Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dobar posao u Dubaiju: Prose i mjesečno zarade 70.000 dolara

None Foto: screenshot/Youtube

Riječ je o bandama iz Azije i Arabije koje šalju prosjake u Dubai, najčešće s vizama koje traju tri mjeseca, a onda im uzimaju novac koji zarade. Prosjačenje je u Dubaiju zabranjeno

Poznato je da je Dubai bogat grad u kojem i profesionalni prosjaci mogu zaraditi malo bogatstvo. Neki od njih zarade mjesečno 73.500 dolara (oko 455.7000 kuna). Najmanje zadnje tri godine prosjaci koriste velikodušnost i bogatstvo ljudi u Dubaiju.

Iako se policija pokušava boriti protiv organiziranih grupa prosjaka, prosjačenje je i dalje rašireno. Riječ je o bandama iz Azije i Arabije koje šalju prosjake u Dubai, najčešće s vizama koje traju tri mjeseca, a onda im uzimaju novac koji zarade.

Prosjačenje je u Dubaiju zabranjeno, no riječ je o profesionalcima kojima su mete prije svega bogataši. Govore im da njihove obitelji žive na cesti ili u ratom pogođenim regijama. Odmah traže veću sumu novaca koju im neki ljudi i daju. 

- Uvjere ljude u svoju priču. I ja sam im davao novac, a onda sam shvatio da je sve to prijevara - kaže Nawal Al Naqbi koji živi u Dubaiju.

Spomenute grupe siu 2017. bile vrlo uspješne jer je ta godina bila "godina davanja", odnosno vlasti su napravile niz inicijativa kako bi se pomoglo siromašnima. Samo u prvim danima ramazana prošle godine policija je uhitila 65 prosjaka. Policija ima najviše problema s identifikacijom prosjaka jer su "dobro odjeveni i vrlo su pametni".

Komentari (49)
  • neki dan pijem konjak i pivu u lokalnoj birtiji, mali ganci od 5g dolazi do mene, pristojan "dobar dan, imate mozda koju kunu..gladan sam" i ajde, vadim zadnje 3 kune, onak mrtav pijan..i mali odlazi, da bi za pol minute nakon toga dosla njegova, nazovimo to "mama"..odma je narucila kapucino, ajfon u ruke..a mali nek hoda okolo podrapan, gladan i nek prosi da njegova mater mogla grijati guzicu i piti topli kapucino..tolko o manjinama iz Čikaga

    12. 1. 2018,   22:53
  • prosjacima po ulici pogotovo jednoj manjini ne dajem ni lipe....samo obiteljima za koje znam da su u teškoj situaciji i gdje je na žalost bolest u obitelji e tad ako treba i zadnju kunu 😞

    12. 1. 2018,   22:36
  • U krugu bolnice Rebro ih se naštanca desetak, sve mlade, neke s derištima u ruksaku. Ne bi ih isfinancirala Narodna banka. Daj,, pomozi, Bog ti da zdravlje, veli mi jedna, sjedi na betonskoj ogradi s čikom u čubama. Da imam zdravlje, ne bih bio tu , velim joj. A, jebi ga, veli ona. Da, jebi ga, velim ja. Druga plandra godinama po čekaonicama i žica 7 kuna, fali joj za vlak. Obično je pitam jel kupuje nagibni ili teretnjak.

    13. 1. 2018,   08:57