Obavijesti

News

Komentari 50

Dolački na sud donio pilu koju policija traži: 'Evo je, nova je'

Dolački na sud donio pilu koju policija traži: 'Evo je, nova je'
5

Terete ga da je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. iz policijskog sefa u svom uredu ukrao gotovo 2,7 milijuna kuna i dva kilograma zlata, a potom "fingirao" provalu kako bi prikrio krađu

VIDEO

- Evo pile za metal koju je Uskok tražio. Nova je i nekorištena. Molim vještačenje da se to utvrdi. Evo i račun, molim provjerite odgovara li serijski broj na računu broju na pili, kazao je u srijedu bivši šef zagrebačke kriminalističke policije Željko Dolački na Županijskom sudu u Zagrebu. Potom je iz plave PVC vrećice izvadio pilu i dva kompleta listova te je, zajedno s računom, predao sudskom vijeću. Terete ga da je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. iz policijskog sefa u svom uredu ukrao gotovo 2,7 milijuna kuna i dva kilograma zlata, a potom "fingirao" provalu kako bi prikrio krađu. 

Dodao je i da je pila duža od aktovke u kojoj ju je, tvrdi Uskok u optužnici, iznio iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj i to čak 13 ili 14 centimetara. Pilu je, doznajemo, zajedno s braniteljem uredno prijavio pravosudnim policajcima na ulazu u sud te objasnio da mu treba kako bi je predao kao dokaz.

- Zar bih ja po Heinzelovoj, gdje radi oko 500 ljudi pred svima nosio aktovku iz koje viri pila - pitao je vijeće Dolački.

Željko Dolački opširno je iznosio obranu i istakao neke propuste koje je policija i Uskok napravila tijekom istrage.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Radili su pretragu na više lokacija, osim u mojoj kući pretrage su bile kod moje majke i brata na Pešćenici, kod moje bivše supruge, punice i šogora u Starom Čiču te kod moje kolegice u Zagrebu. Upozorio sam ih da nalozima nije obuhvaćena jedino moja djedovina u Cerju Letovaničkom, gdje sam stopostotni vlasnik, dok na drugim lokacijama nisam u vlasničkoj strukturi. Da su pretražili imanje pronašli bi pilu. Čuvao sam je dvije godine kao jedini dokaz moje nevinosti - govorio je Dolački.

Rekao je i da je pretraga njegova doma trajala vrlo kratko, da policajci nisu imali nikakve detektore za metal, iako ga se sumnjičilo i za krađu zlata. 

Rekao je i da njegova soba nije bila zapečaćena, niti je ispred nje stajala straža, već su policajci samo na vrata stavili ljepljivu traku.

- Ni sef nije izuzet prilikom očevida već je oduzet tek 8. travnja. Dotad je bio ispod stepenica ispred sobe u kojoj su privremeno oduzeti predmeti tzv. corpore delicti što sam i osobno vidio. Sef je iz mog ureda maknut 5. travnja i to nakon mojeg poziva kad sam došao na posao i vidio da ga nisu odnijeli po završetku očevida. Tražio sam da ga maknu da mogu koristiti ured te da se sve očisti jer je sve bilo prašnjavo od očevida - rekao je Dolački koji je potom otišao na kolegij samo da bi po povratku u ured u njemu zatekao dvojicu policajaca koji su pajserom pokušali rekonstruirati provalu.

Rekao je i da je 2. i 3. travnja radio na velikoj obradi zbog koje je 3. travnja, ostao u uredu do 21.30, 22 sata, a policajce s kojima je radio pustio je kući oko 20.30 sati. Nije provjeravao je li u Heinzelovoj po uredima bilo još djelatnika.

- Sef sam teži oko 163 kilograma, pun je imao sigurno oko 260 kilograma. Kako bi ga ja mogao sam pomaknuti, bez pomoći i bez tragova vučenja na podu - pitao je dalje Dolački.

Nije se dao zbuniti ni kad su preslušavali snimku njegova iskaza u Uskoku kojom prilikom je na pitanje o pili odgovorio: "Nisam kupio pilu".

- Zašto ste rekli da niste kupili pilu, a danas ste je donijeli na sud? Zašto je niste predočili policajcima kao dokaz svoje nevinosti? - zanimalo je sutkinju.

- Nisam je spominjao jer sam zaključio da je slučaj protiv mene ionako već iskonturiran. Da sam predao pilu, rekli bi da sam sef obio na neki drugi način - tvrdio je Dolački.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!