Obavijesti

News

Komentari 55

Dobio svoju licenciju: ''Odmah si idem tražiti posao u struci''

Dobio svoju licenciju: ''Odmah si idem tražiti posao u  struci''
1

Ivan Marinić (21), naša prva i jedina muška ‘babica’, konačno ima sve uvjete za rad u struci, a nada se i skorom zaposlenju u rodnom gradu. Ivan je presretan

VIDEO

Presretan sam. Konačno ću moći raditi ono za što sam se školovao. Sad samo da nađem posao, rekao je oduševljeno Ivan Marinić (21) iz Slavonskog Broda, prva i zasad jedina hrvatska muška primalja.

Iako mu Hrvatska komora primalja, nakon što im je u prosincu prošle godine dostavio svjedodžbu i uvjerenje o položenom stručnom ispitu, odobrenje za samostalan rad odmah nije izdala jer su njegovi dokumenti bili u ženskom rodu, Ivan će svoju licenciju dobiti idući tjedan.

- U srijedu su me nazvali iz Hrvatske komore primalja i kratko mi priopćili da će mi izdati licenciju. U roku od sedam dana poslat će mi je na kućnu adresu - rekao je Ivan te dodao kako će sad konačno moći raditi ono za što se školovao i u što je uložio golemi trud.

- Sretan sam prvenstveno zbog sebe, ali i zbog generacija mladića koji pohađaju školu za primalje te koji će dobiti licenciju kao i ja - rekao je Ivan koji trenutačno konobari u jednom kafiću u središtu Slavonskog Broda. Čim primi licenciju, prionut će na slanje molbi za posao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Volio bih raditi u svojem gradu, no ako to neće biti moguće, otići ću tamo gdje ću se moći zaposliti - rekao je Ivan, o čijim problemima smo prvi pisali upravo u 24sata.

Iz Hrvatske komore primalja napominju da im nikad nije bila namjera Ivanu ne izdati licenciju, nego su se prije nego što to učine htjeli konzultirati s nadležnim institucijama vezano uz temu rodne osviještenosti.

- Smatramo da Zakon o primaljstvu ne sadrži adekvatno rješenje za primalje u muškom rodu. Ivanova svjedodžba je izdana u ženskom rodu, a i uvjerenje o njegovu položenom stručnom ispitu nije rodno osviješteno. Zatražili smo službeno mišljenje Vladina ureda za ravnopravnost spolova i nakon provedenih konzultacija mladiću ćemo izdati licenciju - tvrde u Komori te dodaju kako godinama nadležno Ministarstvo zdravlja upozoravaju na nedostatke Zakona o primaljstvu.

Iz Ministarstva zdravlja tvrde da je zakon rodno osviješten.

- Svi izrazi koji se koriste u tom Zakonu, a imaju rodno značenje, bez obzira na to koriste li se u muškom ili ženskom rodu, obuhvaćaju jednako osobe i muškog i ženskog roda - priopćili su.

Srednju školu Ivan je završio s odličnim uspjehom

Kad je upisivao Srednju medicinsku školu u Slavonskom Brodu, profesori Ivanu nisu rekli da će zbog naziva zanimanja primalje-asistentice imati problema oko dobivanja licencije. Komora tvrdi da će se isto ponavljati sve dok se ne izmjeni Zakon o primaljstvu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu