Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dolar najjači do sada, prešišao euro i jen, dok je euro u padu

None Foto: Unsplash

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na otprilike 98,25 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 98,54 boda

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna blago ojačao prema košarici valuta, drugi tjedan zaredom.

Trgovalo se vrlo oprezno zbog napetosti između SAD-a i Kine, što dovodi u pitanje trgovinski dogovor.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na otprilike 98,25 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 98,54 boda, najvišu razinu od polovice listopada.

Pritom je tečaj eura prema dolaru skliznuo 0,1 posto, na 1,1015 dolara.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, za 0,8 posto, pa je njezina cijena dosegnula 109,50 jena.

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna vladao oprez zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, pa tečajevi najvažnijih valuta nisu osjetnije oscilirale. 

UŽIVO SA SVJETSKIH TRŽIŠTA Trgovinske tenzije pritisnule cijene dionica na burzama

Početkom tjedna iz Washingtona su stizale poruke da je parcijalni trgovinski dogovor s Pekingom vrlo blizu, što je pozitivno utjecalo na valute koje su osjetljivije na razvoj situacije na globalnom trgovinskom planu.

Poruke iz Washingtona podržavale su nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

No, od polovice tjedna zavladao je oprez na tržištima jer je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakon koji podupire prodemokratske prosvjednike u Hong Kongu. 

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je, pak, da će kao odgovor poduzeti čvrste protumjere. 

To je izazvalo zabrinutost ulagača da će najnovije napetosti oko Hong Konga dovesti u pitanje postizanje američko-kineskog trgovinskog sporazuma, pa su ponešto ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su švicarski franak i japanski jen. 

U cijelom proteklom mjesecu dolar je prema košarici valuta ojačao 0,9 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak od srpnja. 

Komentari (4)
  • 💎 nakon BRICS-a treba se očekivati na Ruske rublje i Kineski yen u petrolu / nafti, kao i cryptomonnaie Petros (g8gle Russian Banks Join Chinese Swift – Is the Dollar Era Under Threat?)

    4. 12. 2019,   13:28
  • I liru !

    1. 12. 2019,   09:51
  • Presisao i jen. Vrhunac gluposti, pa jen je bio uvijek slablji od dolara ,bar 10 puta....

    30. 11. 2019,   11:57