Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dobio doživotnu kaznu: 'Ubio sam je, ali toga se ne sjećam'

U ožujku prošle godine Dragan Katana (45) iz Kloštar Ivanića ubio je svoju ženu Sarajku (46) u austrijskom Bad Schallerbachu. Ženu je ubo 68 puta, a osuđen je na doživotnu kaznu zatvora

Krivi ste za ubojstvo po članku 75 Kaznenog zakona Republike Austrije i izričem vam kaznu doživotnog zatvora. Osim toga, Republici Austriji morat ćete platiti troškove ovog suđenja te troškove zbog smrti vaše supruge. Nismo vam našli nikakve olakšavajuće okolnosti. A otežavajuće su te da se vi ničega niste mogli sjetiti, kao i svjedočenje vaše kćeri. Nema nijedne olakšavajuće okolnosti zbog koje vas ne bismo osudili na doživotnu kaznu zatvora, završila je sutkinja Katrin Piesinger suđenje Draganu Katani, 45-godišnjaku iz Kloštar Ivanića, prenosi Jutarnji list.

Dragan Katana (45), Hrvat koji je u austrijskom Bad Schallerbachu koji je u ožujku prošle godine nožem na smrt izbo svoju ženu Sarajku (46), po dolasku policije odmah je sve priznao i nije se opirao uhićenju. 

Par se bio razvodio i postupak je bio u tijeku pred sudom u Ivanić Gradu, a razvod je zatražio upravo on. Njihovo dvoje djece od 13 i 18 godina sada su ostali i bez majke koja je prije godinu dana otišla raditi u Austriju. 

UBO JU 68 PUTA Hrvat u Austriji ubio je ženu: Dobio doživotnu kaznu zatvora

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, a cijelo je vrijeme suđenja govorio da se smatra samo djelomično krivim.

- Smatram se djelomično krivim jer ja to nisam planirao, ja to ne bih učinio radi svoje djece… - odgovorio je Dragan Katana sutkinji Piesinger.

'Prije nije bilo nasilja, jednom sam je samo odgurnuo'

Sutkinja je imala izjave koje su navodile kako je osuđeni Katana svoju suprugu tukao laptopom i redovito šamarao, ali sve je te navode osuđeni negirao.

- Nije istina. Ja sam svoju ženu volio svom dušom svojom, ja sam htio da živimo zajedno kao što smo i živjeli prije nego što je ona otišla u Austriju. Ja sam bio povrijeđen jer ona nije četiri mjeseca dolazila kući. I ona je htjela da živimo zajedno, pa nije htjela, tako, pa sam ja onda zato što sam bio povrijeđen predao zahtjev za razvod, ali ja sam ga mogao i povući - opisivao je Katana svoje odnose sa suprugom Sarajkom.

DETALJI UBOJSTVA Liječio se od depresije? Dragan je htio razvod, a onda ju je ubio

Supruga je otišla u Austriju gdje je sa djecom htjela započeti novi život. No, njezin se bivši muž s tim nije mogao pomiriti te je u nekoliko navrata dolazio u Austriju i tražio je, dok ga je ona molila da joj se javi prije dolaska. Nije poslušao, već ju je jedne večeri presreo kad se vraćala s posla s kolegom Damirom koji živi nedaleko nje. Tada su Sarajka i Damir otišli do njenog stana.

- Kad smo se ujutro probudili, rekla mi je da ima novog dečka i da više ne dolazim. A ja sam samo želio da i dalje živimo lijepo kao što smo živjeli i prije - govorio je Katana plačući i dodao kako se dalje više ničega ne sjeća. 

No, sutkinja je istaknula kako je policajcima predao nož kojim je ubio suprugu i sve priznao. Svoje je priznanje ponovio i na sudu, ali sad se toga više nije sjećao. 

'To je nož kojim sam je ubio, ali ne sjećam se...'

- Jesam, ali ne mogu se sjetiti. Nisam ja to planirao, nikad ja to ne bih učinio i zbog svoje djece, ali to kad mi je rekla da ima novog dečka - objašnjavao je Katana plačući i jecajući.

Sutkinja je nastavila s postavljanjem pitanja i iznošenjem činjenica i svjedočenja prema kojima je Katana bio iznimno ljubomoran čovjek. Ni s roditeljima nije bio u najboljim odnosima, a oni su izjavili kako je njihov otac bio agresivan kad ga je netko naljutio. No, on je sve negirao. Ni kćer nije imala bolje riječi.

- Vaša kći je izjavila da ste šamarali svoju suprugu, tukli je. Vi tvrdite da je odnos između vas i kćeri bio dobar. Pa zašto bi onda vaša kći izjavljivala to protiv vas? - upitala ga je sutkinja, a on je samo kratko odvratio 

- Ne znam.

Kasnije je svjedočila i Sarajkina sestra Anica Martinović, a rasprava je sa stankama trajala nešto više od sedam sati. Prije izricanja presude, Katana je imao potrebu reći još par riječi.

- Kajem se. Žao mi je! - završio je osuđeni.

No, sutkinja je svoju presudu znala i prije pokajanja. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora koju će služiti u Austriji potvrdi li to vrhovni sud.

Komentari (25)
  • Trebao si kod nas. Ovdje se to ne kaznjava bas tak jako. Ovaj nas psiho ubo trudnu curu 88 puta. Dobio 25 godina. Jos ce se zalit na tu kaznu, pa ce dobit 17 godina. Uzorno ce se vladati i eto ga vani za 12 godina max. Fuj smo od drzave

    13. 5. 2019,   12:02
  • Imamo najgore pravosudje u Africi !

    13. 5. 2019,   12:22
  • To je zakon a ne ova naša sprdačina 68=doživotna---88=25 godina

    13. 5. 2019,   12:34