Obavijesti

News

Komentari 206

Don Grubišić: Država milijardu kuna daje Crkvi, to je previše

Don Grubišić: Država milijardu kuna daje Crkvi, to je previše
4

Želim slobodnu Crkvu u slobodnoj državi, ali bez privilegija. Nisam za progon Crkve ni prozivanje, ali Crkva mora biti moralna vertikala u društvu, rekao je don Grubišić

VIDEO

Nezavisni zastupnik don Ivan Grubišić smatra da Crkva mora doprinijeti rješavanju krize te biti uz narod koji kopa po kantama za smeće i preživljava uz pomoć boca. Najavio je da će iz tog razloga podržati inicijativu Udruga Protagora i David koje su spremne prikupiti potpise za referendum o reviziji Vatikanskih ugovora.

'Crkva mora biti moralna vertikala'

- Crkva treba biti slobodna i ne ovisiti o novcu države. Želim slobodnu Crkvu u slobodnoj državi, ali bez privilegija. Nisam za progon Crkve ni prozivanje, ali Crkva mora biti moralna vertikala u društvu i ona bi trebala bi doprinijeti rješavaju krize u kojoj se nalazimo - kazao je.

Don Grubišić je dva puta pisao državnom i crkvenom vrhu tražeći reviziju spomenutih ugovora. Iz crkvenih krugova nije dobio nikakav odgovor. On je stigao od predsjednika Sabora Josipa Leke koji je o tom pitanju tražio mišljenje saborskog Odbora za vanjsku politiku. Odgovorio mu je i premijer Milanović koji će tražiti očitovanje Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. 

'Kriza je, milijarda Crkvi je previše'

Grubišić smatra da je gotovo milijardu kuna godišnje koje država izdvaja za Crkvu previsok iznos posebice u vrijeme recesije i teške krize. 

Grubišić je izvijestio i da je Jakša Baloević koji je u zastupničke klupe ušao na njegovoj listi izbačen iz Saveza za građansku Hrvatsku i Kluba nezavisnih zastupnika. Razlog tome je što od svibnja prošle godine nije poštivao odluku da dio plaće daruju u humanitarne svrhe, što je potpisao kod javnog bilježnika. 

'Presude Sanaderu i HDZ-u neće donijeti nikakve promjene'

Progovorio je i o nepravomoćnoj presudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u te zaključio da one neće donijeti nikakve promjene. 

Uvjeren je da birači HDZ-a ostati vjerni svojoj stranci. Zalaže se izmjene izbornih zakona kako bi građani ubuduće umjesto lista birali izravno zastupnike. Napominje i da treba smanjiti broj saborskih zastupnika te da bi optimalno bilo da imamo 70 zastupnika. Smatra da bi se trebalo dirnuti i u privilegije političkih stranaka i zastupnika koji novac za funkcioniranje dobivaju iz proračuna. Napominje da bi se stranke trebale financirati iz donacija i članarina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.