Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dobra vijest: BDP u 1. kvartalu veći za 3,9% u odnosu na lani

None Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

To pokazuje da je ministar Marić u pravu kad tvrdi da je to na zdravijim osnovama nego što je bio rast u ranijim fazama. Ključni je izvozni dio. To što je to dobro ne znači naravno da je i dovoljno, kaže Damir Novotny

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,9 posto na godišnjoj razini. To je već 19. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to znatno brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,3 posto na godišnjoj razini.

Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu Vlade OKO 2,5 POSTO Marić: Projekcije rasta realne, ali ima prostora za korekcije...

Rast od 3,9 posto najveći je još od četvrtog tromjesečja 2007. godine, kada je BDP porastao po stopi od 4,2 posto. Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, priopćio je DZS. Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan. Ubrzao rast potrošnje i investicija.

BDP by Anonymous pBMyN0 on Scribd

U prvom tromjesečju ove godine potrošnja kućanstava porasla je za 4,4 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom tromjesečju, kada je njezin rast iznosio 3,9 posto. Rast potrošnje države ubrzao je, pak, s 2,3 posto u prethodnom kvartalu na 3,1 posto na godišnjoj razini.

Bruto investicije u fiksni kapital skočile su, pak, za 11,5 posto na godišnjoj razini, znatno više u odnosu na prethodni kvartal, kada su ojačale 6,1 posto. Izvoz roba i usluga porastao je u prvom tromjesečju za 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Pritom je izvoz roba porastao za 7,6, a usluga za 0,9 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 7,7 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 5,9 posto, dok je uvoz usluga skočio 16,6 posto.

Rast iznad prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju ojačao za 1,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini porastao za 3,9 posto.

To je veći rast u odnosu na prosjek Europske unije. Nedavno je Eurostat objavio kako je gospodarstvo EU-a u prvom tromjesečju poraslo za 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal i 1,5 posto na godišnjoj razini.

 

Novotny: To je dobro, ali ne i dovoljno

- To je dobra vijest i pokazuje da Vlada, odnosno ministar Marić, jesu u pravu kad tvrde da je to na zdravijim osnovama nego što je to bio rast u nekim ranijim fazama. Ključni je izvozni dio. To što je to dobro ne znači naravno da je i dovoljno. Hrvatska ekonomija mora mijenjati strukturu, ne samo u javnom, već i u realnom sektoru.

Sve zemlje EU idu prema novom valu industrijalizacije, koja se bazira na novim paradigmama i novim tehnologijama. Njemačko ministarstvo gospodarstva nedavno je objavilo strategiju do 2030. i plan im je da u nacionalnoj ekonomiji industrija ima 25 posto udjela, a kod nas je i dalje očita ranjiva ovisnost o turizmu - rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

 

Komentari (221)
  • Dobra vijest..BDP veći za 3,9%. Ovo...BDP..znači...(B)udalama (D)obro (P)odvaljuju..

    29. 5. 2019,   11:41
  • Proizvodnja fake news isto raste 🤓😁...

    29. 5. 2019,   11:32
  • Vidi se po mirovinama koje su isle gori 20 kuna kome vi prodajete maglu?

    29. 5. 2019,   11:31