Obavijesti

News

Komentari 1

‘Domaća je knjiga dobila novi zamah i ponovno ušla u fokus'

‘Domaća je knjiga dobila novi zamah i ponovno ušla u fokus'
4

Zagreb Book Festival održat će se od 21. do 27. svibnja, a problematizirat će utjecaj tehnologije na društvo, pojedince, književnost, ali i umjetnost u cjelini. Aktualnim temama poput selfie kulture knjigu žele približiti javnosti

VIDEO

Kako bismo umjetnost, a posebno knjige, približili javnosti, odabrali smo vrlo aktualne teme, poput selfie kulture, objasnila je Petra Ljevak.

Direktorica Zagreb Book Festivala najavila je kako će u središtu pozornosti ovogodišnjeg međunarodnog književnog festivala biti utjecaj modernih tehnologija na društvena zbivanja, pojedince te umjetnost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, u kojem će se od 21. do 27. svibnja održavati festivalske tribine, predavanja i prezentacije knjiga, istaknuo je kako je u današnje vrijeme teško održavati književne festivale.

- Zagreb Book Festival uspjeli smo uklopiti u našu izložbu “Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost” - rekao je Gašparović.

Koordinatorica programa Ivana Bodrožić objasnila je kako je upravo 1960-ih počeo sustavni razvoj modernih tehnologija.

- Tih se godina svijet okrenuo prema individualnosti i tada je počelo sve ono što danas baštinimo - istaknula je Bodrožić, dok je Ljevak dodala kako Festival počiva na vrlo jednostavnoj ideji povezivanja autora i čitatelja.

Igor Vikić, urednik kulture u tjedniku Express, rekao je da je tijekom posljednjih godina porastao interes za književnost, što pokazuje i zanimanje čitatelja za Expressov prilog Best Book.

Suradnica na programu Diana Matulić objasnila je da su u žarištu ovogodišnjeg festivala domaći autori.

- Domaća je knjiga, zahvaljujući autorima poput Damira Karakaša i Kristijana Novaka, dobila novi zamah te ponovno došla u fokus - ispričala je Matulić.

Bodrožić je najavila da će četvrti Zagreb Book Festival problematizirati narcisoidnost, medije, obrazovanje oko kojeg se danas u svijetu lome koplja, ali i umjetnu inteligenciju koja ima sve više utjecaja na naše živote. U Muzeju suvremene umjetnosti gostovat će više od 80 domaćih i stranih autora. O raznim temama raspravljat će Borivoj Radaković, Ivica Prtenjača, Olja Savičević Ivančević, Tanja Mravak, Boris Jokić, Dean Duda, Boris Dežulović, Željka Matijašević, Morana Kasapović, Ivica Đikić, Sanja Polak, Bojana Dalbelo-Bašić, Pavel Gregorić, Kruno Lokotar, Željko Ivanjek i Boris Rašeta.

U Zagreb dolazi i Julija Donaldson, autorica najpoznatijih i najnagrađivanijih slikovnica današnjice, kao što je “Grubzon”.

- Djecu od prvih dana moramo učiti važnosti čitanja - zaključila je Matulić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...