Obavijesti

News

Komentari 6

'Do spisa bez papira': Izmjene zakona ubrzat će nam parnice

'Do spisa bez papira': Izmjene zakona ubrzat će nam parnice
5

Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila nekoliko konačnih prijedloga zakona, među njima i izmjene Zakona o parničnom postupku, kojima je cilj ubrzanje tog postupka

VIDEO

Ključnom promjenom ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je uvođenje oglednog spora koji će, rekao je, omogućiti da u cijelom nizu predmeta koji se temelje na sličnoj pravnoj osnovi mišljenje Vrhovnog suda postaje obvezno u svim tim predmetima.

Nova je i koncepcija revizije po dopuštenju, odnosno ona će se moći podnijeti samo ako Vrhovni sud to prethodno dopusti ili kada je to propisano zakonom (u slučaju radnih sporova, utvrđivanja očinstva i majčinstva, u povodu tužbi za zaštitu od diskriminacije, na temelju zakona o medijima - u povodu tužbi radi objave ispravka informacije).

Ministar posebno značajnim navodi stvaranje uvjeta za e-spis tako da će ubuduće svi sudionici postupka biti povezani i obvezni elektronički komunicirati sa sudom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tako ćemo doći do spisa bez papira, što će biti vrlo bitna promjena, rekao je Bošnjaković.

Naglašava i jačanje instituta mirenja jer sud će moći u svim fazama uputiti stranke da spor riješe mirnim putem.

Depolitizacija i decentralizacija državne uprave

U Sabor je upućen i konačni prijedlog zakona  o sustavu državne uprave, a ministar uprave Lovro Kuščević naglašava da se njime omogućava provedba nekoliko reformskih mjera - depolitizacija državne uprave i daljnja profesionalizacija, decentralizacija, odnosno približavanje uprave sugrađanima i digitalizacija.

Depolitizacija će se postići, rekao je, jer će sadašnji pomoćnici ministara, njih ukupno 96, prestati postojati kao dužnosnici i ubuduće će biti ravnatelji uprava koji će se birati javnim natječajem. 

- Dakle, morat će zadovoljiti stručne i profesionalne kriterije za obavljanje dužnosti, dodao je.

Decentralizacija i racionalizacija postići će se objedinjavanjem poslova državne uprave, odnosno povjeravanjem poslova ureda državne uprave županijama.

- Time ćemo uslugu približiti sugrađanima na terenu, no ne samo to, smanjit ćemo i broj državnih tijela s 52 na 32, istaknuo je Kuščević dodavši da se zakonom uspostavlja i standard elektroničkog poslovanja u tijelima državne uprave.

S obzirom na ukidanje mjesta pomoćnika ministara, Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojim se oni "izbacuju" iz zakona.

S obzirom na ustrojavanje Glavnog državnog inspektorata te Središnjeg državnog ureda za vatrogastvo, tim se zakonom utvrđuje da su glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik dužnosnici.

Uredba za lakši zakup šumskog zemljišta

Vlada je u četvrtak donijela uredbu o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu države, a kako je kazao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomsilav Tolušić, njome se omogućava manjim gospodarskim subjektima i OPG-ima lakše dobivanje u zakup šumskog zemljišta.

Uredba propisuje mjerila za davanje u zakup šumskog zemljišta kojima gospodare Hrvatske šume, a koje nije privedeno namjeni.

Zakup može biti u svrhu pašarenja, osnivanja i uzgajanja drvenastih kultura kratkih ophodnji, odmora, rekreacije i sporta te postavljanje štandova, kioska itd.

Postupak davanja u zakup prenesen je iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede na Hrvatske šume radi bržeg i jednostavnijeg provođenja postupka, kao i administrativnog  rasterećenja, kazao je Tolušić.

Zakup može biti kratkoročni, do dvije godine, isključivo za pašarenje i dugoročni, do 10 godina za pašarenje i ostale namjene.

Kratkoročnim zakupom se rješava problem naplate naknade za korištenje svog šumskog zemljišta za koje je istekao ugovor o zakupu u razdoblju od tri godine prije stupanja na snagu uredbe te problem naplate od svih korisnika upisanih u ARKOD bez valjane pravne osnove, rečeno je.

Tolušić je kazao i kako se prvi puta omogućava zakup šumskog zemljišta i u svrhu osnivanja i uzgajanja drvenstih kultura kratkih ophodnji za proizvodnju biomase za energetske svrhe.

Istaknuo je i kako se uredbom "omogućava manjim gospodarskim subjektima i OPG-ima lakše dobivanje u zakup šumskog zemljišta koja su im potrebna za opstojnost, daljnji rast i razvoj".

Također se, kako je rekao, "stvaraju dodatni preduvjeti za razvoj ruralnih područja  te se utječe na društveno-gospodarski rast".

Iz Ministarstva poljoprivrede su u priopćenju naveli kako će provedba javnih poziva za zakup šumskog zemljišta stvoriti preduvjete za razvoj stočarstva u ruralnim područjima kroz osiguranje dovoljnih površina za pašarenje stočarima, što će imati i financijski efekt, kroz ostvarivanje prava na izravna plaćanja.

Uredba također, kako navode, predviđa niz svrha kojima se može upotpuniti turistička ponuda određene lokacije te omogućuje i manjim gospodarskim subjektima pružanje različitih dodatnih usluga, povećanje raznolikosti ponuda i pratećih sadržaja.

S druge strane, OPG-ima se kroz zakup kioska i štandova omogućuje neporedan kontakt s kupcima i na taj način, prodajom zavičajnih proizvoda, plasman kvalitetnih namirnica i jednostavnije poslovanje što rezultira jasnim razvojnim mogućnostima i koristima za male proizvođače.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS