Obavijesti

News

Komentari 23

Stiže pakleni tjedan: U hladu temperature do 35 stupnjeva

Stiže pakleni tjedan: U hladu temperature do 35 stupnjeva
6

Stoga se preporučuje, između ostaloga, uzimati dovoljno tekućine i izbjegavati velike napore, osobito u najtoplijem dijelu dana, između 11 i 17 sati, kada je dobro i ne izlagati se odviše suncu, javlja Vakula

VIDEO

Ljubitelji vrućine sljedećih dana neće imati razloga za prigovor, ali hoće oni koji vrućinu teško podnose. Tjedan od 10. do 16. lipnja diljem će Hrvatske biti najtopliji u dosadašnjem dijelu godine, a u većini krajeva vrlo vjerojatno i najtopliji u ovogodišnjem lipnju. Štoviše, temperatura zraka u mnogim će se mjestima približiti lipanjskim rekordima, a ako oni i izostanu - srednja najviša temperatura zraka u novome će tjednu barem ponegdje biti rekordna za ovaj dio lipnja.

Stoga se preporučuje, između ostaloga, uzimati dovoljno tekućine i izbjegavati velike napore, osobito u najtoplijem dijelu dana, između 11 i 17 sati, kada je dobro i ne izlagati se odviše suncu, posebice ako ste osjetljivije kože, budući da će UV indeks - mjera jakosti sunčeva zračenja posvuda će biti vrlo visok, prognozira HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 

Pritom će biti većinom suho, uz samo poneki pljusak, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije.

Ponedjeljak - pretežno sunčano i vruće

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti sunčano, uz rijetko malo oblaka na nebu. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, a najviša dnevna uz slab istočni vjetar bit će između 30 i 32 °C.

Pravi ljetni dan, osobito što se temperature tiče, bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Oblaka će ipak biti više nego u nedjelju pa će nebesko plavetnilo povremeno zastirati mala i umjerena naoblaka, a bit će i toplije, uz popodnevnu temperaturu zraka od 30 do 33 °C.

I na zapadu će zemlje povremeno biti male do umjerene naoblake, no to neće znatno kvariti dojam pretežno sunčanog vremena. Noć će u gorju biti ugodna uz temperaturu oko 15 °C, dok će uz obalu i na otocima sjevernog Jadrana često biti topla, uz najnižu vrijednost i iznad 20 °C. Najviša dnevna od 27 °C u gorju do 32 °C. Uz slab vjetar more će biti mirno ili tek malo valovito.

Ponešto oblaka stići će sa zapada i do Dalmacije, a uz dnevno zagrijavanje nastajat će lokalno u unutrašnjosti Dalmacije i oni jačeg vertikalnog razvoja, uz mogućnost i za poneki pljusak. Nakon tihe noći ili rijetko burina danju će do umjerenog sjeverozapadnjaka biti većinom na otvorenom moru. Bit će vruće, najviša temperatura u hladu bit će između 31 i 35 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske vedro ili tek malo oblačno uz samo ponegdje slab do umjeren vjetar, ujutro s kopna, a danju s mora. Nakon često tople noći, danju će najviša temperatura biti od 29 do 35 °C, prognozirala je dr. sc. Tanja Renko. 

I u nastavku tjedna vruće, te većinom sunčano, uz samo poneki pljusak...

U unutrašnjosti će u utorak uz dnevni razvoj oblaka ponekog poslijepodnevnog pljuska biti u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. U nastavku će tjedna biti stabilnije. A znatnijeg vjetra gotovo i neće biti. Kako će temperatura zraka biti sve viša, niz vrućih dana kod nekih može izazvati osjećaj iscrpljenosti pa se svakako preporučuje izbjegavanje težih napora u najtoplijem dijelu dana.

Na Jadranu će i u utorak povremeno biti male i umjerene naoblake, i to većinom na sjevernom i srednjem dijelu. Potom će do vikenda prevladavati vedrina. Puhat će slab do umjeren jugoistočni, ponegdje uz obalu i jugozapadni vjetar. Noći će biti većinom tople, s temperaturom često i iznad 20 °C, a dani vrući, uz najvišu temperaturu zraka višu od 30 °C.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...