Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dobna granica za povlačenje mirovine iz III. stupa 55 godina

None Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Štednju manju od 10 tisuća kuna građani su mogli povući u cijelosti, ali sad se ukida ta mogućnost! Trenutačno je u isplati 10.427 mirovina iz trećeg stupa, objavio je Večernji list

Promjenama zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, jednim od šest zakona koji čine paket mirovinske reforme, podignuta je dobna granica za povlačenje mirovine iz trećeg mirovinskog stupa s 50 na 55 godina, objavio je u utorak Večernji list.

- U trećem mirovinskom stupu štedi 310 tisuća građana čija se štednja kreće oko pet milijardi kuna. U odnosu na drugi stup, treći stup ima nešto labavije uvjete ulaganja i povlačenja tih sredstava, a najvažnija promjena za treći stup koja dolazi s reformom Marka Pavića odnosi se upravo na povećanje dobi na 55 godina kao prvog uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu, navodi Večernji list.

REFORMA IDE U SABOR 'Mirovine su sigurne. Nastavit ćemo njihovo daljnje povećanje'

Pojašnjavaju da su po sadašnjem zakonu, građani mogli tražiti isplatu svoje štednje iz trećeg stupa s 50 godina, s tim što su jednokratno mogli povući 30 posto štednje, a ostatak u ratama, ali ne u razdoblju kraćem od pet godina. Druga je mogućnost da se štednja iz trećeg stupa isplaćuje kao doživotna mirovina te se pribraja iznosu mirovine iz prvog i drugog stupa.

- Štednju manju od 10 tisuća kuna građani su mogli povući u cijelosti, ali sad se ukida ta mogućnost! Trenutačno je u isplati 10.427 mirovina iz trećeg stupa, objavio je Večernji.

Dnevnik ističe i da predlagač promjena navodi da je podizanje uvjeta godina za ostvarivanje prava na mirovinu "u skladu s dugoročnom prirodom i ciljevima mirovinske štednje, kao i s preporukom Europske komisije".

Komentari (36)
  • Ljudi štede SVOJ novac, a ovaj im uvjetuje kad ga mogu dignuti pas mater !?! Još će donijeti zakon kojim danima se rodbina može posjećivati.

    4. 12. 2018,   08:59
  • Sad sam se nasmijao, preporuka Europske unije! Kada je preporuka EU da se povlaštene mirovine i braniteljske mirovine izdvoje iz mirovinskog sustava, te da se iplaćuju iz proračuna i iste usklade sa redovnim mirovinama jer su previsoke onda ništa. Pravi se grbav. Sve što je na štetu građana ono preporučava EU, a šta EU preporučava dobro za građane ili je propisano direktivama ne primjenjuje se na građene.

    4. 12. 2018,   09:30
  • Nego ,što je s izbornim obećanjem od 1000 euro novca za svako novorođeno dijete ? Jel se konačno odustalo od djece ili?

    4. 12. 2018,   09:44