Obavijesti

News

Komentari 25

Dolački: 'MUP ima podatke o provalnicima u sef mog ureda'

Dolački: 'MUP ima podatke o provalnicima u sef mog ureda'
3

Bivši policijski inspektor Željko Dolački braneći se na sudu rekao je kako u MUP-u imaju podatke da su u policijski sef provalila dvojica te da je dijelom ukradenog novca kupljen stan. Njihova imena nije naveo

VIDEO

Nakon posljednje rasprave otišao sam u Bauhaus i kupio istu pilu kakvu je na posljednjoj raspravi sudu predao okrivljeni. Pile imaju isti bar kod, no na njima je navedena i godina proizvodnje. Ova, koju sam ja kupio, proizvedena je u kolovozu 2018., rekao je zamjenik ravnateljice Uskoka Slobodan Šašić. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu potom je pregledalo pilu koju im je predao Dolački. 

- Bar kod je identičan, no datum proizvodnje je travanj 2017. - utvrdilo je vijeće. Dolački je na to odgovorio: 

- Ne znam. Kupio sam je 26. ožujka 2016. Nisam je ja proizveo - dodao je. Podsjećamo, terete ga da je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. iz policijskog sefa u svom uredu u središtu zagrebačke krim policije u Heinzelovoj ukrao gotovo 2,7 milijuna kuna i dva kilograma zlata, a potom "fingirao" provalu kako bi prikrio krađu. 

Kako sam mogao pomaknuti sef?

- Sef sam teži oko 163 kilograma, pun je imao sigurno oko 260 kilograma. Kako bi ga ja mogao sam pomaknuti, bez pomoći i bez tragova vučenja na podu - naveo je Dolački u svojoj obrani. Iako je na zadnjoj raspravi rekao kako će navesti imena onih koji stoje iza provale u sef danas to nije napravio.

Dolački na sud donio pilu koju policija traži: 'Evo je, nova je'
Dolački na sud donio pilu koju policija traži: 'Evo je, nova je'

- Operativna izvješća o počiniteljima unesena su u sustav MUP-a i odnose se na dva počinitelja, rekao je u svojoj obrani Dolački.
Dodao je i kako postoje određena saznanja da je dio ukradenog novaca promijenjen u mjenjačnicama i da je jedan od počinitelja s njima kupio stan. Braneći se rekao je kako nakon 30 godina policijskog posla zna kako se provode istrage i da bi, da je odlučio počiniti kazneno djelo, to napravio puno opreznije. Govoreći o motivima naveo je kako je motiv za provalu i krađu imalo niz ljudi iz policijskog sustava, a i kriminalaca. 

Ima više mogućih motiva

- Jedan od mogućih motiva je sprječavanje i opstruiranje kriminalističkih istraživanja u operativnim akcijama kodnih imena "More" i "Raj". Operacija "More" odnosila se na osobe upletene u planiranje pokušaja ubojstva i otmice zbog spora vrijednog više od 150 milijuna eura. Na sastanku u Beogradu dobili smo informacije da se djelo priprema, a 4. travnja 2016. na sastanku s tužiteljicom trebali smo se dogovoriti o produženju posebnih dokaznih radnji - naveo je Dolački. Operativna akcija "Raj" odnosila se na pljačku crkvene imovine. 

- "Raj" se odnosio na manipulaciju sa crkvenim zemljištem odgovorne osobe iz crkve u sprezi sa bivšim djelatnicima policije i službi. Radilo se o velikim materijalnim iznosima za koje je oštećena crkva- naveo je Dolački. Dodao je i kako su Uskoku prezentirali operativna saznanja o dvije zločinačke organizacije. U sklopu tih izvida bili su obuhvaćeni i tadašnji policijski djelatnici i više kriminalaca kažnjavanih za ubojstva, iznude, trgovinu oružjem i drogom.

- Postojala je sprega jednog dijela politike sa zainteresiranima kojima je cilj bio onemogućiti me u poslu. S obzirom da je vodeća struktura policija bila izabrana putem natječaja nisu nas mogli samo tako smijeniti, a nakon provale u sef sve su nas smijenili. Mi smo imali operativna saznanja da tadašnji ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koristi usluge detektivske agencije i PR agencije za skupljanje informacija o raznim kaznenim djelima njegovih političkih protivnika u cilju njihove kompromitacije - navodio je moguće motive zbog kojih je netko provalio u krao stvari iz sefa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava