Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dolijala nova skupina: Oni su preko granice prebacili 87 ljudi

None Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Na području PU zagrebačke uhićeni su 65-godišnjak i 36-godišnjak, a u tijeku je intenzivna potraga za 33-godišnjakinjom. Sumnjiči se da su od početka lipnja do kraja kolovoza krijumčarili ljude preko granice

Zagrebačka policija uhitila je u ponedjeljak dva hrvatska državljanina i traga za jednom hrvatskom državljankom zbog sumnje da su organizirali krijumčarenje i prijevoz najmanje 87 nezakonitih migranata, a PU Sisačko-moslavačka je zbog sumnje u krijumčarenje migranata uhitila jednu osobu, dok za jednom traga.

- Policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU istarske i Policijske postaje Buje-Buie su u suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije i EUROPOL-om, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje, kojim su obuhvaćene tri osobe, od čega su dvije uhićene, dok je jedna trenutno nedostupna, a sumnjiči ih se da su u sastavu zločinačkog udruženja krijumčarili nezakonite migrante - priopćio je MUP.

Na području PU zagrebačke uhićeni su 65-godišnjak i 36-godišnjak, a u tijeku je intenzivna potraga za 33-godišnjakinjom. Trojku policija sumnjiči za kaznena djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj te drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Osumnjičene se tereti da su se izvan ili u sastavu zločinačkog udruženja, povezali sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi te su sukladno prethodnom dogovoru, od početka lipnja do kraja kolovoza ove godine, u najmanje 11 navrata organizirali i realizirali krijumčarenje i prijevoz nezakonitih migranata.

Migranti preuzimani u neposrednoj blizini državne granice s BiH

Počinitelji su nezakonite migrante preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke i Policijske uprave ličko-senjske, odakle su ih dalje osobnim i kombi vozilima prevozili na lokacije u neposrednoj blizini državne granice sa Slovenijom, i to na područje Policijske uprave istarske i Policijske uprave primorsko-goranske.

Na taj su način protuzakonito prebacili najmanje 87 stranih državljana i ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 245 tisuća kuna, navodi MUP.

Uhićeni dvojac je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovedeni pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke.

MUP navodi i da su u sklopu istog kriminalističkog istraživanja na području Bosne i Hercegovine policijski službenici danas uhitili 5 osoba, dok za jednim još tragaju.

Danas su i policijski službenici PU sisačko-moslavačke uhitili jednu osobu, dok se za jednom traga, navodi MUP, također zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, odnosno da su samostalno krijumčarili migrante bez strogo definirane uloge unutar zločinačkog udruženja.

Komentari (13)
  • Unosan posao, zasto ne. Kad niste sposobni poslati vojsku i podici ogradu, kao ostale drzave

    9. 9. 2019,   19:18
  • Nek mi netko pojasni, oni će u zatvor a pošten svijet doktora,profesora i inih? Zar ilegalan prelazak nije kazneno djelo?

    9. 9. 2019,   20:02
  • Žica .zilet ..5 metara visine..vojska ..i svakog krijumčara doživotna kazna ..ugrožava živote jadnih ljudi koji nelegalno prelaze granicu !!😱🔥🔥💣

    9. 9. 2019,   19:40