Obavijesti

News

Komentari 1

Dok traju europski izbori, May živi zadnje dane na čelu vlade

Dok traju europski izbori, May živi zadnje dane na čelu vlade
1

May je premijersku dužnosti preuzela nakon referenduma 2016. na koje su Britanci većinom, iako tijesnom, glasali za izlazak iz EU, ali do danas nije uspjela privoljeti parlament da potvrdi sporazume s Bruxellesom

VIDEO

Britanska premijerka Theresa May živi posljednje dane na čelu britanske vlade i pod velikim je pritiskom da objavi datum povlačenja pošto je propao i njezin zadnji prijedlog za Brexit i to je pitanje zasjenilo europske izbore koji se u četvrtak održavaju u Velikoj Britaniji. 

Britansko gospodarstvo, peto najveće u svijetu, zbog nastale pat pozicije suočeno je s više opcija, a to su uredan izlazak iz Europske unije uz sporazum, kaotičan izlazak bez sporazuma, izbora ili novi referendum o razdruživanju.

May je premijersku dužnosti preuzela nakon referenduma 2016. na koje su Britanci većinom, iako tijesnom, glasali za izlazak iz EU, ali do danas nije uspjela privoljeti parlament da potvrdi sporazume s Bruxellesom o načinu na koji će se razdruživanje provesti. 

Rezultat je da je parlament triput odbacio Mayine prijedloge, a i najnoviji, četvrti, koji je predstavila u ponedjeljak navečer, po svim najavama stranačkih prvaka, završit će jednako neuspješno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šahovskim rječnikom reeno, Mayin posljednji gambit, žrtvovanje dijela britanske suverenosti da bi se provelo uredno razdruživanje, izazvao je pobunu među njezinim ministrima 'brexiterima' koji u najnovijem prijedlogu o razdruživanju ne prihvaćaju tješnje trgovinske aranžmane s EU.

Stoga je u četvrtak, na dan kada se u Velikoj Britaniji održavaju izbori za Europski parlament koje su Britanci dužni provesti jer su više puta odgađali Brexit, a najnoviji je rok 31. listopada, Mayinu je vladu napustila ministrica Andrea Leadsom, jedna od snažnih zagovornika Brexita. 

Premijerka May pokazala je žilavu upornost tijekom svog mandata, jednog od najburnijih u novijoj britanskoj povijesti, no obećala je napustiti dužnosti ako zastupnici podupru sporazum koji je dogovorila s europskim pregovaračima.

Datum povlačenja nije objavila, a nestrpljivost u političkoj klasi zbog toga raste. 

Na dan europskih izbora ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je da će premijerka i dalje biti na dužnosti kada američki predsjednik Donald Trump posjeti Britaniju početkom lipnja. 

"Theresa May bit će premijerka koja će ga dočekati, upravo tako", rekao je Hunt.

Na novinarsko pitanje o tome što će s premijerkom razgovarati kada se budu sastali u četvrtak, nije odgovorio, piše Reuters. 

Kako, kada i hoće li uopće

Gotovo tri godine otkako su birači s 52 posto 'za"  naprama 48 posto 'protiv' glasali za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, još je nejasno kako će, kada će i hoće li uopće Velika Britanija izaći iz europskog kluba kojemu se pridružila 1974.

kada se May povuče, njezina konzervativna stranka izabrat će novog lidera koji će vjerojatno ponovno pregovarati s Bruxellesom o sporazumu koji je May u studenome sklopila. S novim pregovorima povećavaju se izgledi za sukobe Londona s europskim blokom.

Kladionice najviše izgleda za Mayina nasljednika daju Borisu Johnsonu koji je bio zaštitno lice kampanje za Brexit, a Johnson poručuje da želi odlučniji razlaz s blokom.

Američka investicijska banka JPMorgan povisila je izglede za Brexit bez sporazuma s 15 na 25 posto na temelju scenarija da upravo Boris Johnson postane novi premijer nakon čega će slijediti opći izbori pa nova odgoda za Brexit do kraja godine. 

Graham Brady, predsjednik utjecajnog Odbora 1922, a riječ je o jezgri unutar konzervativne stranke koja ima moć kreirati i rušiti premijere, Johnson je rekao zastupnicima da će se May sastati u petak s Odborom i da će se razgovarati o vodstvu stranke.

Dnevni list The Times piše da će May upravo u petak objaviti datum povlačenje i da će ostati premijerka sve dok njezin nasljednik ne bude izabran, a riječ je o procesu u dvije faze.

"Sastat ću se s premijerkom u petak nakon što završi njezina kampanja za izbore za Europski parlament sutra i nakon sastanka konzultirat ću se s 1922", rekao je Brady. 

Odgoda Brexita koji se trebao dogoditi krajem ožujka, a po novom 31. listopada,  znači da Britanija mora održati izbore za Europski parlament jer je još članica unije. 

Prema anketama najviše izgleda da osvoji eurozastupnička mjesta ima Brexit, stranka Nigela Faragea, tvrdog 'brexitera'. 

Rezultati će biti objavljeni oko 23 sata u nedjelju kada se zatvore birališta u svim članicama EU.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina