Obavijesti

News

Komentari 18

Don Ivan Grubišić favorit za splitsko-dalmatinskog župana

Don Ivan Grubišić favorit za splitsko-dalmatinskog župana
3

Dosadašnji župan Ante Sanader odlazi u Sabor, a HDZ je imenovao Zlatka Ževrnju njegovim nasljednikom. No, prema anketama, novi župan bit će don Ivan Grubišić

VIDEO

Nakon dva desetljeća vladavine HDZ-a (i njihovih raznih političkih partnera), na predstojećim lokalnim izborima vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji će prema anketama preuzeti Savez za građansku i etičku Hrvatsku don Ivana Grubišića. 

Zaleđe te prostorno najveće hrvatske županije, odnosno prostor Dalmatinske zagore, gospodarski je devastirano. U županiji je preko 50.000 nezaposlenih, propale su brojne tvrtke, uspješne u socijalizmu, posebice u Sinju i Imotskom. Nisu bolje prošli niti nekadašnji industrijski giganti uz obalu.

No, Splitsku županiju spašava turizam, a HDZ-u oporba zamjera je godinama ne uspijevaju donijeti izmjene Prostornog plana SDŽ i da time koče projekte i ulaganja. 

Ževrnja najavljuje gospodarski uzlet

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ante Sanader, s mjesta župana nakon dva uzastopna mandata, odlazi u Hrvatski sabor. Posljednje četiri godine HDZ je bio u koaliciji s HGS-om Željka Keruma, a za novog župana kandidirao je dugopoljskog načelnika Zlatka Ževrnju (52). 

Za njegova 16-godišnjeg upravljanja tim mjestom u zaleđu Splitu, izgrađena je gospodarska zona u koju je, kako Ževrnja sam ističe, uloženo  9 milijardi kuna, dovedeno 220 investitora i podignuta 84 gospodarska objekta. 

No, posljednjih godina pogoni se zatvaraju, tvrtke odlaze iz Dugopolja, radnici otpuštaju. Bez obzira na to, Ževrnja i dalje najavljuje novi gospodarski uzlet u Županiji, dodajući, kako je daleko više gospodarstvenik nego političar.  Kao župan planira poticati gospodarstvo i razvoj  turizma, izgraditi luke u Bolu, Jelsi i Trogiru, te sufinancirati kamate kredita poduzetnicima. 

Grubišić ne najavljuje projekte, već korjenite promjene

Don Ivanu Grubišiću (76) protukandidati zamjeraju da je prestar i gospodarski neupućen.  

- Kandidat sam po želji birača, četiri ankete koje su provedene u Županiji dale su mi najviše glasova. Da se kandidiram nije bila odluka SDP-a kao što se pričalo, a niti sam njihov kandidat kako su mi predlagali. Hoće li ona glasati za mene ili nekog drugog to je njihova stvar. Koalicija s političkim strankama u Savezu nema, a poslije izbora surađivat ćemo sa svima na programima koji vuku naprijed - istaknuo je Grubišić.  

Ako postane župan kaže kako će napustiti mjesto saborskog zastupnika. Grubišić, pak, ne nudi konkretna gospodarska rješenja, već se zalaže za korjenite izmjene sustava i smanjivanje birokracije. 

- Treba potaknuti sve proizvodnje jer je sve zaspalo. Nećemo obećavati velike projekte i zone, jer Hrvatska se ne može više voditi kao do sada. Moramo stremiti ka neposrednoj demokraciji da se dovedu novi ljudi, te strukturalnim promjenama. Ne može država od 4 milijuna stanovnika imati 529 općina i 50 gradova. Nismo u stanju održati tako silan administrativni sustav - rekao je Grubišić.  

Ipak, ne treba zanemariti ni Luku Roguljića

No, za predstojeće izbore ne treba zanemariti niti rastući Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije (HDSSD) koji vode odbjegli HSP-ovci dr. Hrvoje Tomasović i dr. Luka Roguljić (42), ujedno kandidat za župana. 

HDSSD posljednjih mjeseci prometnuo se u jedinu snažnu regionalna politička stranku u Dalmaciji kakve nije bilo posljednjih 15-ak godina. 

- Prvo bih kao župan revidirao i donio novi Prostorni plan koji se pripremao, a nisu ga donijeli u tri godine. Ako budem župan gradit će se cesta od Trogira do Omiša, most Trogir-Čiovo. Napravit ćemo tvornicu lijekova u Kukuzovcu kod Sinja za što postoji planovi i zaposliti 120 ljudi odmah. Oko 67 milijardi kuna stoji u Zagrebu, ne moraju sva javna poduzeća imati centre u Zagrebu. Dio treba prebaciti u našu županiju - rekao je Roguljić. 

Napominje kako je ŽSD odavno služi za puko uhljebljivanje HDZ-ovih kadrova i njihovih koalicijskih partnera. Roguljić kaže kako je 1993.godine, kad je Županija osnovana, bilo 30 zaposlenika, a danas ih ima između 250 i 260.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a