Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dok se šetala u Muzeju iluzija, kamera joj otkrila rak dojke

None Foto: Unsplash

Njezin toplinski otisak bio je emitiran zajedno s otiscima drugih posjetitelja, a ona je vidjela da na lijevoj dojci ima crvenu mrlju kakve na desnoj nije bilo

Za posjeta muzeju u Edinburgu, posjetiteljica Bal Gill obišla je i dvoranu za termografsko snimanje i otkrila da ima sumnjivu tvorbu.

Naknadnim pregledom dijagnosticiran joj je rak dojke, piše BBC.

Bal Gill (41), do tog je otkrića došla sasvim slučajno.  

S obitelji se u sklopu posjeta Muzeju iluzija i camere obscure u Edinburgu našla u dvorani za snimanje toplinskom kamerom.   

Njezin toplinski otisak bio je emitiran zajedno s otiscima drugih posjetitelja, a ona je vidjela da na lijevoj dojci ima crvenu mrlju kakve na desnoj nije bilo. 

EKSKLUZIVNO ZA 24SATA Razija Mujanović: Rak dojke je bila najteže dobivena utakmica

Snimila je svoj otisak iz znatiželje, a kada se vratila kući, počela je istraživati.

'Guglajući' je ustanovila da se tehnikom termografije otkriva rak dojke i stoga se obratila liječniku. Nakon pretraga dijagnoza je bila postavljena: radi se o raku dojke u vrlo ranom stadiju. 

POGLEDAJTE VIDEO

Nakon tri kirurška zahvata, uključujući mastektomiju, pacijentica se danas smatra zdravom. Nije morala prolaziti ni kemoterapiju ni terapiju zračenja.

Jean-Yves Pierga, onkolog s Instituta Marie Curie, napominje da uporaba topline za otkrivanje tumora nije nikakva novost. Termografija se mnogo istraživala u razdoblju od 1980. do 1990. za otkrivanje raka dojke. 

- Kada postoji tumor, aktivnost razmnožavanja stanica je veća, dakle, povećava se lokalna toplina. Ako postoji tumor, uočava se toplija zona oko mliječne žlijezde - kaže Pierga. 

Komentari (2)
  • Pa zašto tu metodu ne koristite u ranom otkrivanju raka umjesto što žene masovno zračite mamografijama?!!

    21. 11. 2019,   14:52
  • Mene zanima kako ovakva vijest dođe u novine? Žena ih sama zove? ''čujte bila sam tamo i otkrila rak dojke''.

    23. 11. 2019,   17:20