Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dolazi u Primošten: 18.000 kn za prijevoz Gospe od 45 tona

None Foto: PIXSELL 6

Pet godina rada: Aron Varga i Milun Garčević još od 2012. u Zagrebu izrađuju kip Gospe od Loreta koji će postaviti u Primoštenu. Očekuje se da će kip iz Zagreba stići kroz dva tjedna

Kip Gospe od Loreta već je trebao biti postavljen na poveliko postolje, no nedavno se jedan od sedam prstenova krivo izlio pri izradi.

- To je produljilo proces izrade, pa se očekuje da će kip iz Zagreba do Primoštena stići kroz dva tjedna. Prijevoz skulpture teške 45 tona stajat će 18.000 kuna - rekao nam je u ponedjeljak primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Spektakularna skulptura Gospa od Loreta sastavljena je od sedam prstenova koji će morati biti razdvojeni pri prijevozu. Svaki će prsten putovati odvojeno, dobro osiguran i zamotan.

Potom će se slagati na licu mjesta kako bi se izbjegle bilo kakve opasnosti od lomljenja ili guljenja. Cijeli je kip ojačan čeličnim držačima i pločicama te je napravljen tako da može izdržati velike temperaturne promjene.

Arhitekt Aron Varga i mozaičar Milun Garčević zajedno su počeli izradu Gospina kipa još 2012. godine na zahtjev primoštenskog načelnika Stipe Petrine. Projekt je vodila arhitektova tvrtka Arheo u suradnji s profesorom Zdravkom Brkićem. Izradili su strukturu visoku 17 metara i 30 centimetara, od kojih postament iznosi 5 metara, a sam lik ima 12,50 metara. Cijeli je plašt obrađen mozaičnim 3D stakalcima te posut listićima od zlata i srebra.

Lik Gospe je obojen u boje bijele, svijetle oker i zlatne, a sastavljen je, osim toga, i od četiri vrste kvarcita.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sastavljen je od sedam prstenova, a svaki od njih ima različito značenje. Prvi prsten označava apstrakciju. Drugi prikazuje drvo života sa slovima AM kao Ave Marija, a treći se nadovezuje s dva srca u mozaiku. Četvrti prsten ima motiv Isusova rođenja, a peti prikazuje nepravilne geometrijske oblike. Šesti dio kipa označava simbol Marije i masline.

Posljednji dio sastavljen je od Gospine glave i Isusa, a dodatni, osmi dio, čini starohrvatska kruna. Većina dijelova ukrašena je različitim stakalcima i ogledalcima zvanima smalte. Ima 85 četvornih metara mozaika.

Glavu kipa izradio je akademski kipar Nikola Vudrag po uzoru na Donatellov model. Mozaik ove veličine, smatra načelnik Stipe Petrina, nije do sada još viđen u svijetu. Spomenik Gospe od Loreta bit će postavljen na brdu Gaj, visokom 173 metra. Do ovoga će svetišta voditi četiri velike staze, koje će simbolično označavati četiri biblijske rijeke - Eufrat, Tigris, Bijeli i Plavi Nil. Sve staze će biti u različitim bojama, a postojat će i kolni put za automobile, za slučaj nužde. Između ostalog, ondje će se nalaziti i kapelica u čast Gospe u kojoj će svi hodočasnici moći zapaliti svijeću.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Petrina se nada da će skulptura biti postavljena do 10. svibnja jer se upravo na taj dan obilježava blagdan primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta.     

Komentari (104)
  • Za takve pizdarije se ima para jel! a za nešto puno važnije od ovog cirkusa jok!!!

    27. 3. 2017,   22:34
  • Da ne bi slučajno koju tvornicu napravili...

    27. 3. 2017,   22:32
  • Ljudi, religija je najveca industrija na svijetu. Prihodi enormni a nimalo poreza ne placaju. Zar je potrebno da se onda ovakve instalacije placau iz gradskih blagajni?

    27. 3. 2017,   22:05