Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Donald Trump dao otkaz Johnu Boltonu: 'Više nam ne trebaš'

Obavijestio sam Johna Boltona sinoć da nam njegove usluge nisu više potrebne u Bijeloj kući, rekao je Trump i dodao kako se snažno protivio brojnim njegovim savjetima...

Predsjednik SAD-a Donald Trump dao je u ponedjeljak otkaz savjetniku za nacionalnu sigurnost Johnu Boltonu.

- Obavijestio sam Johna Boltona sinoć da nam njegove usluge nisu više potrebne u Bijeloj kući - kaže Trump, piše BBC.

- Snažno sam se protivio brojnim njegovim odlukama i savjetima - rekao je Trump i dodao kako će se o novom savjetniku odlučivati odućeg tjedna.

Ova odluka je stigla nakon otkazivanja tajnog sastanka s talibanskim vođama.

NAKON KIMA, TALIBANI Donald Trump i dalje spreman na pregovore s neprijateljem

Otkazivanje pregovora s talibanima bila je pobjeda Boltona, čuvenog kao izrazitog konzervativca i kao krajnje sklonog ekstremnim rješenjima kad god je riječ o vojsci. John Bolton je posljednjih godinu i pol bio u takvoj poziciji da je, primjerice, kada je Trump iznenada proglasio potpuno povlačenje SAD-a iz Sirije, on bio taj kojem se predsjednik okrenuo i rekao: "John i ja se oko toga potpuno slažemo. Johne?"

O Boltonu su, međutim, u posljednje vrijeme američki mediji pisali da se žalio da ga Pompeo sasvim izbacuje iz donošenja odluka oko Afganistana. Boltonov plan je bio da s talibanima nema apsolutno nikakvih pregovora, da tu ideološki ekstremnu militantnu skupinu treba vojno poraziti, ali istodobno i da SAD smanji broj svojih vojnika na 8600, piše Express. 
Komentari (89)
  • Bravo za Trampa, zna što hoće i to gura. Do sada je sve napravio što je naumio i to bez novih ratova. Povećao je i vratio proizvodnju u SAD, zaposlenost i plaće porasle, ne dopušta kaotično ulaženje Migranata, regulira im statuse, legalno,proizvodi naftu krekingom i postaje največi izvoznik , obnovljivi izvori energije povečani drastično. Smanjuje trgovinski deficit i prema EU i prema Kini i Aziji, zateže odnose, ali ne pokreće nove ratove, Bolton ga ne može pratiti, boje da ga je sklonio.

    10. 9. 2019,   19:45
  • Ako je Bolton željan rata neka ide osobno u Afganistan ratovati ...... Samo jedan dan na ratištu promijenio bi njegove stavove o nasilnom rješavanju sukoba .

    11. 9. 2019,   08:44
  • Trum je poslovni covjek koji upravlja drzavom kao sa svojim biznisom pa razmislja kao svaki sposoban biznismen i proba pregovorima doc do dogovora da obe strane budu zadovoljne ne sa silom, naravno ako nema dogovora i rjesenja sila mu je tek tafa opcija. Nebi volio bit u kozi tih koji mu se zamjere i ucjenjuju.

    11. 9. 2019,   01:26