Obavijesti

News

Komentari 267

Dobili su mail: MORH je znao da neće biti ništa od aviona?

Dobili su mail: MORH je znao da neće biti ništa od aviona?
1

Krstičević je nekoliko puta 'mijenjao ploču'. Prvo je tvrdio da ima dokument američke Vlade koja dozvoljava Izraelcima prodaju aviona, danas je pak kazao kako su Izraelci imali predodobrenje...

VIDEO

Hrvatska Vlada u ponedjeljak je poništila odluku o kupnji 12 rabljenih borbenih aviona od Izraela jer nisu dobili dozvolu od Amerikanaca za prodaju. Ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako ne snosi nikakvu odgovornost. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

- Mi kao treća strana nismo mogli utjecati, država Izrael je isključivo odgovorna. Kazao je i rekao da nije vidio 'non-paper', no portal Index je u posjedu maila koji je još 6. prosinca 2017. godine stigao u Ministarstvo obrane, a u kojem se iz američkog veleposlanstva vrlo direktno i precizno upozorava Hrvatsku da Izrael ne samo da nema odobrenje za prodaju nadograđenih aviona F-16 Hrvatskoj, nego i da je moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
A što sad? Sve opcije na stolu, ali flotu moramo hitno obnoviti
A što sad? Sve opcije na stolu, ali flotu moramo hitno obnoviti

Krstičević je nekoliko puta 'mijenjao ploču'. Prvo je tvrdio da ima dokument američke Vlade koja dozvoljava Izraelcima prodaju aviona, danas je pak kazao kako su Izraelci imali predodobrenje i trebali su dobiti odobrenje, a naglasio je i kako s američke strane ništa nikad nije bilo sporno.

MORH nije demantirao mail, a na pitanje, zašto se nisu držali preporuka američke strane kažu kako taj mail nije dio 'službenih akata' i prema tome nije relevantan.

"Pozdrav Petre,

Želio sam proslijediti najnovije informacije iz Pentagona vezane uz predloženi TPT (Third Party Transfer, prijenos trećoj strani, op.a.) izraelskih borbenih aviona: Predlažemo da hrvatsko Ministarstvo obrane zatraži dokaz da je Izrael dobio dozvolu Lockheed-Martina za kupnju i naknadnu prodaju kompleta za nadogradnju pojedinih zrakoplova. Temeljeno na diskusijama između Pentagona i Lockheed-Martina, čini se da ta dozvola nije dana i moguće je da uopće ne bude dana. Bez odobrenja Lockheed-Martina za prodaju, Hrvatska bi mogla kupiti avione kojima nikad neće biti omogućeni dodatni sati leta. Bit će nam drago prenijeti bilo kakve poruke ili uspostaviti drugu komunikaciju na ovu temu", piše u mailu koji je iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj krajem 2017. godine dobio Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane Damira Krstičevića zadužen za obrambenu politiku.

No osim tog maila, s američke strane govorio je i veleposlanik Robert Kohorst koji kaže da već dvije godine Amerika objašnjava proces prodaje vojnih zrakoplova i Izraelu i Hrvatskoj, a istaknuo je kako je Hrvatska na vrijeme bila svjesna svih problema oko nabave izraelskih vojnih zrakoplova, piše Index.

Poruka ministra: Ako ne može drugačije, onda ćemo 'najbolje'
Poruka ministra: Ako ne može drugačije, onda ćemo 'najbolje'

Plenković 'poklopio' Krstičevića: Nema nikakve odluke ni ponude

Premijer Andrej Plenković rekao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a kako nema nikakvih odluka o novom modelu ili odabiru novih aviona te da će sada uslijediti detaljna analiza cijelog procesa, a da će nakon toga vidjeti kako i kada definirati novi model kupnje aviona. Na pitanje o izjavama ministra Krstičevića, premijer je ponovno naglasio da nema nikakve odluke niti ponude i da će sve ići u vremenskom kalendaru koji je pred nama. 

Sve će ovisiti o ponudi SAD-a: 'Najbliži smo američkim F-16'
Sve će ovisiti o ponudi SAD-a: 'Najbliži smo američkim F-16'

Naime, Krstičević je rekao da bi za njega najbolja bila F-16 platforma i da bi htio da to budu novi avioni te manje komada. Rekao je i kako vjeruje da će SAD učiniti sve da Hrvatskoj da najbolju ponudu. 

Premijer je istaknuo nakon Predsjedništva kako ništa nije dalo naslutiti da će natječaj propasti.

- Na avionima se nalazi tehnologija američke obrambene industrije koje je ujedno modernizirana i nadograđena izraelskom tehnologijom. Izrael se pismeno obvezao da će ishodovati dozvole od SAD-a za prodaju. Mi smo slali posebna izaslanstva u Izrael i Washington kako bi još jednom provjerili hoće li sve biti u redu. Nakon razgovora u Washingtonu, Vlada je dobila informaciju da neće biti problema. Precizno sam pitao izraelsku delegaciju prošloga tjedna jesu li vidjeli da može doći do ovoga, oni su odgovorili "ne" - objašnjava Plenković te dodaje kako je i sam ministar obrane SAD-a pristao da tri aviona F-16 Barak dođu na proslavu Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti.

- Iz cijelog tog konteksta ništa nije dalo naslutiti da će doći do ovoga - dodao je premijer koji je zaključio kako su sve odluke pred njima te da nema nikakvih dogovora s SAD-om o nabavci manjeg broja aviona te da će novi model natječaja tek biti definiran. Naglasio je da će analizirati zašto je došlo do problema. Nije htio spekulirati o tome zašto su Amerikanci na kraju blokirali proces, već je dodao da će sve nove odluke donositi u jednako dobroj vjeri kao i lani. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 267
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer