Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dobro dječje srce: 'Želim da čokolade jedu svi siromašni'

Lara Draganić, učenica 4. razreda osnovne škole u Varaždinu, socijalnoj samoposluzi darovala je čak 275 čokolada za djecu čiji roditelji ne mogu priuštiti ni taj slatkiš

Desetogodišnja Lara Draganić iz Varaždina četvrti je put donirala čokolade Socijalnoj samoposluzi Varaždin, koje je marljivo prikupljala za djecu čiji roditelji ne mogu kupiti čokoladice.

- U socijalnu samoposlugu donijela je 275 čokolada u utorak, baš na svoj 10. rođendan. Sve je to uspjela sakupiti od Božića, kad je donijela 375 čokolada, koje smo tad, kao što ćemo i sad, podijeliti djeci koja nemaju. Lara čak volontira nekoliko puta mjesečno ovdje i jedna je od najmlađih volontera. Ona to radi tako savršeno, s radošću i puno razumijevanja. Iako je dijete, shvaća i suosjeća s ljudima koji nemaju - kaže Mateja Bakulić, koja volontira u Socijalnoj samoposluzi, a koja je uzor maloj Lari.

Teta Mateja Laru od milja zove ČokoLara, a za idući Božić planira zajedničku veću donaciju čokolada s Larom. Larina mama Maja kaže da njezinoj djevojčici, učenici 4. razreda 3. Osnovne škole u Varaždinu, u skupljanju čokolada pomažu bratići, susjedi, prijatelji.

Želi biti kuharica

- Svi već znaju za njezino sakupljanje čokolada i umjesto drugih poklona, Lara si zaželi čokolade. Dobro pazi na rok trajanja, a sama ne pojede ni jednu. Ove godine je od bake Ljiljane za rođendan naručila 30 čokolada i sve ih je odnijela u Socijalnu samoposlugu. Velik uzor joj je teta Mateja - kaže Larina mama Maja. 
Dodaje da je Lari životna želja postati kuharica i otići u Pariz. Stoga već sad intenzivno uči francuski jezik i sakuplja novac za put. Štoviše, igra i nagradnu igru u kojoj je nagrada putovanje u Pariz. ‘Opsjednuta’ je time, baš kao i pomaganjem djeci i onima koji nemaju još od kada je u vrtiću gledala crtić o mišiću koji kuha u Parizu. Vrlo je skromna i pažljiva djevojčica koja već sad u tim godinama shvaća ozbiljnost života.

'Kad pomažem, osjećam se lijepo'

- Svako dijete ima pravo na sretno djetinjstvo. Dobro se dobrim uvijek vraća. Bolje da ja pomognem drugima nego da netko mora pomagati meni. Kad pomažem drugima, osjećam se lijepo - razmišlja skromna Lara, koja je kao i svako drugo dijete, ali s jakom empatijom za druge.

Lara voli pomagati mami u kuhinji, posebno peći kolače i torte, ali zna već i neka jednostavna jela sama napraviti.

- Učim je da bude samostalna. U školi ima sve petice, išla je na natjecanje iz matematike. Kada dobije četvorku, onda je žalosna. Vrlo je pravedna i uvijek hoće da sve bude pošteno. Nema odstupanja i u tome joj je uzor njezin tata Dražen. Rođena je svega tri i pol sata nakon njegovog rođendana - kaže mama Maja. Njezina djevojčica ima tri prijateljice, a najbolja joj je Ema, s kojom kani u Pariz. Lara će kuhati i peći kolače, a Ema će biti znanstvenica.

- Ima i vrlo dobrog prijatelja još iz vrtića, a idu zajedno i u razred i on joj nosi isto čokolade, ali i cvijeće. Skupljanjem čokolada zarazila je i bratiće Frana, Tina i Marka. Neki dan su dobili čokolade na dar, a ona im je rekla: “Zar ne da vi to nećete jesti”, “to ide za donaciju”. Dečki su, normalno, donirali čokolade - kaže njena majka Maja.

Komentari (14)
  • Preseravanje i po četvrti put. Dobra i odgojena djeca koja pomažu, ne rade to radi slave i medijske pažnje, i rade dobra djela svaki dan, a ne čuvaju ih za samo određene dane i obaranje rekorda. Nikad nisam imao potrebu hvaliti se roditeljima ili nekome drugome, a za igračke koje sam drugima dao bi radije rekao da sam ih izgubio nego da su me nagovorili drugi da im ih dam. Poanta je, ako si dobar, radiš to šutke. Ova samo želi biti u centru pažnje. Daleko će dogurati u životu, a i ovo će joj dobro zvučati u biografiji jednoga dana kada bude dizana u nebesa, i ona je toga itekako svjesna.

    24. 3. 2018,   19:54
  • Bravo curice...tako mala a velikog srca...ovo je kućni odgoj i to jako dobar..bravo i roditeljima..

    24. 3. 2018,   19:40
  • Danas me pred kućom neka žena žicala posteljinu, lonce,tave.Kao da je doletila s marsa pa treba socijalnu pomoć. Ništa rodbina ništa posao ili centar za socijalni rad ona žica ljude na cesti. Ili ovi cigani,ne možeš više otići ujutro u crkvu na molitvu da ti ne dođe neka ciganka s pričom kako joj dijete umire od raka i žica te deset kuna.Država nešto pod hitno mora poduzeti da ne bude takvih slučajeva.

    24. 3. 2018,   21:57