Obavijesti

News

Komentari 1

Donald Trump i dalje spreman na pregovore s neprijateljem

Donald Trump i dalje spreman na pregovore s neprijateljem
1

Američki predsjednik je prekinuo pregovore s pobunjenicima optuživši ih da nastavljaju napade u Afganistanu premda se činilo da je dogovor siguran. Sad kaže da ih je spreman primiti u Camp Davidu

VIDEO

Objavivši informaciju da je bio spreman primiti talibane u Camp Davidu, u mjestu važnom za američku diplomaciju, Donald Trump je još jednom pokazao spremnost na pregovore s najvećim neprijateljima.

Američki predsjednik je prekinuo pregovore s pobunjenicima optuživši ih da nastavljaju napade u Afganistanu premda se činilo da je dogovor siguran.

Ta je odluka mnoge iznenadila, ali je naišla na odobravanje onih koji su se bojali "lošeg dogovora" zbog predsjednikove žurbe da povuče američke vojnike nakon 18 godina rata.

"Trump je s pravom prekinuo afganistanske pregovore", istaknuo je bivši veleposlanik Nicholas Burns. "Talibani odbijaju bilo kakvo primirje i nastavljaju izvoditi terorističke napade".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No druga objava republikanskog milijardera iz istog je razloga potaknula oštru polemiku: Trump je rekao da je otkazao tajni sastanak u nedjelju u Camp Davidu s "talibanskim vođama" i s afganistanskim kolegom Ashrafom Ghanijem.

Tri dana prije obilježavanja osamnaeste obljetnice napada 11. rujna koji su potaknuli intervenciju u Afganistanu, taj bi susret bio povijesni koliko i sporan.

"U Camp Davidu su se američki čelnici sastali kako bi odlučili o našem odgovoru na napad koji je al Qaeda izvela 11. rujna uz pomoć talibana, usmrtivši 3.000 Amerikanaca. Nijedan taliban ne smije stupiti na to mjesto. Nikada", reagirala je na Twitteru republikanska zastupnica Liz Cheney.

U tom odmaralištu američkih predsjednika blizu Washingtona Jimmy Carter je 1978. zaključio mirovni ugovor između Izraela i Egipta. Ondje je i Bill Clinton u srpnju 2000. pokušao postići izraelsko-palestinski dogovor, ali nije uspio.

"Talibani su učinili jako malo ustupaka", rekao je za AFP Aaron David Miller iz instituta Wilson Center. Zato se takav sastanak "ne treba organizirati u Washingtonu, a još manje u Camp Davidu i nipošto na razini američkog predsjednika", istaknuo je taj bivši diplomat koji je bio sudionik summita u srpnju 2000.

Afganistanska epizoda "još jednom pokazuje da se Trump hvali svojom nepredvidljivošću", ali "takav pristup potkopava rad onih koji pokušavaju stvoriti temelj za postizanje dogovora s Afganistanom, Sjevernom Korejom i Iranom", ocijenio je Brian Katulis, stručnjak u Centru za američki napredak i dužnosnik u Clintonovoj administraciji.

SAD se nada pregovorima sa Sjevernom Korejom narednih dana ili tjedana - Pompeo

Sjedinjene Države se nadaju nastavku pregovora o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom narednih dana ili tjedana, rekao je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo.

Pregovori usmjereni na ukidanje Pyongyangova nuklearnog programa i programa projektila u zastoju su od propasti drugog summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i vođe Sjeverne Koreje Kim Jong Una u veljači u vijetnamskom glavnom gradu Hanoju.

Trump i Kim su se ponovno susreli u lipnju na granici između Sjeverne Koreje i Južne Koreje i dogovorili se otvoriti pregovore na nižoj radnoj razini, ali se to još nije dogodilo. 

"Znamo da se predsjednik Kim i dalje obvezuje na denuklearizaciju. Optimistični smo da ćemo narednih dana ili možda tjedana biti ponovno za pregovaračkim stolom s njima. To je najbolji rezultat", rekao je Pompeo u intervjuu za emisiju televizije ABC "This Week".

Sjeverna je Koreja ispalila niz projektila kratkog dometa zadnjih tjedana u znak prosvjeda protiv američko-južnokorejskih združenih vojnih vježba i uvođenja novih oružja, komplicirajući obnavljanje pregovora.

Pompeo je rekao da unatoč tim pokusima kratkog dometa, koje je nazvao razočaravajući, Kim nije prekršio obvezu koju je dao Trumpu te da američki cilj ostaje dokazano denuklearizirana Sjeverna Koreja.

"Mislim da bi predsjednik Trump bio veoma razočaran ako se predsjednik Kim ne vrati za pregovarački stol ili izvede pokuse s projektilima koji su nespojivi s dogovorima koje su njih dvojica postigli kada su bili zajedno ova tri puta", rekao je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a