Obavijesti

News

Komentari 3

Dodik svoju politiku vodi slušajući što Trump govori...

Dodik svoju politiku vodi slušajući što Trump govori...

Dodik je pod sankcijama američkog Ministarstva financija od 2017. godine kada je označen kao osoba koja predstavlja prijetnju provedbi Daytonskog sporazuma...

VIDEO

Posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer opisao je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kao "glavnu zapreku" provedbi bilo kakvih reformi u BiH a prozvani vođa većine bosanskih Srba u četvrtak mu je odgovorio konstatacijom kako se samo ponaša sukladno onome što zagovara sadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Tijekom saslušanja o stanju na zapadnom Balkanu na sjednici Pododbora za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju u američkom Senatu održanom u srijedu u Washingtonu Palmer je kazao kako je Dodik glavni kočničar napora da se u BiH uspostavi nova vlast i nastave provoditi reforme.

- Sada radimo na kompromisu i uspostavi Vijeća ministara BiH. Pokušavamo izvršiti pritisak i da se pošalje (u sjedište NATO-a) Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) no glavna zapreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka. Pri tome moram istaknuti da ANP nije članstvo u NATO-u nego je dio procesa reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u BiH, izjavio je Palmer pred američkim senatorima.

Komentirajući taj istup Dodik je za medije u Republici Srpskoj u četvrtak optužio Palmera da širi neistine o stanju u BiH kako su to u prošlosti činili i drugi američki diplomati zaduženi za regiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Milorad Dodik protiv migranata u RS-u i davanja azila
Milorad Dodik protiv migranata u RS-u i davanja azila

Odbacio je tvrdnje da su on ili RS odgovorni za blokadu procesa uspostave vlasti no niti jednom riječju nije komentirao činjenicu da on osobno priječi svaki razgovor o usvajanju ANP-a što je postalo glavnim razlogom da BiH već godinu dana nema novo Vijeće ministara koje je trebalo biti uspostavljeno na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.

Dodik je kazao da bi Palmer morao bolje slušati Trumpa odnosno shvatiti značenje izjave sadašnjeg predsjednika SAD da "budućnost pripada suverenim i neovisnim nacijama".

- Јa ne radim ništa više od ovoga što je rekao američki predsjednik Donald Trump, kazao je Dodik kako ga citira portal RTRS.

Dodik je pod sankcijama američkog Ministarstva financija od 2017. godine kada je označen kao osoba koja predstavlja prijetnju provedbi Daytonskog sporazuma i to prije svega zbog separatističke retorike i prijetnji odcjepljenjem RS od BiH.

Zabranjeno mu je putovanje u SAD a američkim državljanima zabranjeno je da s njim posluju. Dodik je te sankcije opisivao kao "osvetu stare (Obamine) administracije" te pokrenuo lobiranje kako bi mu one bile ukinute pod predsjedništvom Donalda Trumpa čiju politiku opetovano javno hvali no to se nije dogodilo.

Umjesto toga Trumpova administracija na "crnu listu" uvrstila je i Dodikova bliskog stranačkog suradnika i nekadašnjeg predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića kojega je označila izravno povezanim s korupcijom.

Palmer je ranije najavio da će sankcije Dodiku ostati sve dok on ne promijeni svoje ponašanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag