Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Do kraja srpnja novi set mjera za rasterećenje poreza na rad'

None Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u ponedjeljak da će do kraja srpnja predstaviti novi set mjera za porezno rasterećenje rada, no nije želio otkriti o kojima je mjerama riječ

Zdravko Marić je to najavio odgovarajući na pitanja novinara na marginama međunarodne konferencije 'Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi', koju zajednički organiziraju Hrvatska narodna banka (HNB) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Kazao je da će u novom setu mjera fokus biti na pronalasku dodatnog prostora, gdje bi se moglo rasteretiti oporezivanje rada, pri čemu napominje da su, kada je riječ o porezu na dohodak i porezu na dobit u dosadašnjim krugovima porezne reforme, polučeni najbolji povratni efekti na gospodarski rast.

Dubrovnik: Međunarodna konferencija o demografiji i zapoÅ¡ljavanju u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi PLENKOVIĆ O DEMOGRAFIJI 'Tko želi raditi naći će posao, a naš je cilj da plaće budu dobre'

Nije želio otkriti kako će te konkretne mjere izgledati, s obzirom da još nije završena analiza i preporuke s kojima će ići prema predsjedniku Vlade.

Marić napominje da osim mjera koja imaju dugoročni efekt, postoje i one koje imaju instantni efekt, a kako se u različitim sferama pokušavaju pronaći one koje će značiti dodatnu stimulaciju za poslodavce, koja bi mogla značiti i podizanje plaća radnicima.

Tako je i iznio primjer prošlogodišnjeg podizanja neoporezivog iznosa primitaka za prigodne nagrade, čime je za 471 tisuću zaposlenika isplaćeno 1,25 milijardi kuna.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li se snižavati najniža stopa poreza na dohodak, Marić je kazao da gotovo 1,8 milijuna zaposlenih u Hrvatskoj nije u škarama poreza na dohodak, pa se nikakva mjera u smislu snižavanja razreda i stopa ne može na njih reflektirati. U vezi novih mjera, pak, pozvao je novinare na strpljenje.

Na pitanje hoće li rasterećenje krenuti odmah ili će se čekati 2020., ministar financija je kazao da zakonske izmjene, ako do njih dođe, idu s prvim danom godine, dok one stvari koje se mogu rješavati s podzakonskim aktima, to može biti i ranije.

Marić nije želio potvrditi pretpostavke novinara da se radi na rasterećenju vezanom za topli obrok.

Karlovac: Izjave za medije nakon sjednice Vlade NAJAVIO Ministar Zdravko Marić tvrdi: Od nove godine bit će niži PDV

- Nemojte izdvajati topli obrok, gledajmo cjelinu, nešto će biti dobro i kvalitetno i donijeti efekte, poručio je Marić.

Nema jedinstvene mjere za rješavanje problema demografije i radne snage

Kada je riječ o temi današnje konferencije HNB-a i MMF-a, Marić je poručio da nema jedinstvenog rješenja i mjere koja će riješiti pitanje demografije i radne snage i njihove uloge u gospodarskom rastu.

Ističe da je potrebno već sada djelovati kada je riječ o trendovima u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe (CESEE), pri čemu upozorava na procjenu MMF-a po kojoj demografski izazovi u zemljama regije mogu uzeti jedan postotni bod BDP-a godišnje.

Marić kaže da ne treba promatrati isključivo demografsku sliku Hrvatske, već i ono što se događa u okruženju, poglavito u gospodarski razvijenijim zemljama, jer će i ti trendovi diktirati trendove ovdje.

Poručuje da se treba usredotočiti na ekonomska pitanja, jer jedini način na koji se može zadržati postojeće ljude, vratiti one koji su otišli, kao i privući neke druge, je putem zdravog gospodarstva i snažnog rasta te novih radnih mjesta, usklađenih s obrazovnim sustavom.

- Kada pričamo o demografiji, uvijek ću je vrlo usko staviti u korelaciju s gospodarskim rastom, kaže Marić.

Komentari (16)
  • Razumijem da nije poslodavcima bajno, ali realno, i kad se smanji oporezovanje rada, situacija s placama ce opet ostati ista. Radnike ce se placati kao sto ih se i do sad placalo, minimalno, a razliku ce poslodavci sebi stavljati u dzep. Vidjeli smo isto i s PDV-om na hranu, gotovo nitko nije spustio cijene. Pa sad umjesto da drzavna blagajna kupi onu razliku od 12%, sad ce tu razliku lijepo pokupiti veliki strani trgovacki lanci i iznijeti taj novac iz RH. Toliko o smanjivanju bilo cega....

    15. 7. 2019,   16:32
  • mariću,bez minimalca od 5tisuća kn,netto nima se šta pričat...bez tog su šuplje priče...lovačke...

    15. 7. 2019,   18:55
  • Blago onima koji vjeruju. Mogli ste ostaviti stopu poreza na dohodak od 12%.

    15. 7. 2019,   17:13