Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dobio je 50 godina za silovanje djeteta: Spasio ga 'mrtav' pas

None Foto: Facebook

SAD: Muškarac je osuđen jer je navodno seksualno zlostavljao dijete i prijetio mu smrću, te pritom ubio djetetovog psa, oslobođen je kad je pas pronađen živ i zdrav

U slučaju Amerikanca Joshue Hornera, vodoinstalatera koji je prošle godine osuđen na 50 godina zatvora zbog navodnog seksualnog zlostavljanja maloljetnice došlo je do neočekivanog obrata - u čijem je središtu labradorica Lucy.

Joshua Horner iz Oregona osuđen je u travnju prošle godine na temelju svjedočenja njegove navodne žrtve, koja je pod prisegom na sudu tvrdila da joj je Horner prijetio smrću ako policiji prijavi zlostavljanje. Također je izjavila da je Horner, u pokušaju da je zastraši, pred njom ustrijelio njezinu labradoricu Lucy.

Potraga za psom

Porota ga je proglasila krivim, a sud je odredio odsluženje zatvorske kazne u trajanju od 50 godina. Šest mjeseci nakon presude, Horner je odlučio zatražiti pomoć od udruge Oregon Innocence Project, organizacije koja se bavi slučajevima ljudi osuđenih za zločine koje nisu počinili da dokažu svoju nevinost. 

Udruga je počela istraživati slučaj. Kako je Horner inzistirao na tome da nije upucao psa, članovi organizacije su se dali u potragu za Lucy. Naime, ako pronađu psa, to će biti dokaz da je navodna žrtva koja je Hornera optužila za seksualni napad lagala na sudu.

Volonteri su pretraživali šire područje okruga Deschutes u Oregonu u potrazi za Lucy. Naposljetku, do njih je došla informacija da je labrador koji odgovara opisu udomio par koji živi u gradiću Gearhart. Volonteru udruge javili su se novim vlasnicima i dogovorili sastanak. 

- Lucy je pila vodu iz svoje zdjelice i sjedila u hladu ispod trijema kuće. Malo smo je pomazili i igrali smo se s njom. Bilo je prekrasno - izjavila je Lisa Christon, volonterka organizacije za New York Times

Put udomljavanja koji je Lucy prošla nakon što su je se njezini prvi vlasnici riješili kako bi na sudu mogli tvrditi da je pas ubijen, omogućio je uspješnu identifikaciju da je pronađeni pas doista Lucy.

Osim toga, Lucy nije čistokrvna labradorica, pa ju je 'otkrio' specifičan oblik glave i dugačke uši kakve nisu uobičajene kod njezine pasmine. 

Volonteri udruge svoje su otkriće podijelili s okružnim tužiteljem Johnom Hummelom, a Lucy je postala ključan dokaz na temelju koje je poništena presuda Horneru. 

- Kujica Lucy nije ustrijeljena. Kujica Lucy je živa i zdrava - izjavio je tužitelj u službenom priopćenju. Na sudu u ponedjeljak izjavio je kako nije siguran da Horner nije seksualno zlostavljao navodnu žrtvu, ali više nije siguran da je to učinio.

S druge strane, sada je siguran da je navodna žrtva lagala na sudu.  

Hornerova supruga Kelli Horner, koja je cijelo vrijeme bila uvjerena u suprugovu nevinost, bila je uz svog supruga tijekom cijelog procesa. 

Slučajevi seksualnog zlostavljanja, pogotovo kada su u pitanju djeca i maloljetne osobe posebno su osjetljivi, pogotovo jer uglavnom ne postoji mnogo materijalnih dokaza koji mogu potkrijepiti optužbe. No upravo zbog težine takvih optužbi, sudovi se kod takvih predmeta nalaze na osobito skliskom terenu. 

Nije objasnila zašto je lagala

Nakon što je Lucy pronađena, maloljetnica koja je optužila Hornera za zlostavljanje nije se pojavila na sastanku na kojem je s tužiteljem trebala objasniti zašto je lagala u svojem svjedočenju. Kada ju je jedan od istražitelja otišao posjetiti u njezinom domu, pobjegla je

Zbog svega toga, sud je poništio presudu i pustio Hornera na slobodu. 

- Amerika ima najbolji pravosudni sustav na svijetu, no nije savršen. Pogreške će se događati, ali ono što je važno je kako ćemo se prema tim pogreškama odnositi - izjavio je tužitelj John Hummel.

Komentari (69)
  • Kako ti se zbog necijeg bolesnog uma moze promjeniti zivot...

    17. 9. 2018,   23:40
  • Sad kad krene feminazi ekipa objasnjavati kako je on ipak sigurno nekako kriv. Jer zasto bi bezgresni zenski andjeo tako nesto izmisljao....?!

    18. 9. 2018,   00:25
  • I sada fino tih 50 godina dodati "zrtvi"

    17. 9. 2018,   23:06