Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Domaće nema prednost: U Arenu stavili uvozni parket

None Foto: S.strukić 4

U Arenu su ugradili parket iz uvoza. Na natječaj se javila i domaća tvrtka Spačva, no nije prošla. Vlasnik je zato morao otpustiti 300 ljudi

Nažalost, kod gradnje dvorana za Svjetsko rukometno prvenstvo i velikih infrastrukturnih projekata favoriziraju se strani dobavljači. Primjerice, u sportsku dvoranu u Rijecu ugrađen je njemački parket, iako u Hrvatskoj imamo taj proizvod iste kvalitete, ako ne i bolji, rekao je Marijan Kavran iz Gospodarske komore. Direktor tvrtke Spačva iz Vinkovaca, Dario Puljiz, koji proizvodi takav parket, iako se javio za natječaj za sportsku dvoranu u Osijeku, nije prošao. Njegova tvrtka uglavnom je izvozno orijentirana, a do sada je zbog ekonomske krize morao otpustiti 300 ljudi. U Gospodarskoj komori problem vide u ljudima koji vode javnu nabavu, a koji ili nemaju dovoljno informacija o tome što imamo na domaćem tržištu ili podliježu uvoznom lobiju. Naša drvna industrija izvozi 60 posto proizvoda. Iako su konkurentni na svjetskom tržištu, za Hrvatsku očito nisu dovoljno dobri. Zbog gospodarske krize SAD i zemlje EU stale su u obranu svoga gospodarstva, a u HGK kažu da isto treba učiniti i Hrvatska te tako štititi radna mjesta. Predlažu da se u pravilnicima propiše da se u obnovi kuća, gradnji škola i vrtića, opremanja državnih institucija namještaj ili podovi budu od slavonskog hrasta. Time se ne favorizira proizvođač, nego proizvod. U drvnoj industriji radna mjesta izgubilo je 3000 ljudi, a do kraja godine brojka bi se mogla popeti na 4000 ljudi. U Vladi kažu da pri opremanju uglavnom koriste hrvatske proizvode.

U VLADI ŽEĐ GASE HRVATSKIM SOKOVIMA
Premijer Ivo Sanader i njegovi ministri na Vladinim sjednicama okrepljuju se izvorno hrvatskim proizvodima. Na stolovima se mogu naći samo sokovi i voda domaćih proizvođača.

ŠUKER I RONČEVIĆ VOLE HRVATSKE CIPELE
Članovi Vlade vole kvalitetne cipele. Premijerov izbor su Gucci i Ferragamo, Kalmeta nosi Pradu, a Šuker preferira domaće i nosi Igrecove cipele. Ljubitelj istih je i bivši ministar Rončević.

ČOBANKOVIĆ PUŠI HRVATSKE CIGARETE
Ministar Petar Čobanković u nikotinskom dimu uživa već 30 godina, ne puši uvozne cigarete, iako je tržište preplavljeno njima. Ministar puši isključivo cigarete domaćeg proizvođača.

ZAŠTO JE VAŽNO KUPOVATI DOMAĆE
U nedjeljnom broju 24sata objavljena je tema o stranim proizvodima koji nose hrvatsko ime. Među njima pobrojali smo Dukatov sir Podravec uvezen iz Austrije, Ledovu smrznutu bijelu ribu iz Kine, Podravkine mahune iz Belgije, Zvijezdino maslinovo ulje iz Grčke, Podravkin pommes frites iz Nizozemske... Da su ti proizvođači umjesto uvoznih sirovina koristili domaće, aktivirali bi proizvodnju, otkupili bi domaće viškove ribe, maslina, povrća... svega što se godinama sve slabije proizvodi jer poljoprivrednici to 'nemaju’ kome prodati.

Komentari (15)
  • \"Rado bih prodala Sanadera\" al kao skart...Nikad nisam al jedva cekam izbore da vidim hocemo li ovaj puta zaista ici dalje al ne pod sloganom Sanaderove stranke:(

    30. 11. 2008,   19:29
  • Ma ovo nije ništa novo, tako je sa svakim proizvodom. Vladi i saborskim zastupnicima je bitno kako će napunit svoj đep, jebe se njih za malog čovika. Njihova je politika bila, dajte narodu kruha i igara, tako da nemisle o stvarnom stanju u državi di nas je odvela ova lopovska banda! A bogami sve je manje i kruha i igara. Oče li narod počet razmišljat svojom glavom ili pomoću medija kako vladi paše zato šta ih i oni kontroliraju, ozbiljno je pitanje. vrime je da se ljudi probude!!!

    30. 11. 2008,   19:41
  • Ništa čudno! Ja sam radio pet godina u tvornici namještaja u Italiji gdje se uvozio namještaj iz hr, a nakon toga izvozio nazad u hr po cijenama da boli glava. Konkretno: Tvornica koja proizvodi stolice iz Klane prodavala je svoje proizvode po 2 eura komad talijanima, a oni su to lijepo \"talijanski\" pakirali i prodavali \"Sigmi\" iz Pule i Kendi iz Zg. po 8-10 eura komad.

    30. 11. 2008,   19:25