Obavijesti

News

Komentari 73

Domaće rajčice su konačno s naših tržnica istisnule uvozne

Domaće rajčice su konačno s naših tržnica istisnule uvozne
1

I KRASTAVCIMA JE SEZONA Između četiri i 10 kuna tražili su proteklog tjedna za kilogram krastavaca na zagrebačkoj tržnici Dolac, a na ‘akciji’ su nudili tri kilograma po 10 kuna

VIDEO

Što da vam kažem: fini su i jedni i drugi, rekla nam je prodavačica sa zagrebačke tržnice Dolac o krastavcima koje prodaje. Manji su, kaže, bolji za kiseljenje, a veće preporučuje za salatu. Uzgaja ih vani, na suncu, u svojem vrtu kraj Vrbovca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:38

- Trenutačno im je sezona pa su krastavci sad najbolji - objasnila nam je uzgajivačica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cijena kilograma krastavaca na Dolcu kreće se od četiri do 10 kuna. Postoje, naravno, i akcije, pa se za 10 kuna mogu dobiti i tri kile krastavaca.

Druga prodavačica, koja kilogram krastavaca prodaje za šest kuna, kaže kako joj problem predstavljaju kolege koji prodaju uvozne krastavce i tako domaćim prodavačima i uzgajivačima ruše cijene. Iako prodavači kupcima uglavnom govore kako je njihova “roba” domaća, poneki otkrivaju da prodaju krastavce uvezene iz Italije i Makedonije.

U ljetnim mjesecima, uz krastavce, rajčice su jedan od najčešćih sastojaka salata. Njihov je izbor znatno veći nego kad su u pitanju krastavci.

- Puno je različitih sorti rajčica - rekla nam je prodavačica koja prodaje sortu volovsko srce.

- Posebnost volovskog srca je bogat okus - kazala nam je prodavačica. Volovsko srce je, objasnila je, hrvatska tradicionalna sorta koja se prepoznaje po nepravilnom obliku.

- Djeca osobito vole ‘čokoladni paradajz’ jer nema kiseli okus kao druge sorte - prepričava nam prodavač koji prodaje neobičnu sortu rajčica crne boje. Zove je “blacky” i uzgaja s ostalim rajčicama u svom vrtu nedaleko od Zagreba. U broju sorti sigurno neće prestići Šveđanku Trudi Boroš, koja u Vidovcima pokraj Požege godišnje posadi 400 različitih sorti rajčica, a posjeduje sjemena 1600 različitih sorti.

Jedna od dražih sorti Zagrepčanima je, tvrde prodavači na Dolcu, i jabučar. Budući da je mesnat i nema puno koštica, prodavači ga preporučuju i za kuhanje i za salatu.

Cijene rajčica na Dolcu raznolike su. Kilogram volovskog srca i jabučara je između 10 i 14 kuna, a cijena “čokoladnog paradajza” i malih cherry rajčica između 15 i 20 kuna po kilogramu. I velike grapolo rajčice iz podravskoga kraja su po 20 kuna. Ako za četveročlanu obitelj treba 250 grama krastavaca i isto toliko rajčica, osvježavajuća salata stajat će je 11 kuna.

Većina rajčica na štandovima najljepše zagrebačke tržnice uzgojena je u Hrvatskoj, ali dio se i uvozi. Najčešće iz Makedonije, a ima ih i iz Grčke.

- Sad još velik dio rajčica dolazi iz plastenika, uskoro će one najbolje, uzgojene na otvorenom - zaključuje jedna od prodavačica i dodaje kako za desetak dana dolaze rajčice uzgajane na suncu, a cijena ne bi trebala biti viša nego što je rajčicama iz plastenika.

U trgovačkim centrima kila krastavaca je oko šest kuna, grapolo rajčica oko 12 kuna, a na akcijama i po sedam. Domaće cherry rajčice u pakiranju od 250 g su 15 kuna, a lijepo zapakirane u plastičnu čašu od 200 g s poklopcem 14 kn. Pola kile harmony rajčica i 400 grama cocktail rajčica stoji oko 15 kn. Pola kilograma uvezenih mini rajčica je 12 kn, kilogram rajčice beef, to bi valjda trebalo asocirati na volovsko srce, kojem nalikuje oblikom, ali ne i presavršenom bojom, je 11, a kilogram običnih rajčica oko 10 kuna.     

Cijene na zagrebačkom Dolcu proteklog tjedna

Pradajz jabučar 10-14 kn

Volovsko srce 10-14 kn

Čokoladni (crni) paradajz 15-20 kn

Cherry rajčice 15-20 kn

Grapolo iz Podravine 20 kn

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a