Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dobavljači na udaru: Izgubili su novac, a sad će ih i optužiti?

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Službeno će ih goniti za falsificiranje službene isprave, svjedoče nam pod uvjetom anonimnosti, tj. da su poslovali s mjenicama koje nemaju pokriće u robi ili usluzi iako su ih tako predstavljali

Todorić sjedi u Kulmeru, a mi ćemo, izgleda, sjesti na optuženičku klupu prije njega. Banke i faktoring društva su zarađivali, Agrokor je dobivao svježi novac, a jedino nas žele proglasiti krivcima. Sramotna je ovo država.

Iznimno ljutito nam to kaže jedan od velikih dobavljača Agrokora. I on i još nekoliko dobavljača potvrđuju nam da su ih zvali na razgovore u policiju, prvo kao građane, a zatim kao osumnjičenike. I zato samo čekaju dan kad će protiv njih i njihovih tvrtki biti pokrenuta službena istraga i podignuta optužnica, a svi govore da banke, faktoring društva i uprava Agrokora neće biti obuhvaćeni istragom.

Milijunski gubici i propast 

Službeno će ih goniti za falsificiranje službene isprave, svjedoče nam pod uvjetom anonimnosti, tj. da su poslovali s mjenicama koje nemaju pokriće u robi ili usluzi iako su ih tako predstavljali. Radi se o poslovima s mjenicama koje im je nametnuo Agrokor ako su željeli uopće poslovati s njima.

Kako smo već ranije pisali, u 2012. godini HNB je ograničio financiranje Agrokora od strane banaka jer su već bili prezaduženi. Ali su uprava i banke našli zaobilazni put u dogovoru s dobavljačima. Izdali bi mjenicu kao sredstvo plaćanja i potvrde duga dobavljaču. Dobavljač bi otišao u faktoring društvo, koje je financirala banka. Faktoring društvo bi, primjerice, za dug od miljiun kuna dalo 900.000 kuna dobavljaču, koji bi to odmah vratio u Agrokor. Agrokor bi onda vraćao novac faktoring tvrtkama. One su uz pomoć banaka imali i 2,2 milijarde kuna godišnje prometa dok je posao cvjetao.

Ali onda je Agrokor prestao plaćati, a banke su išle mjenice naplatiti od dobavljača. Ukupno je ostalo tri milijarde kuna duga, koji je sjeo na leđa dobavljača. Neki su morali u predstečaj ili stečaj, poput Unexa, AWT-a, Sokol Marića. Neki su uspjeli preživjeti uz velike gubitke. Uglavnom, s mjenicama je u tajnosti poslovalo oko 180 dobavljača.

- Vi ste morali pristati na taj angažman s njima, a sad nas kriminaliziraju iako nema štete i nema namjere štete. Politika je licemjerna, odgađali su primjenu zakona koji bi spriječio takvo financiranje, svi su sve znali i puštali su Agrokor da raste, a sad će nas goniti za kazneno djelo koje je veoma nategnuto - kažu nam u drugom dobavljaču, koji potvrđuje da je oko stotinu tvrtki na meti istražitelja.

Dobavljači tek zadnji u lancu 

Ali neki najavljuju i borbu. Shvatili su što im se sprema i zbili su redove.

- A nismo niti mi baš tolike ovce. Zna se da su faktorinzi i banke zarađivali na tim poslovima. Zna se i da je sve osmišljeno u tornju s bankama. Neće to tako jednostavno proći da na meti budemo samo mi, koji smo najmanje krivi - kaže nam tajanstveno još jedan od dobavljača.

Ako zaista budu samo dobavljači gonjeni u ovom slučaju, bit će to pravi apsurd jer su oni tek zadnji u lancu.

Tema: Hrvatska

Komentari (27)
  • Znate Gazdinu adresu

    20. 2. 2019,   20:46
  • Samo glasajte za KDZ i nadajte se boljem..sramotan je ovaj narod jer on kroji politiku i drzavu!!

    20. 2. 2019,   21:51
  • a niste mi virovali kad san reka da će dobavljači...spushit...

    20. 2. 2019,   21:28