Obavijesti

News

Komentari 41

Dodik: 'Današnja BiH je na nepovratnom putu raspada!'

Dodik: 'Današnja BiH je na nepovratnom putu raspada!'
1

Milorad Dodik ustvrdio je kako je BiH na "nepovratnom putu raspada", a parlament Republike Srpske je istodobno pozvao da poduzme sve mjere kako bi se taj entitet ojačao kao država koja ima pravo na samostalnost

VIDEO

Današnja BiH je na nepovratnom putu raspada, kazao je Dodik govoreći više od sata na sjednici Narodne skupštine RS, sazvanoj na zahtjev vladajuće većine kako bi se na njoj raspravljalo o točki dnevnog reda koja je dobila naziv "neustavna transformacija daytonske strukture BiH".

Rasprava, koja je na kraju poslužila samo za unutarnje političke obračune, Dodiku je poslužila da istupi kao uvodničar i u dugoj tiradi razmatra političko-povijesna pitanja s temeljnom nakanom promicanja Republike Srpske kao države.

Dodik tvrdi kako su sve slabosti današnje BiH rezultat intervencije predstavnika međunarodne zajednice i promjena Daytonskog sporazuma. Isto tako, tvrdi kako RS i Srbi u BiH ništa nisu dobili reformama provedenim u godinama nakon Daytona, čiji je cilj bio jačati državnost BiH.

Po njegovim riječima, od toga bolje nisu živjeli ni Hrvati niti Bošnjaci, nego samo stranci koji su nametali reforme, a sve je to učinjeno, tvrdi Dodik, samo kako bi Bošnjaci u miru dobili ono što nisu uspjeli ostvariti u ratu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

BiH je ponovo označio kao "državnu zajednicu", uz konstataciju kako ona može biti samo ono što se dogovore dva entiteta, dok je Republiku Srpsku nazvao "državom srpskog naroda i ostalih koji u njoj žive", ignorirajući činjenicu kako ustav RS govori o entitetu unutar BiH u kojemu su ravnopravni konstitutivni narodi Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

'BiH se raspada, jedini izlaz je uspostava tri nove države'
'BiH se raspada, jedini izlaz je uspostava tri nove države'

Nemamo pravo odustati od naše državnosti i samostalnosti, kazao je Dodik.

Pozvao je zastupnike u parlamentu RS da izglasuju zaključak kojim će se odbaciti sve dosadašnje odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice i okončati razdoblje  "bespravnih bonskih ovlasti" koje visokim predstavnicima daju mogućnost nametenja zakona i smjene izabranih dužnosnika.

Izrijekom je naveo potrebu da se RS-u vrati pravo na vojsku, carine i obavještajnu agenciju te da se ishodi ukidanje Suda i Tužiteljstva BiH s obrazloženjem da državna pravosudna tijela progone tvrtke u RS-u pa one stoga ne mogu uspješno poslovati zbog čega je i entitetsko gospodarstvo u lošem stanju.

Došlo je vrijeme da se o tome raspravlja i odlučuje i da se u predstojećem razdoblju osigura vraćanje na daytonski ustroj BiH, kazao je Dodik.

Iako je još od 2017. pod sankcijama američke administracije, Dodik jedinu svjetlu točku u međunarodnoj zajednici, uz Rusiju, vidi u sadašnjem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu, jer smatra kako baš on ima razumijevanja za separatističku politiku koju vodi RS. Pozvao se pritom na njegovu izjavu kako "ozbiljni lideri trebaju voditi računa samo o interesima svog naroda".

Lider oporbe i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, koji je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Dodiku je poručio kako je on već četrnaest godina na vlasti, a niti jednom rječju nije priznao svoj dio odgovornosti za stanje koje smatra problematičnim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u