Obavijesti

News

Komentari 2

'Dobavljači će poduzeti pravne radnje da se ispoštuje nagodba'

'Dobavljači će poduzeti pravne radnje da se ispoštuje nagodba'
1

Privremeno vjerovničko vijeće danas je većinom glasova odnosno s tri glasa predstavnika financijskih vjerovnika dalo suglasnost izvanrednom povjereniku za preuzimanje novog jamstava

VIDEO

Dobavljači i Udruga dobavljača poduzet će pravne radnje kako bi se ispoštovala nagodba u Agrokoru, najavila je u srijedu predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković obrazlažući da s Fortenovom nije postignut dogovor oko isplate graničnog duga zbog čega su dobavljači bili protiv refinanciranja roll-up kredita. 

"Nagodba je ovršna isprava i pravnim lijekom će biti zatraženo da se ona protumači od nadležnih tijela i institucija koje su za to meritorne. (...) Mi ćemo poduzeti pravne radnje koje će naši odvjetnici i Udruga dobavljača formulirati kroz par idućih dana", rekla je Vidaković u izjavi novinarima. 

Dobavljači Agrokora o kreditu: Nagodba je za nas sveto pismo
Dobavljači Agrokora o kreditu: Nagodba je za nas sveto pismo

Privremeno vjerovničko vijeće danas je većinom glasova odnosno s tri glasa predstavnika financijskih vjerovnika dalo suglasnost izvanrednom povjereniku za preuzimanje novog jamstava u sklopu refinanciranja dugova, dok su predstavnici malih i velikih dobavljača Mato Brlošić i Marica Vidaković bili protiv. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Iako su se dobavljači zalagali za postizanje kompromisnog rješenja u vidu dinamike isplate graničnog duga, vodeći ljudi Fortenova grupe nisu bili spremni na dogovor, već su insistirali na izglasavanju suglasnosti u danom obliku bez ikakvih izmjena", kaže Vidaković.

Objašnjava da predstavnici dobavljača nisu mogli podržati novo financiranje, jer ugovor o zaduženju s novim kreditorima sadrži spornu klauzulu o ograničenju isplate graničnoga duga koja je u suprotnosti s odredbama usuglašene i potpisane nagodbe, koja je ujedno i ovršna isprava. 

'Ne bojim se odlaska u zatvor! Ja idem do kraja, upamtite to'
'Ne bojim se odlaska u zatvor! Ja  idem do kraja, upamtite to'

Novinarima je iznijela i detaljnu kronologiju, od toga da su dobavljači, s obzirom da su se već krajem svibnja ostvarili preduvjeti za isplatu graničnog duga, već nakon toga očekivali postizanje dogovora oko dinamike njegove isplate, do toga da su krajem kolovoza po prvi put u pisanom obliku vidjeli neke elemente i uvjete pod novog zaduženja Fortenova grupe. Dobavljači su ostali iznenađeni jer to novo zaduženje sadrži sporne klauzule o ograničenju isplate graničnog duga, rekla je Vidaković, dodajući kako se tim ugovorom ograničavaju ukupne isplate graničnog duga dobavljača i dijela Sberbanku na 15 milijuna eura u sve četiri godine. 

Dobavljači su, kaže Vidaković, još jutros vjerovali u postizanje kompromisnog rješenja koje bi definiralo da će Fortenova grupa platiti dobavljačima svake godine najmanje 50 posto uvjetne tražbine koja je ostvarena u prethodnoj godini sukladno uvjetima nagodbe, uz ograničenje ukupnog iznosa na 10 milijuna eura godišnje.

Nobilo o prvoj optužnici protiv Todorića: Iznenadilo me to sve
Nobilo o prvoj optužnici protiv Todorića: Iznenadilo me to sve

Uz to su tražili i da Fortenova s predstavnicima Udruge dobavljača najkasnije do konca listopada 2019. godine definira objektivne kriterije za utvrđivanje dostatne likvidnosti, koja bi bila osnova za isplatu preostalih 50 posto graničnog duga. Posljednji prijedlog odnosio se na izuzeće spomenutog ograničenja iz novog ugovora o refinanciranju na granični dug, ističe Vidaković.

"Iako su pregovori trajali do neposredno pred početak Privremenog vjerovničkog vijeća, uprava Fortenova grupe nije prihvatila niti jedan prijedlog dobavljača pa niti onaj najvažniji koji se tiče sporne klauzule ograničenja isplate graničnog duga, stoga predstavnici malih i velikih dobavljača nisu imali drugu mogućnost, nego glasati protiv davanja suglasnosti izvanrednom povjereniku za preuzimanje novog jamstva", ističe Vidaković.

Podignuli su optužnicu protiv Ivice Todorića i još troje ljudi
Podignuli su optužnicu protiv Ivice Todorića i još troje ljudi

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško je, komentirajući današnju odluku, najavio da podrška većine omogućava da se nastavi s radnjama koje su potrebne kako bi završili refinanciranje SPFA kredita obveznicom ovog petka. Peruško je također izjavio da je Fortenova poboljšala svoju ponudu dobavljačima odnosno ponudila da isplati ove godine ne pet nego devet milijuna eura graničnog duga, da su učinili sve da se postigne dogovor, ali i da su "pojedini predstavnici dobavljača pretpostavili taj svoj interes interesima svih drugih sudionika ovog procesa".

Vidaković: Budućnost kompanije ugrožena mogućim ambicijama pojedinaca

Zamoljena da komentira tu izjavu Peruška, Vidaković je odgovorila da je "budućnost kompanije zapravo ugrožena mogućim ambicijama pojedinca", najavljujući da će "javnost uskoro znati za to".  

"Mislim da je Peruško ovom porukom poslao, rekla bih, ne nešto što se zove poslovni odnos, nešto što se zove kompromis, već je zapravo, ako dobro slušam i tumačim, ovo potencijalno neka prijetnja", rekla je Vidaković. 

'Poštujemo nagodbu vjerovnika Agrokora, ispunjavamo obveze'
'Poštujemo nagodbu vjerovnika Agrokora, ispunjavamo obveze'

Upitana i za svoju raniju izjavu kako su uvjeti refinanciranja roll-up kredita nepovoljni te je li Fortneova u stanju isplaćivati dobavljačima ono što je dužna, Vidaković je odgovorila pitanjem: "Da li je tvrtka u stanju isplaćivati vrlo visoke druge troškove koji nisu u funkciji operativnog businessa, između ostalog i savjetničke a i neke druge".  

Ukupni granični dug iznosi 70 milijuna eura, a nastao je tijekom dva mjeseca prije ulaska izvanredne uprave u Agrokor za isporučenu robu dobavljača, čija naplata je dospijevala nakon 10. travnja 2017. Nagodbom je utvrđeno da je isplata, koja će se provesti u četiri godine, nužna ako Konzum postigne EBITDA veću od 38,8 milijuna eura. S obzirom na lanjske rezultate Konzuma dobavljači su očekivali isplatu 17,5 milijuna eura. 

Fortenova grupa refinancirat će roll-up kredit iz lipnja 2017. izdanjem četverogodišnje obveznice u iznosu do 1,2 milijarde eura, uz kamatu od 7,3 posto plus EURIBOR, uz donju granicu od 1 posto, a refinanciranje predvodi američki investicijski fond HPS Investment Partners uz sudjelovanje VTB banke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS