 10 brzina kako bi se što bolje prilagodili vašim potrebama, odnosno konfiguraciji terena i načinu vožnje. Kad je u pitanju dodatna oprema, najčešće su u ponudi blatobrani, podupirači, košara i prtljažnik, a postoje i modeli s ugrađenim modernim sustavom svjetala koji pružaju još veću vidljivost na cesti.

City bike modeli ne traže neka posebna održavanja, no preporučljivo ih je redovito servisirati prije otvorenja sezone korištenja. Nažalost, česta su meta kradljivaca, stoga ih parkirajte na sigurnim mjestima uz pomoć kvalitetnih lokota.

Savršen gradski bicikl čuva okoliš, pomaže vašem zdravlju i pritom čini vožnju ugodnom i elegantnom. Gdje ga pronaći? U Hervisu, naravno! Prelistajte široku ponudu web shopa najpoznatijeg dućana sa sportskom opremom ili zatražite savjet iskusnih prodavača i tehničara u najbližoj trgovini. Želimo vam sigurno i ugodno pedaliranje!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince