Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Domaća litra mlijeka u samom je startu skuplja od uvozne...

None Foto: 24sata/24sata 2

Hrvati litru svježeg mlijeka plaćaju oko 6 kuna jer u lancu proizvodnje ono stoji 4,40 kn bez PDV-a, a litru uvoznog trajnog nađu za 3,75 kn

U svježemu mlijeku dobivate minerale i hranjive tvari koje su u trajnome mlijeku spaljene na visokim temperaturama. Svježe ima kraći rok trajanja pa je i skuplje, ali to je jedino “pravo” mlijeko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Objašnjavaju nam to redom mljekari i proizvođači koji se zajedno protive uvođenju ponovne naknade od 0,50 lipa po litri mlijeka u PET ambalaži.

- Kad sve zbrojite, litra mlijeka od krave do trgovine prizvođača stoji oko 4,40 kuna, i to bez PDV-a. U tu cijenu su uračunati otkup, transport, pasterizacija, distribucija, PET ambalaža s odgovarajućim čepovima i etiketama. No uz to sve, trebamo platiti i svoje radnike te kredite za strojeve u proizvodnji. Ispod 5,50 kuna, kad sve zbrojite, ne možete naplatiti litru mlijeka. A trgovci još na to dodaju maržu i tu smo gdje jesmo - pojašnjava nam jedan od dugogodišnjih domaćih proizvođača mlijeka.

Foto: 24sata/24sata

S 31. listopadom 2015. godine ukinuta je naknada od 0,50 kuna za povratnu ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda. Tad se vjerovalo da će ti proizvodi i pojeftiniti.

- Tih 0,50 kuna i ukidanje nisu pojeftinili cijenu mlijeka u Hrvatskoj. Pitam se tko je na kraju profitirao od toga jer mi mljekari nismo, ali smo primijetili da su cijene na policama bile iste, a danas i rekordno visoke kad govorimo o svježemu mlijeku - kaže nam agronom i mljekar Kristijan Pandek.

Ističe da u trgovinama u Italiji, Austriji, Nizozemskoj i ostalim zemljama koje je posjetio nigdje nije pronašao tako niske cijene mlijeka u tetrapaku kakve nalazimo u Hrvatskoj.

- Stalno se pozivamo na EU, a ondje litra svježeg mlijeka stoji oko 1,2 eura, odnosno oko 9 kuna. Bojim se da će ova mjera od 0,50 kuna uništiti naše mljekarstvo - rekao je Pandek.

Komentari (32)
  • U trajnom mlijeku ima najmanje mlijeka a najviše otrova. Rađe čaj nego takvo mlijeko. Kupujem jednom tjedno domaće s OPG-a,kad ga stavim kiselti drugi dan prst vrhnja na njem a kiselo mlijeko za prste polizati za večeru. Dodam žličicu lanenih sjemenki,malo čili papričice... idealna večera

    6. 12. 2018,   20:51
  • Svi danas samo na cijenu gledaju a ne kvalitetu...bas me zanima kakvo je to mlijeko koje dodje iz uvoza jeftinije od naseg...sigurno je najbolje kvalitete...ko rajcice iz maroka i spanije...pljuc...mater vidim i ciganima...jeftino kupi skupo prodaj...a kaj? Nije ni bitno...zato u danasnje vrijeme i djeca od 8 godina imaju karcinome...al opet, zarada je bitnija..

    6. 12. 2018,   20:56
  • mi smo prekinuli isporuku mlijeka i njime hranimo telad isplativije nego da nas ovi ucjenjuju od mljekarskih firmi do labaratorija za analizu ,svakih par mjeseci nešto nevalja iako smo sve radili isto .

    6. 12. 2018,   20:38