Obavijesti

News

Komentari 109

Dolazak Le Pena posvađao je Ružu Tomašić i Danijela Srba

Dolazak Le Pena posvađao je Ružu Tomašić i Danijela Srba
3

Posvađali su se zbog potpore koju je Srbovu HSP-u dao Jean-Marie Le Pen, ultradesni francuski političar, osnivač stranke Nacionalni front. Dolazi u Hrvatsku

VIDEO

Sukob na hrvatskoj desnici zahuktava se približavanjem izbora za Europski parlament. Već tradicionalno, svađaju se HSP Danijela Srba i HSP dr. Ante Starčević Ruže Tomašić.

Ovog puta posvađali su se zbog potpore koju je Srbovu HSP-u dao Jean-Marie Le Pen, ultradesni francuski političar, osnivač stranke Nacionalni front. Le Pen i zastupnik Nacionalnog fronta u Europskom parlamentu Bruno Gollnisch dolaze u Hrvatsku, a u utorak i srijedu će održati predavanje i javnu tribinu o “eurorealizmu”, kako pravaši nazivaju euroskepticizam. Istaknuli su i kako je Nacionalni front već pozvao HSP u zajednički klub u Europskom parlamentu.

Nakon što je HSP ponosno najavio gostovanje Le Pena na svojim internetskim stranicama, reagirao je HSP-AS. U priopćenju su naveli da ovim potezom Srb “grubo vrijeđa sve koji sebe smatraju pravašima i osjećaje onih koji smatraju Domovinski rat svetinjom”. Ističu kako je predsjednik stranke Jean-Marie Le Pen javno podupirao srpske ratne zločince i nalazio se s njima - Vojislavom Šešeljem, Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i Biljanom Plavšić.

- Iz svega navedenog razvidno je da se radi o dokazanom i osvjedočenom neprijatelju Hrvatske. U slučaju njihova dolaska od hrvatskih vlasti očekujemo da poduzmu sve zakonom predviđene radnje te rasvijetle ulogu Jean-Marie Le Pena o suradnji i potpori onima koji su rušili i palili Hrvatsku - iznose u priopćenju stranke. Predsjednik konkurentskog HSP-a Daniel Srb oštro je reagirao na ove tvrdnje, a samo priopćenje je nazvao “sramotnim”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Riječ je o ljudima koji su zlonamjerni ili ništa ne znaju. Pripadnici francuske stranke Nacionalna fronta bili su dragovoljci u Domovinskom ratu, a jedan je čak i poginuo na Ovčari. To je vrhunac licemjerja i političkog nepoštovanja vrijednosti, pa i samog Domovinskog rata. Oni uvode ćirilicu u Vukovar i ništa ne razumiju - rekao je uzrujani Danijel Srb. Dodao je da se ni s kim iz HSP-AS nije čuo, niti to planira te potvrdio dolazak Jean-Marie Le Pena u Zagreb. Ruža Tomašić jučer nije bila dostupna.

Obje se pravaške stranke natječu za mjesto u Europskom parlamentu iako su protivnici ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tako HSP naglašava da je “40 posto ljudi glasalo protiv ulaska u EU na referendumu te se i njihov glas mora čuti u Europi”. Na europske izbore idu samostalno, a HSP Ante Starčevića ide u koaliciji s HDZ-om i Blokom umirovljenici zajedno. Ruža Tomašić smatra da bi Hrvatska trebala ući u Europsku uniju, ali “ne na koljenima i ne sada, jer nismo spremni”.

I dosad apsurdni sukobi na hrvatskoj ekstremnoj desnici ovime su dobili posve novu dimenziju. U javnosti se stvara dojam da jedni pokušavaju biti desniji od drugih, ekstremniji od konkurenata, iako imaju gotovo jednake stavove o većini društvenih pitanja. I još ne shvaćaju kako sami sebi rade štetu. Još je apsurdnije što možemo očekivati reakcije drugih pravaških stranaka koje izlaze na europske izbore.

Oboje su poznati po ksenofobnim izjavama

I Ruža Tomašić i Jean-Marie Le Pen zapamćeni su po ksenofobnim izjavama o stranacima u svojim zemljama. Tako je Le Pen rekao da u francuskoj nogometnoj reprezentaciji ima “previše ne-bijelaca” i da to nije točna slika društva. Ruža Tomašić nedavno je rekla da je “Hrvatska za Hrvate, a drugi su gosti”...

Ruža Tomašić izašla je iz stranke zbog Đapića, a Srb ga je uspio izbaciti

Ruža Tomašić bila je nezadovoljna načinom na koji je Anto Đapić vodio HSP pa je 2009. godine osnovala svoju stranku. Nedugo nakon toga za predsjednika stranke izabran je Daniel Srb. Anto Đapić je postao počasni predsjednik HSP-a. Najava njegove kandidature za osječkoga gradonačelnika bila je dovoljna da ga Srb izbaci iz HSP-a. Srb je tad izjavio da je time prestao smisao postojanja HSP-a Ante Starčević koji je program temeljio na sukobu s Đapićem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag