Obavijesti

News

Komentari 69

'U kaljuži političke trgovine je SDP dobra i pristojna stranka'

'U kaljuži političke trgovine je SDP dobra i pristojna stranka'
6

Vlast po svaku cijenu, a obraz nema cijenu, što se jasno vidjelo u petak, rekao je šef SDP-a te dodao kako se u isto vrijeme ne smije bježati od onoga što se događa u samoj stranci

VIDEO

Odluka da nema suradnje s HNS-om na državnoj razini do daljnjega, potpora sporazumu o suradnji s HSS-om te najava kandidature Miranda Mrsića za predsjednika SDP-a na idućim unutarstranačkim izborima, obilježili su subotnju sjednici Glavnog odbora te stranke, na čijem je početku predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio kako imaju razloga za optimizam jer rezultati SDP-a na lokalnim izborima nisu fantastični, ali nisu ni loši.

Na početku sjednice Glavnog odbora SDP-a, Davor Bernardić održao je govor u kojem je istaknuo kako je iza stranke teško razdoblje tijekom kojeg je SDP rekonstruiran. Istaknuo je kako rezultat na lokalnim izborima nije bio fantastičan, ali nije bio ni tako loš, te dodao kako je stranci želja da dokaže kako je u 'moralnoj kaljuži političke trgovine SDP drugačiji, dobra pristojna stranka'.

Čestitao je mladim SDP-ovcima koji su preuzeli odgovornost za upravljanje u svojim lokalnim sredinama i koji će, kaže, voditi SDP u pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima. S njima, rekao je, SDP i Hrvatska imaju razloga za optimizam.

Komentirajući trenutnu političku sliku Hrvatske kazao je kako je ona podijeljena u dva tabora, na one koji žele vlast radi vlasti i one čiji obraz nema cijenu. 

- Vlast po svaku cijenu, a obraz nema cijenu, što se jasno vidjelo u petak, rekao je Bernardić te dodao kako se u isto vrijeme ne smije bježati od onoga što se događa u samoj stranci. 

- Mi smo jedini koji možemo promijeniti Hrvatsku. Moramo pokazati da Hrvatska može biti drukčija od borbe za fotelje i političke trgovine, kazao je šef SDP-a.  Istaknuo je kako svi trebaju raditi u interesu stranke, jer samo jak SDP znači jaku Hrvatsku. Pozvao sve one koji dijele isti svjetonazor i vrijednosti da im se pridruže.

Mrsićeva kandidatura nije naišla na odobravanje

- Naši članovi i građani zahtijevaju promjene, zahtijevaju da se SDP mijenja, ali očito da na Glavnom odboru te njihove želje nisu naišle na plodno tlo. No, šutnja je završena, građani su svoje rekli kroz lokalne izbore, članovi također kažu da se trebamo mijenjati. Ja ću nastaviti i dalje ovo govoriti i očekujem da će iza mene stati svi oni koji žele da SDP bude bolji, da promijeni sebe, ali i da promijeni Hrvatsku - rekao je Mirando Mrsić.

Njegova kandidatura, kako se neslužbeno doznaje, nije naišla na potporu, već je 30-ak članova Predsjedništva i Glavnog odbora, koji su sudjelovali u raspravi, osudilo njegov istup, pozivajući na jedinstvo stranke.

 Premda Mrsićeva kandidatura dolazi iako nisu raspisani unutarstranački izbori, koji se prema Statutu SDP-a raspisuju nakon parlamentarnih izbora, Bojan Glavašević je izjavio kako to nije prvi takav slučaj pa ne smatra da je to nešto loše.

Mirando Mrsić je u intervjuu za Večernji prethodno izrazio ambiciju da preuzme stranku kazavši da je spreman raditi za bolji SDP, ali da je važno da se okupi tim i da stranka bude spremna na promjene. Na sjednici Glavnog odbora je i službeno objavio kandidaturu za šefa SDP-a.

Glavni tajnik SDP-a Erik Fabijanić ocijenio je, međutim, kako je riječ o privlačenju medijske pozornosti. "Jedno je medija pozornost, ali to je 'tresla se brda' rodio se miš'", zaključio je.

Govoreći o donesenim odlukama, Fabijanić je rekao kako je Glavni odbor SDP-a utvrdio da je HNS prekršio koalicijski sporazum sa SDP-om te je donesena odluka da nema suradnje s HNS-om na državnoj razini do daljnjega, što obvezuje sva tijela i organe SDP-a.

Potvrdili sporazum o suradnji s HSS-om velikom većinom glasova

Što se tiče suradnje na lokalnoj razini, rekao je kako je u ovom trenutku pitanje što se događa sa HNS-om. "S terena smo doznali da ima jako puno ispisa i formiranja novih stranka, tako da je pitanje tko je više partner na lokalnoj razini".

Fabijanić je također izvijestio i kako je sporazum od suradnji s HSS-om Glavni odbor potvrdio velikom većinom glasova, uz tri glasa protiv i jednim suzdržanim.

Svoju ocjenu trenutne političke situacije u državi i SDP-u novinarima je iznio Branko Grčić, rekavši kako se na Glavnom odboru založio za jedinstvo stranke.

"Nema novih parlamentarnih izbora a vjerojatno ni novih izbora u stranci. SDP-u preostaje da stavi sve glave na kup, da snažnije poveže vodstvo stranke s Klubom zastupnika, koji je jak... Pozvao sam na koheziju, novo aktiviranje, stvaranje većeg povjerenja i motivaciju, da kao ključna oporbena snaga napravimo dobar posao i da se na parlamentarnih izborima, kad god oni bili, SDP vrati na vlast i preuzme odgovornost za zemlju", rekao je Grčić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...