Obavijesti

News

Komentari 5

Dogovorili ga Rusija i SAD: Počelo primirje u cijeloj Siriji

Dogovorili ga Rusija i SAD: Počelo primirje u cijeloj Siriji
1

Prvotni ciljevi primirja su omogućavanje pristupa humanitarne pomoći, te zajednički napad Rusa i Amerikanaca na džihadiste, koji nisu dio dogovora

VIDEO

Primirje na razini cijele Sirije, dogovoreno između Rusije i SAD-a, nastupilo je u ponedjeljak navečer, što je drugi ovogodišnji pokušaj Washingtona i Moskve da zaustave tamošnji petogodišnji građanski rat

Sirijska vojska je objavila primirje u 19 sati po lokalnom vremenu uz objavu da će tjedan dana "vladavine mira" biti  primijenjeno diljem Sirije, no da zadržava pravo odgovora na bilo kakve oblike napada i kršenja primirja od strane naoružanih skupina.

Pobunjeničke skupine koje se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odlučile su poštovati prekid vatre, no izrazile su duboku rezerviranost oko cjelokupnog dogovora, rekao je Zakaria Malahifji iz alepske pobunjeničke frakcije Fastaqim.

"Što se tiče primirja, prekida vatre, dostave pomoći, to je moralno pitanje i o tome nema rasprave, to apsolutno pozdravljamo. No postoje i drugi predmeti, oko kojih smo rezervirani", rekao je Malahifji za Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izvori s obje strane javljaju kako je mir zavladao u prvim satima primirja, a to potvrđuje i organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji.

Rusija je veliki pobornik Assada, dok SAD podržava neke od pobunjeničkih skupina koje se protiv njega bore. 

Prvotni ciljevi primirja su omogućavanje pristupa humanitarne pomoći, te zajednički napad Rusa i Amerikanaca na džihadiste, koji nisu dio dogovora. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako će odmah krenuti humanitarna pomoć opkoljenom Alepu, drugom najvećem sirijskom gradu. 

Ovo primirje dolazi u vrijeme u kojem su Assadove snage hale nego u najranijim mjesecima rata, zahvaljujući ruskoj i iranskoj vojnoj pomoći. U dosadašnjim sukobima ubijeno je stotine tisuća Sirijaca, a oko 11 milijuna ljudi ostalo je bez doma.

Nekoliko sati prije početka primirja predsjednik Assad obećao je da će vratiti cijelu Siriju. Državna televizija prikazala ga je kako u činu punom simbolizma posjećuje Darayu, predgrađe Damaska koje je dugo bilo pod kontrolom pobunjenika, a vraćeno pod kontrolu vlade prošlog mjeseca.

"Sirijska država je odlučna u tome da oslobodi sav teritorij od terorista", rekao je Assad u razgovoru za državnu televiziju. Nije spominjao dogovor o primirju, no spomenuo je kako će vojska nastaviti sa svojim radom "bez oklijevanja, neovisno o bilo kakvim unutrašnjim i vanjskim uvjetima". 

Osim Rusije i SAD-a, primirje podržavaju i druge države, od Assadovog saveznika Irana do Turske, jednog od njegovih najvećih neprijatelja. Pobunjenici smatraju kako ono koristi Assadu, čija je vojska poboljšala svoje položaje od prošlog primirja koje je propalo ranije ove godine. 

Borbe su na ključnim frontama trajale do samo nekoliko sati prije početka primirja, uključujući Alep i južnu provinciju Quneitra. Opservatorij izvještava kako je u zračnim napadima u pobunjeničkom Idlibu poginulo najmanje 13 ljudi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu