Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Dolazak Plenkovića u Srbiju za sve nas bio bi dobar signal'

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na sastanku je istaknuta važnost unaprjeđenja odnosa u oblasti prava manjina, kako bi svi građani, bez obzira na nacionalnost pripadnost, bili jednako tretirani

Odnosi Srbije i Hrvatske važni su za  stabilnost regije i zato je neophodno unaprijediti dijalog i pojačati rješavanje otvorenih pitanja, a posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji bio bi poticaj dijalogu.

Brnabić i Gordan Bakota, veleposlanik RH u Srbiji razgovarali su u utorak o situaciji u regiji i bilateralnim odnosima dviju država, a predsjednica srbijanske vlade istaknula je da su odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost regije i da je, sukladno tome, neophodno jačanje suradnje, priopćeno je iz srbijanske vlade.

Hrvatski veleposlanik ocijenio je priključenje zapadnog Balkana Europskoj uniji ključnim za prosperitet svih zemalja regije, dodajući kako će to biti jedno od važnih pitanja tijekom predsjedanja Hrvatske EU-om u prvoj polovici 2020. 

Bakota je, kako se navodi, izvijestio Brnabić o cilju Hrvatske da tijekom predsjedanja organizira Summit EU - zapadni Balkan, na kojem bi važna tema bila upravo europerspektiva zemalja regije i proširenje EU.

Na sastanku je istaknuta važnost unaprjeđenja odnosa u oblasti prava manjina, kako bi svi građani, bez obzira na nacionalnost pripadnost, bili jednako tretirani.

Ocijenjeno je da bi veliki pomak na ovom polju, u interesu obje države države, mogao biti napravljen na polju prekogranične suradnje, korištenjem IPA fondova.

Brnabić je zaključila i da je u interesu Srbije i Hrvatske suradnja na unapređenju željezničkog prometa i upozorila da će 2020., u domeni infrastrukturnih projekata, fokus Srbije biti upravo na željeznici..

Premijerka Brnabić i veleposlanik Bakota suglasili su se da bi posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji u narednom razdoblju bio dobar signal za daljnje unapređenje suradnje i međudržavnog dijaloga,  navedeno je u priopćenju srbijanske vlade. 

Komentari (36)
  • Neće Plenković u Srbiju kad mu ti kežeš nego kad mu to Juncker kaže. Jasno..?

    21. 5. 2019,   19:51
  • Koja dva muškarca!

    21. 5. 2019,   20:21
  • Dolazak Plenkovića u Srbiju za sve nas bio bi dobar signal' Da al za nas nije!

    21. 5. 2019,   18:42