Obavijesti

News

Komentari 64

'Dobit od 8 mil. kn ulažemo u edukacije. Nisam dizao novac'

'Dobit od 8 mil. kn ulažemo u edukacije. Nisam dizao novac'
3

Tvrtka Ampelos jedina se javila na natječaj od 12 mil. kuna ministarstva Gabrijele Žalac. Vlasnik tvrtke Marko Jukić kaže nam da je godinu završio s 8 i pol milijuna kuna dobiti, ali da novac nije podigao...

VIDEO

Ministarstvo koje vodi Gabrijela Žalac raspisalo je natječaj s poslom od više od 12 milijuna kuna na kojemu je zadovoljila samo jedna firma. Telegram otkriva kako se radi o tvrtki koja ima samo jednog jedinog zaposlenika i koja je dugo bila u blokadi.

Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova je sredinom lipnja 2018. godine nabavljalo "cjelovito i funkcionalno programsko rješenje informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvoja koje sadržava registar projekta".

Vrijednost nabave je procijenjena na 12 milijuna i 991 tisuću kuna plus PDV, a na natječaj se javila samo jedna zajednica ponuditelja koju su činile firme Ampelos i InfoDom. Ponudili su isporuku za 16.238.750 kuna s PDV-om, a ministarstvo je prihvatilo. Ampelos ima samo jednog zaposlenog, a u godini ranije imali su dobit od samo 800 kuna. Nemaju ni web stranicu, a bili su i 64 dana u blokadi. Datum natječaja se zgodno poklopio jer ranije ne bi mogli dobiti potvrdu da šest mjeseci nisu bili blokirani. 

Vlasnik Ampelosa, Marko Jukić, za 24sata je rekao zašto su se prijavili na natječaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tvrtka Ampelos od 2012. radi slične softvere i imamo 50 implementacija u Republici Hrvatskoj. Kad se raspisao natječaj, vidjeli smo da imamo dobar dio potrebnih i traženih stvari te smo isporučili softver. Tim poslom se bavim 15 godina i imali smo dovoljno sličnih modula da smo mogli u suradnji s InfoDomom sve obaviti u mjesec dana - kaže nam Jukić i dodaje da su sve što su zaradili uložili u firmu i softvere.

- Ja nisam sebi isplatio skoro pa ništa. Završili smo tu godinu s 8 i pol milijuna kuna dobiti, a ja taj novac nisam podigao već sam ga iskoristio za edukaciju koja traje godinu dana. Na kraju prošle godine smo potpisali i predali financijsko izvješće. Država je na osnovu toga izračunala koliko smo imali dobiti i naplatila nam porez. Većinu preostalog novca smo iskoristili za implementaciju i edukaciju svih jedinica samouprave, od županija do ministarstava, koje koriste taj softver - ispričao nam je vlasnik Ampelosa.

Žalac posao dala firmi s jednim zaposlenim: Bili su i u blokadi?
Žalac posao dala firmi s jednim zaposlenim: Bili su i u blokadi?

Rok isporuke od potpisivanja ugovora bio je samo 30 dana. Taj posao, kako kaže informatički stručnjak Marko Rakar, nemoguće je obaviti u tom roku.

Ampelos je nakon ovog natječaja procvjetao. Prihodi su im u odnosu na prošlu godinu narasli 4740 posto, a dobit čak 910 882 posto, piše Telegram. Godinu prije natječaja završili su s 9800 kuna na računu, a nakon posla sa Žalac, prikupili su 10 milijuna i 200 tisuća kuna. 

Telegram piše kako je Ampelos spornu godinu završio s 8 i pol milijuna kuna dobiti, a vlasnik firme Marko Jukić je sam sebi, nakon plaćenog poreza na dobit, isplatio 6,9 milijuna kuna. Firma je 2018. završila s profitnom maržom od gotovo 65 posto, dvostruko bolje od Googlea i Microsofta.

Marko Rakar je za 24sata pojasnio kako je taj ugovor ukupni godišnji promet tvrtke. 

- Oni imaju jednog zaposlenog, direktora i vlasnika. Na 13 milijuna kuna prihoda, oni su prijavili 8 i pol milijuna kuna dobiti. Dvije trećine ukupnog prometa im je dobit. Dakle, digli su oko milijun eura dobiti - kaže nam Rakar i dodaje kako se radi o školskom primjeru namještanja natječaja.

- Tražilo se rješenje koje je nepotrebno. Osim toga, tko može garantirati isporuku rješenja vrijednog 13 milijuna kuna u roku od mjesec dana? To nitko ne može. Pablo Escobar iz groba sa zavišću gleda na takav ugovor jer narko karteli nemaju takve margine dobiti - kaže Rakar.

Donosimo priopćenje Ministarstva:

Obzirom na objavu jednog portala koji je objavio tekst ne čekajući službene informacije Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, donosimo sljedeće očitovanje:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije oštro odbacuje svaku insinuaciju u medijskim napisima o pogodovanju u otvorenom postupku javne nabave Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Naime, dana 11. lipnja 2018., u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavljena je Obavijest o nadmetanju za nabavu Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem odnosno gotove, cjelovite i funkcionalne informacijsko-komunikacijske platforme koja se koristi za prikupljanje, analizu i pohranu podataka i pokazatelja za izradu, praćenje i izvješćivanje o provedbi akata strateškog planiranja i razvojnih projekata koji su u pripremi.

U otvorenom postupku javne nabave ponudu je predala jedino Zajednica ponuditelja: Ampelos d.o.o., Podstrana i InfoDom d.o.o., Zagreb, čija ponuda je ispunila sve uvjete iz Dokumentacije o nabavi. Predmetna nabava sufinancirana je EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u vrijednosti 13.803.50,00 kn (85%), dok udio nacionalnog sufinanciranja iznosi 2.435.700,00 kn (15%).

S obzirom na to da je predmet nabave bilo cjelovito i funkcionalno, gotovo programsko rješenje Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem, odnosno roba, određen je rok za isporuku od 30 dana, uobičajeni rok za isporuku roba. Tijekom postupka nabave zaprimljena je jedna žalba koju je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila kao neosnovanu, nakon čega je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na osnovu članka 419. Zakona o javnoj nabavi i Rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave produžilo rok za dostavu ponuda i vrijeme javnog otvaranja ponuda. Gotovo funkcionalno programsko rješenje koje kvalitativno, kvantitativno i funkcionalno u potpunosti udovoljava zahtjevima opisanim u Dokumentaciji o nabavi isporučeno je 4. listopada 2018. godine.

U skladu sa Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, krajnji korisnici Informacijskog sustava su koordinacijsko tijelo (Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije), koordinatori za strateško planiranje središnjih tijela državne uprave, regionalni koordinatori (na razini jedinice područne (regionalne) samouprave), lokalni koordinatori (na razini jedinice lokalne samouprave), druga javna tijela koja imaju obveze i odgovornosti u skladu sa Zakonom. Trenutačno ga, u skladu korisničkom razinom ovlaštenja, upotrebljavaju 1182 korisnika.

Informacijski sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem jest baza podataka i alat za izradu i međusobno usklađivanje akata strateškog planiranja, povezivanje ciljeva akata strateškog planiranja s troškovima, izvorima financiranja i resursima potrebnima za njihovu provedbu, prikupljanje podataka o provedbi akata strateškog planiranja i ostvarenim rezultatima, ishodima i učincima provedbe javnih politika, prikupljanje podataka o razvojnim projektima koji su u pripremi, pripremanje izvješća o provedbi akata strateškog planiranja i osiguravanje potrebnih podataka za učinkovito upravljanje razvojem. Upotrebom registra projekata omogućit će se uvid u zalihu projekata koja će biti osnova za programiranje korištenja EU fondova u idućem financijskom razdoblju EU-a i pregovore s Europskom komisijom oko opsega financijske alokacije za sektorske i regionalne operativne programe u novoj financijskoj perspektivi 2021-2027.

U Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske, pod brojem objave 2018/S 0F2-0015199, dostupna je dokumentacija za predmetnu nabavu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji