Obavijesti

News

Komentari 1

Dobre vijesti: EU korak bliže potpunom ukidanju roaminga

Dobre vijesti: EU korak bliže potpunom ukidanju roaminga
1

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća u utorak navečer su dogovorili znatno niže veleprodajne cijene roaminga od onoga koje je predložila Komisija

VIDEO

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća u utorak navečer su dogovorili znatno niže veleprodajne cijene roaminga od onoga koje je predložila Komisija što će  za posljedicu imati i niže cijena za potrošače, izvijestio je Europski parlament u srijedu.

Ograničenjem veleprodajne cijene utvrđuje se koliko će telekom operateri moći jedni drugima naplaćivati korištenje njihovih mreža u prekograničnim "roaming" pozivima.

Dogovor je nužan korak prema potpunom ukidanju naknada za roaming u maloprodaji što će potrošačima omogućiti da svoje mobilne telefone u drugima zemljama EU-a koriste kao i kod kuće bez plaćanja dodatnih troškova.

"Ovo je zadnji dio slagalice. Od 15. lipnja Europljani će moći putovati diljem Europske unije bez naplate usluga roaminga", izjavio je  potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, zadužen za digitalno tržište.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naknade za roaming za individualne potrošače u Europskoj uniji bit će ukinute 15. lipnja 2017. godine.

Parlament i Vijeće dogovorili su cijene od 0,032 € za glasovni poziv, umjesto predloženih 0,04 €, te €0.01 za tekstualnu poruku. Od 15. lipnja ove godine operateri u Europskoj uniji neće smjeti naplatiti drugim operaterima više od 7,70 € za gigabajt roaminga za prijenos podataka.

Troškovi za gigabajt roaminga postupno će se smanjivati na 6 € 2018. godine, preko 4,50 € u 2019. U 2020. troškovi će iznositi 3,50 € da bi 2021. bili 3 € i konačno 2022. godine 2,50 € po gigabajtu roaminga za prijenos podataka.

Zastupnica Miapetra Kumpula-Natri (S&D), izvjestiteljica parlamenta za veleprodajne cijene roaminga, rekla je kako su "ljudi u cijelom EU-u čekali da ukinemo naknade za roaming u 2017.".

"Sada možemo ispuniti obećano. Poput udruga potrošača u cijeloj Europi i mi to vidimo kao veliku pobjedu za europske potrošače".

"Dogovoreni limiti osiguravaju pokrivanje troškova  za učinkovite operatere u Europi ali su dovoljno niski da mogu održati natjecanje na europskim telekomunikacijskim tržištima", rekla je finska zastupnica.

"Potrošači će i dalje imati koristi od konkurencije i moći će koristiti veću količinu podataka nego po izvornom prijedlogu Komisije. Željela bih zahvaliti političkim skupinama i državama članicama na konstruktivnoj suradnji i fleksibilnosti", zaključila je.

“Europski parlament je u konačnom dogovoru s Vijećem i Komisijom uspio osigurati niske cijene za potrošače u korištenju usluga roaminga. Tarife su znatno smanjene kako bi se i mali operateri lakše natjecali s velikim telekomunikacijskim kompanijama. Ishod pregovora je veliki uspjeh Europskog parlamenta jer je, za razliku od Vijeća i Komisije zaštitio interese građana, a ne samo interese nekoliko velikih telekom operatera. Postavljanjem znatno nižih cijena, troškovi roaminga uskoro će tako postati stvar prošlosti“, ocijenio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec (Zeleni), priopćio je ured zastupnika.

„Svi smo dugo čekali smanjivanje i potpuno ukidanje ovih naknada, a ovim smo dogovorom jedan veliki korak bliže prema punom ukidanju roaminga. Smatram da je ovo velika pobjeda za Europski parlament i za potrošače“,  izjavila je Dubravka Šuica (HDZ/EPP), priopćio je ured zastupnice.

Prije stupanja na snagu sporazum još mora formalno odobriti Odbor za industriju Europskog parlamenta, parlament u cjelini i nacionalni ministri.

Dogovor o veleprodajnim cijenama nije bilo lako postići jer postoje različiti interesi zemalja članica. Južne članice, koje primaju najviše turista, među njima i Hrvatska, zauzimale su se za što viši cjenovni plafon jer su operateri isticali da moraju puno investirati kako bi mogli pružiti odgovarajuću uslugu za veliki broj turista, dok su sjeverne članice željele što manji plafon, bojeći se između ostaloga, da operateri ne povećaju domaće cijene kako bi nadoknadili gubitke na roamingu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.