Obavijesti

News

Komentari 18

Dok je bila u kupovini: Srušio je na pod i zario joj nož u prsa

Dok je bila u kupovini: Srušio je na pod i zario joj nož u prsa
1

Prošlo je točno 15 godina od nasilne smrti švedske ministrice vanjskih poslova Anna Lindh. U jednoj robnoj kući u Stockholmu ubio je Mihajlo Mihajlović (25), Šveđanin srpskog podrijetla

VIDEO

Brutalno ubojstvo švedske ministrice, socijaldemokratkinje, Anne Lindh (46) prije 15 godina u centru glavnog grada šokirao je svijet. Skončala je nasilno, izbodena je nožem u prsa i trbuh dok je kupovala u robnoj kući Nordiska Kompaniet – NKu Stockholmu. Bila je sa prijateljicom. Tjelohranitelja nije imala. Smatrala je da joj ne treba.


Švedska televizija negdje prije 17 sati prekinula je svoje redovito emitiranje i objavila
- Upravo nam je dojavljeno da je ministrica vanjskih poslova Anna Lindh ozlijeđena nožem. Napao ju je nepoznati počinitelj.  Izvan je životne opasnosti - kazali su tada. No Anna Lindh borila se za život. Borbu je izgubila već sljedeći dan.

Najprije negirao pa priznao krivnju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Deseci tisuća Šveđana, šokirani i potreseni smrću omiljene političarke, nosili su cvijeće pred robnu kuću i istinski tugovali.

World Sports News - September 11, 2003

Istog časa je uslijedila i jedna od najvećih policijskih potraga u povijesti Švedske. Dva tjedna nakon ubojstva priveli su 25- godišnjeg Mihajla Mihajlovića, sina srpskih useljenika.
Pronašli su ga preko vrpci iz sustava nadgledanja u trgovačkom centru, a nakon uhićenja utvrđeno je da njegov DNK odgovora onom pronađenom na kapi i nožu koje je ubojica ostavio na mjestu zločina. Nakon više mjeseci nijekanja počinjenog ubojstva, Mihajlo je tjedan dana prije suđenja priznao kako je kriv za smrt Anne Lindh.

Anna Lindh, diplomirana pravnica, vrlo se rano počela baviti politikom. već sa 25 godina bila je članica švedskog parlamenta. Jedno vrijeme je bila zamjenica gradonačelnika Stockholma a četiri godine obnašala je i dužnost ministrice za zaštitu okoliša.  Od početka je pokazala izniman talent za politiku, a u Socijaldemokratskoj partiji o njoj su govorili kao o “nadolazećoj zvijezdi”. Pet godina prije smrti imenovana je ministricom vanjskih poslova.  Osobito se zalagala za jače uključivanje Švedske u europske integracije, što se posebno vidjelo kada je Švedska predsjedavala Europskom unijom šest mjeseci 2001.

Ministrica je bila riječita i odrješita žena, posebno zainteresirana za pitanja ljudskih prava. Uživala je veliku popularnost u Švedskoj. Opisivali su je kao obrazovanu, duhovitu i šarmantnu političarku, koja je tečno govorila engleski i francuski i nije se libila govoriti i neugodne stvari. Tadašnjeg američkog predsjednika Busha je primjerice nazvala 'osamljenim kaubojem' zbog rata u Iraku.

Bila je udata za Bo Holmberga, također političara, s kojim je u braku dobila dva sina.

'Ubio sam je iz mržnje prema političarima'

Policija je tijekom istrage utvrdila da je ubojica imao dosje kao psihijatrijski bolesnik.  Ipak,osuđen je na doživotni zatvor. Tijekom suđenja nije objasnio zašto ju je napao i ubio, već je samo kazao da je 'čuo glasove' koji su mu govorili da to uradi.

World Sports News - September 11, 2003

Osam godina kasnije u intervjuu za jedan švedski tabloid rekao je ta to nije bila istina nego je izmislio kako bi bio proglašen neuračunljivim i izbjegao zatvorsku kaznu. Tada je rekao da je napao Annu Lindh 'iz mržnje prema političarima' i da je imao priliku napao bi nekog drugog političara. 

“Osjećao sam mržnju prema političarima, i švedskim i srpskim. Smatrao sam ih odgovornim za svoje neuspjehe. Živio sam od malih naknada za nezaposlenost i bolest, nisam imao nikakvo obrazovanje, nikakvu budućnost. Bio sam čovjek bez posla, bez automobila, bez prijatelja, bez ikakve šanse - kazao je u intervjuu.

Tog kobnog dana imao je nož uza sebe, a na ministricu je slučajno naletio ispred robne kuće. Odlučio je tada pratiti..
- Krenuo sam za njom, pratio je po nekoliko trgovina u koje je ušla, izvadio nož i ubo je. Sve se dogodilo veoma brzo. Sjećam se da je cijela atmosfera iznenada postala kaotična, a netko je uzviknuo: "Uhvatite ga". Najviše se sjećam te buke, dernjave - ispričao je tada Mihajlović te dodao na kraju razgovora da će sigurno jednog dana završiti u paklu

Ubojica ministrice Lindh tako je pronađen i kažnjen, dok ubojica švedskog premijera Olofa Palmea koji je ubijen 1986. nikad nije pronađen niti je njegova smrt rasvijetljena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u