Obavijesti

News

Komentari 27

Dobio je otkaz u općini i sada od nje traži 700 kuna dnevno

Dobio je otkaz u općini i sada od nje traži 700 kuna dnevno
1

Sud je odlučio da je Marko Baleta bivši tajnik, a potom i pročelnik  Općine Šestanovac, nezakonito dobio otkaz. Općina ga nije vratila na posao. Duguju mu najmanje 240.000 kuna

VIDEO

Da su me vratili na posao onda kada je to Općinski sud u Splitu naložio do svega ovoga ne bi došlo. Načelnik Pave Čikeš me nije želio u Općini te me je stavio na raspolaganje, kaže Marko Baleta bivši tajnik, a potom i pročelnik  Općine Šestanovac kojemu Općina u ovom trenutku duguje samo za penale zbog otkaza 240 tisuća kuna.

Sve ja kaže Baleta krenulo 2006. godine poslije lokalnih izbora kada je sadašnji načelnik Čikeš (HSP) sa svojom listom osvojio četiri vijećnička mjesta, a Baleta s Hrvatskim pravašima dva.

- Podržali smo Čikeša za načelnika, ali je on samo nakon nekoliko mjeseci pokazao svoje pravo lice. Nisam mu odgovarao kao pročelnik jer sam otkrio neke malverzacije koje se rade u Općini što načelniku nije bilo pravo - nastavlja Baleta. Koalicija je pukla, a sve se prelomilo preko leđa pročelnika. Zbog povrede službene dužnosti  i nepoloženog stručnog ispita Baleta dobiva otkaz.

I tada kreće njegova pravna bitka koja je trajala punih devet godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Protiv općine je digao tužbu zbog nezakonitog otkaza. U ožujku 2015. Baleta je dobio presudu Općinskog suda u Splitu u svoju korist. Nisu ga vratili na posao niti su mu isplatili zaostale plače. Baleta se uzaludno nadao kako će ponovno doći dan povratka na radno mjesto.

Vidjevši da ga ne namjeravaju vratiti  putem svoje odvjetnice od suda traži da mu općina plača penale i to za svaki dan 700 kuna.

- Ma nije to plaća to je svojevrsna kazna općini za neposluh i nepoštivanje pravomoćnih sudskih presuda. Sud nam je to usvojio kao opomenu da ne mogu ignorirati njihove odluke. Od 18. travnja 2015. do 18. veljače 2016. to je iznos od gotovo 240 tisuća kuna - priča nam Baleta koji ističe kako mu je u jednu ruku žao što porezni obveznici moraju plaćati i stanovnici općine ispaštati greške načelnika Čikeša.

- Ma sve je to moglo biti drugačije samo da je bilo malo dobre volje od strane načelnika. Nisam ja trebao dobiti otkaz, tražio sam, ako je to razlog otkaza da me se uputi na polaganje stručnog ispita. Nisu htjeli. 

Baleta je u općinu Šestanovac putem natječaja zaposlen 1996. godine. Tada je načelnik bio Živko Trogrlić koji je ujedno bio i glavni svjedok Baleti na sudu.

- Baleta je uredno radio svoj posao za vrijeme mog mandata, ali i za vrijeme dvojice načelnika koji su došli iza mene. Nije trebao dobiti otkaz, ali kad je pukla stranačka ljubav među njima Čikeš se je osvetio na najgori način. Trebali su se dobro pravno potkovati ako su mu mislili dati otkaz, sada neka snose posljedice - rekao nam je Trogrlić.

'Za Baletu nije bilo radnog mjesta'

Sadašnji načelnik Čikeš nije želio puno komentirati cijeli slučaj.  Kaže sve je prenapuhano. Za Baletu nije bilo radnog mjesta i zato su ga stavili na raspolaganje. U jednom trenutku 2016. općina ga je vratila na posao na mjesto višeg stručnog savjetnika, ali je i to kratko trajalo. Svega dva mjeseca kada su to radno mjesto proglasili viškom u Općini.

 - I opet me nisu vratili na moje radno mjesto, a ja sam bio spreman odustati od svega. Ponudio sam im čak i nagodbu. Predložio sam da mi samo isplate moje zaostale plače na što nisu pristali - dodaje Baleta kojemu je kako kaže iskreno žao zbog svega samo zbog tvrdoglavosti jednog čovjeka.

- Bio bi najsretniji da sam mogao raditi i svoju plaču od nekih pet tisuća kuna radom zaraditi. Ovako kad bi bio zločest, što nisam, mogao bi slobodno reći da mi je načelnik Pave Čikeš dao mirovinu - kaže Baleta.

- Za sve je kriva odluka suda koji je naložio da se Baleta vrati na posao. Nije imao položen stručni ispit i ogriješio se o službenu dužnost, nije radio svoj posao kako treba ni za vrijeme HDZ. Uložili smo reviziju na Vrhovni sud i čekamo rješenje - rekao nam je kratko načelnik Čikeš  koji kaže kako općina nema toliko novčanih sredstava da odjednom isplati Baletu te su zatražili od suda da to bude u ratama. I prva rata od trideset tisuća kuna već je skinuta sa općinskog računa, koji novac će Baleta uskoro dobiti. Dio je to pozamašne ovrhe koju čeka Baleta za neisplaćene plače i kamatu za razdoblje od devet godina.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto