Obavijesti

News

Komentari 47

Dogovor EU i Turske: Grčka će sve izbjeglice vraćati u Tursku

Dogovor EU i Turske: Grčka će sve izbjeglice vraćati u Tursku
8

Prema tom dogovoru, sve izbjeglice koje stignu na teritorij Grčke bit će vraćene u Tursku. Zauzvrat će Turska dobiti lakši put prema europskim integracijama

VIDEO

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je u petak do je postignut dogovor između EU-a i Turske o migrantskoj krizi.

"Imamo sada jednoglasni dogovor između svih šefova država ili vlada EU-a i turskog premijera o zajedničkoj izjavi EU-Turska", objavio je Tusk preko twittera.

Grčka će vraćati izbjeglice

Turski premijer Ahmet Davutoglu pridružio se u petak popodne čelnicima zemalja članica EU-a nakon što je objavljeno da je unutar EU postignut dogovor o izbjegličkoj krizi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čelnici zemalja članica prihvatili su kompromisni prijedlog koji im je predstavio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, a nakon toga u zgradu Europskog vijeća ušao je premijer Davutoglu, što bi trebalo značiti da je dogovor postignut.

Prema postignutom dogovoru, svi novi migranti koji pristignu na grčke otoke od nedjelje 20. ožujka bit će vraćani u Tursku. Turska je objavila kako je u petak onemogućila tri tisuće migranata da se domognu grčke obale a objavila je i da će prvi izbjeglice iz Grčke biti vraćeni 4. travnja.

Informaciju je putem Twittera potvrdio češki premijer Bohuslav Sobotka:

"Postignut je dogovor s Turcima. Svi ilegalni migranti iz Grčke biti će vraćeni u Tursku, a primjena sporazuma počinje 20. ožujka".

 


Dogovor predviđa da se prema izbjeglicama mora postupati u skladu s međurodnim i europskim pravom, koje ne dopušta vraćanje izbjeglica u zemlje u kojima im je ugrožen život te kolektivno vraćanje izbjeglica.

Također će biti ubrzana isplata prve tri milijarde eura, koje je EU obećala Turskoj prošle jeseni. Turska želi ubrzati isplatu financijske pomoći za zbrinjavanje izbjeglica stoga je dogovoreno da će  zajedno odrediti konkretne projekte koji će se financirati tim sredstvima.

Turskoj je također obećano oživljavanje pristupnog procesa i otvaranje pregovora u poglavlju 33 do kraja lipnja.

Tusk predstavio čelnicima EU-a kompromisni prijedlog

Predsjednik Europskog vijeća predstavio je u petak čelnicima zemalja članica kompromisni prijedlog za sporazum o izbjegličkoj krizi i zatražio od njih da ga prihvate bez promjena. 

Prema diplomatskim izvorima, novi prijedlog uključuje i rješenja za četiri pitanja koja su do sada bila otvorena.

Prvo otvoreno pitanje odnosilo se na usklađenost dogovora s međunarodnim i europskim pravom, koje ne dopušta vraćanje izbjeglica u zemlje u kojima im je ugrožen život te kolektivno vraćanje izbjeglica.

Drugo pitanje bilo je kada će se sporazum početi provoditi. Prema prijedlogu to provedba bi počela već za dva dana, 20. ožujka.

Treće pitanje odnosi se na brzinu isplate prve tri milijarde eura, koje je EU obećala Turskoj prošle jeseni. Turska želi ubrazti isplatu financijske pomoći za zbrinjavanje izbjeglica stoga je dogovoreno da će zajedno odrediti konkretne projekte koji će se financirati tim sredstvima.

Četvrto pitanje odnosi se na brzinu otvoranja pregovoračkih poglavlja. Dogovoreno je oživljavanje turskog pristupnog procesa i ubrzanje priprema za otvaranje pregovora u poglavlju financijske i proračunske odredbe do kraja lipnja.

 Grčki ministar Idomeni usporedio s Dachauom

Grčki ministar unutarnjih poslova Panajotis Kurumplis u petak je prenapučeni izbjeglički kamp Idomeni na granici s Makedonijom usporedio s nacističkim logorom Dachauom. 

"Neću oklijevati da kažem da je ovo suvremeni Dachau", rekao je Kurumplis grčkoj televiziji tijekom posjeta Idomeniju.

Dachau blizu Munchena bio je prvi logor koji su uspostavili nacisti Adolfa Hitlera.

Grčki ministar je rekao da se čovjeku od uvjeta koji vladaju u Idomeniju "okreće želudac". Za stanje u kampu okrivio je zatvaranje tzv. balkanske rute. 

Procjenjuje se da u Idomeniju ima 12 tisuća ljudi, iako mu je kapacitet 2000. Svakodnevne kiše kamp su pretvorile u kaljužu, a brojni su šatori poplavljeni. 

Deseci izbjeglica, posebno djeca, bolesni su. U kampu su zabilježena i dva slučaja hepatitisa pa u hitno dostavljeno 2000 doza cjepiva. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a