Obavijesti

News

Komentari 101

Dobre vijesti: Agencija Fitch je digla kreditni rejting Hrvatske

Dobre vijesti: Agencija Fitch je digla kreditni rejting Hrvatske
1

SAD SMO NA INVESTICIJSKOJ RAZINI Agencija Fitch u petak navečer podigla je hrvatski kreditni rejting sa špekulativnog BB+ na investicijski BBB- s pozitivnim izgledima

VIDEO

Kreditni rejting Hrvatske podigla je agencija Fitch i on više nije špekulativni BB+, već investicijski BBB- s pozitivnim izgledima, objavila je u petak navečer jedna od najvećih agencija za procjenu stanja kreditnog rejtinga.

- Hrvatska je treću godinu zaredom nadmašila zacrtane proračunske ciljeve i zabilježila suficit u proračunu od 0,2 posto BDP-a, unatoč jamstvima za posrnuli Uljanik - navodi agencija Fitch.

Krajem ožujka Standard & Poor's, globalna kompanija koja objavljuje financijske prognoze i istraživanja, nakon više od šest godina vratila je rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju BBB-/A+, a svoju su procjenu objavili na temelju poboljšanog stanja u hrvatskom proračunu i gospodarskom oporavku.

Nakon toga je agencija Moody's potvrdila špekulativni rejting Hrvatske i poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu pozivajući se na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje predviđaju da će pozitivno utjecati na izgled za rast gospodarstva.

Da bi nakon te procjene stigla nova, što su dobre vijesti za Hrvatsku, jer sad je kreditni rejting Hrvatske iz špekulativnog BB+ podignut na investicijski BBB- s pozitivnim izgledima.

- Dobri fiskalni rezultati stižu nakon ograničenja proračunskih rashoda i većih poreznih prihoda. Važan čimbenik su i manji troškovi kamata i povoljni makroekonomski uvjeti. Strukturne karakteristike Hrvatske općenito su povoljnije nego kod sličnih zemalja s rejtingom BBB. Hrvatski BDP po stanovniku 30 je posto viši od medijana zemalja s ocjenom BBB. Hrvatska također ima bolje rezultate od tih zemalja prema pokazateljima upravljanja i ljudskoj razvoja, dijelom zahvaljujući članstvu u EU - navode iz agencije Fitch.

No dodali su kako Hrvatsku čekaju važni strukturni izazovi koji će ograničiti srednjoročni rast na dva posto, a spominju slabosti u poslovnom okruženju, probleme u javnom sektoru, slabo korporativno upravljanje, visoki javni dug i naslijeđene probleme u energetici i zdravstvu.

Što je kreditni rejting?

Kreditni rejting zajednički je naziv za kriteriju na osnovu kojih se određuje sposobnost fizičke ili pravne osobe (dužnika) da vraća kredit, odnosno kreditna sposobnost i kreditni rizik ili vjerojatnost da vjerovnik neće moći naplatiti svoja potraživanja. Kreditni rejting objavljuju specijalizirane kompanije, tri najpoznatije su Standard & Poor's, Moddy's i Fitch Ratings.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa