Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dodik podržava izmjene zakona koje pogoduju Hrvatima u BiH

Dodik je rekao kako ‘u potpunosti razumije i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora’ o potrebi izmjene Izbornog zakon kako bi se spriječila majorizacija od strane brojnijih Bošnjaka

Srpski član BiH Predsjedništva i predsjednik vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik podržao je zahtjev stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za izmjenom izbornog zakona u toj zemlji kako bi bošnjačke stranke i birači prestali preglasavati Hrvate u izboru hrvatskih predstavnika kao što je to bilo prigodom izbora Željka Komšića u državni vrh BiH.

U izjavi koju u subotu prenose mediji u BiH Dodik je rekao kako ‘u potpunosti razumije i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora’ o potrebi izmjene Izbornog zakon kako bi se spriječila majorizacija od strane brojnijih Bošnjaka.

JOŠ BEZ USPOSTAVE VLASTI Dodik: Bošnjaci su uzurpirali pozicije Hrvatima i Srbima

- Brojni problemi ne bi postojali da političko Sarajevo ne zloporabi izborni sustav majorizacijom dva ili barem jednog naroda. Zato je zahtjev HNS-a opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta - rekao je Dodik. Pojasnio je kako BiH ne može funkcionirati ukoliko jedan narod dominira manje brojnima. Naveo je primjer Željka Komšića kojega su za hrvatskog člana BiH Predsjedništva birali Bošnjaci.

Donja Mahala: Posljednji ispraćaj Ive Gregurevića uz obitelj, prijatelje i mjeÅ¡tane 'A BIT' ĆE I GORE' Čović upozorava da je BiH u krizi nesagledivih razmjera

- Izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo je potvrđena manjkavost sustava u kojem se netko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda - rekao je čelnik SNSD-a. Dodao je da njegova stranka zbog toga ima razumijevanje za nezadovoljstvo Hrvata.

- SNSD se zalaže za ravnopravnost svih u BiH - naglasio je Dodik.

Zagreb: Susret premijera Plenkoviæa i èlana predsjedniÅ¡tva Bosne i Hercegovine Èoviæa SASTANAK U BANSKIM DVORIMA Plenković i Čović: Put prema EU i NATO-u je budućnost BiH

Na sjednici održanoj u četvrtak u Drvaru čelništvo HNS-a BiH je zatražilo izmjene Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić kako bi se prestalo s praksom preglasavanja najmalobrojnijih Hrvata u BiH. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o izmjenama Izbornog zakona. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (52)
  • Bakir Izetbegović i SDA provodi u Federaciji BiH ono što je Milošević bezuspješno pokušavao nametnuti u SFRJ. "Jedan čovjek, jedan glas" Tako da bi nadglasavanjem postigao svoje ciljeve. SDA ne poštuje ni presudu Ustavnog suda vlastite zemlje. Što je suludo. Kako je Republika Srpska zločinima potpuno etnički očiščena, cijeli smisao SDA i Izetbegovića je da preglasavanjem nametne Hrvatima koji su ostali u Federaciji sve što Bošnjaci žele nametnuti.

    12. 10. 2019,   14:53
  • Konačno rješenje .. 3 entiteta ! Hrvatski entitet .. Dio federacije i dio RS a .. Bilo bi pravedno ,ali pravda nikad nije bila ,niti će biti !

    12. 10. 2019,   12:05
  • netko bi trebao braniti hrvate herceg bosne pa kad to ne će "hrvat" komšić, hoće srbin dodik - i hvala mu za to!

    13. 10. 2019,   17:57