Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump: Jeruzalem je glavni grad Izraela, selimo ambasadu

None Foto: KEVIN LAMARQUE 4

Trump je ustvrdio da odgoda tog priznanja nije učinila ništa za postizanje mira te da se ta odluka trebala donijeti još mnogo ranije kako bi se doprinijelo napretku mirovnog procesa

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad, unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku. 

"Odlučio sam da je vrijeme da se Jeruzalem službeno prizna kao prijestolnica Izraela", rekao je Trump u govoru u Bijeloj kući, navodi agencija dpa.

Trump je ustvrdio da odgoda tog priznanja nije učinila ništa za postizanje mira te da se ta odluka trebala donijeti još mnogo ranije kako bi se doprinijelo napretku mirovnog procesa.

Američki predsjednik je u izjavi rekao kako je svjestan da će oko ove odluke biti "neslaganja" no i da "njegova objava označava početak novog pristupa izraelsko-palestinskom sukobu".

"Izrael ima pravo odrediti svoju prijestolnicu", rekao je Trump.

On je istaknuo kako želi mir između Izraelaca i Palestinaca i da još uvijek podržava  rješenje s dvije države u okviru trajnog mirovnog sporazuma.

Trump je rekao da "Sjedinjene Države ostaju duboko predane pomoći oko postizanja mirovnog sporazuma prihvatljivog i Izraelcima i Palestincima" i dodao da će "učiniti sve što je njegovoj moći kako bi pomogao da se napravi takav sporazum", prenosi dpa.  

SAD trenutno nema odgovarajuću zgradu u Jeruzalemu u koju bi mogao preseliti veleposlanstvo iz Tel Aviva, a viši dužnosnik Trumpove administracije rekao je da bi za njenu izgradnju mogle trebati tri do četiri godine.

"Mislim da je to već davno trebalo napraviti. Mnogi predsjednici su rekli da žele nešto učiniti a nisu", rekao je Trump na sjednici njegova kabineta uoči objave o preseljenju veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, navodi agencija Reuters.

Status Jeruzalema jedna od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Trumpovo prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu SAD raskida s desetljećima dugom politikom da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima, navodi Reuters.

Trump je, kako je i najavljivao, Jeruzalem priznao za izraelsku prijestolnicu unatoč upozorenjima zapadnih i arapskih saveznika SAD-a da bi taj čin mogao dovesti do nasilja i potkopati izraelsko-palestinski mirovni proces.

Njemačka, Francuska, EU, arapski svijet i, naravno, Palestinci u utorak su redom upozoravali Trumpa da to ne čini, a u srijedu su im se pridružili Papa Franjo, službeni London i iranski ajatolah.

"Priznavanje prava svim narodima u Svetoj Zemlji primarni je uvjet za dijalog", rekao je Franjo skupini Palestinaca u Vatikanu u srijedu ujutro.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da London zabrinuto gleda na američku najavu. "Mislimo da bi Jeruzalem trebao biti dio konačnog rješenja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa do kojeg mora doći dijalogom".

Predstavnik palestinske uprave u Londonu Manuel Hasasin u razgovoru za BBC oštro je komentirao Trumpovu najavu. "To bi bila objava rata. Poljubac smrti rješenju s dvije države", kazao je. 

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei kazao je da je najava priznanja Jeruzalema izraelskim glavnim gradom znak američkog neuspjeha i nesposobnosti.

Turska je najavila da bi mogla čak i raskinuti diplomatske odnose s Izraelom ako SAD donese odluku o veleposlanstvu u Jeruzalemu, a glasnogovornik vlade je upozorio da bi ona mogla gurnuti regiju u "vatru čiji se kraj ne nazire".

Istočni Jeruzalem došao je pod kontrolu Jordana poslije izraelsko-arapskog rata 1948., koji je buknuo nakon proglašenja države Izrael koji je potom u Šestodnevnom ratu 1967. okupirala i taj dio Jeruzalema.

Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Rezolucija 478 Vijeća sigurnosti UN-a određuje da je izraelska odluka od 1980. ništavna, te poziva sve države da veleposlanstva zadrže u Tel Avivu. 

Stižu oštre kritike 

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu da službeno prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela je, osim u Izraelu, izazvala val osuda u međunarodnoj zajednici.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odluku Donalda Trumpa nazvao "povijesnim danom". Netanayu  je također zajamčio da odluka američkog predsjednika neće ništa promijeniti u pogledu svetih mjesta triju velikih monoteističkih religija u Jeruzalemu i potvrdio izraelsku obvezu zadržavanja "status quo".

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je na palestinskoj televiziji izjavio da Sjedinjene Države namjerno potkopavaju sve mirovne napore. "Tim žalosnim odlukama Sjedinjene Države namjerno potkapaju mirovne napore i proglašavaju da napuštaju ulogu pokrovitelja mirovnog procesa koju su imali posljednjih desetljeća", zaključio je.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je rekao da se status Jeruzalema može riješiti samo izravnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca  i podsjetio da je uvijek bio "protiv svake jednostrane mjere".

"Nema alternative rješenju s dvije države i Jeruzalemom kao glavnim gradom Izraela i Palestine", dodao je.

Glasnogovornik jordanske vlade Mohamed Moumeni je u priopćenju naveo da odluka američkog predsjednika predstavlja "kršenje odluka međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih naroda".

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je na Twitteru osudio kao neodgovornu izjavu američke administracije. Ta se odluka kosi s međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a, dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je Trumpovu odluku ocijenio žaljenja vrijednom i upozorio da pod svaku cijenu treba izbjegavati svako nasilje.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni je na Twitteru  napisao da se odluka o statusu Jeruzalema treba donijeti u sklopu mirovnog procesa. "Sveti grad Jeruzalem, jedinstven na svijetu. Njegova budućnost treba biti definirana u sklopu mirovnog procesa".

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako odbacuje Trumpovo priznanje Jeruzalema kako izraelske prijestolnice jer to pokopava napore da se postigne rješenje s dvije države između Izraela i Palestinaca.

Šefica vanjske politike EU-a Federica Mogherini rekla je kako je Europska unija zabrinuta da bi Trumpova odluka mogla imati posljedice na izglede za mir te da se mora udovoljiti težnjama i Izraela i Palestinaca te da kroz pregovore treba riješiti "status Jeruzalema kako budućeg glavnog grada obiju država".

Tillerson: Washington odmah pokreće pripreme za preseljenje veleposlanstva u Jeruzalem

State Department će odmah pokrenuti pripreme za preseljenje američkog veleposlanstva iz Tel-Aviva u Jeruzalem, uz jačanje sigurnosnih mjeara zaštite Amerikanaca na Bliskom Istoku, rekao je u srijedu državni tajnik Rex Tilleson.

"Odluka Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela usklađuje američku nazočnost sa stvarnosti jer se parlament, vrhovni sud,  predsjedništvo i službe izraelskog premijera nalaze u tom gradu", ocijenio je šef američke diplomacije u priopćenju.

On je zajamčio da je odluka donesena nakon konzultacija s brojnim prijateljima, partnerima i saveznicima. "Čvrsto vjerujemo da postoji izgled za trajni mir", dodao je državni tajnik tijekom posjeta američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu u Njemačkoj.

"State Department će odmah pokrenuti proces primjene odluke i pripreme za premještaj američkog veleposlansva iz Tel-Aviva u Jeruzalem", rekao je.

Ali američki dužnosnici su objasnili da bi to moglo trajati godinama jer treba pronaći mjesto i izgraditi zgradu sa svim potrebnim sigurnosnim mehanizmima.

"U dogovoru s drugim federalnim agencijama pokrenuli smo sigurnosne planove zaštite Amerikanaca u tim regijama", dodao je Rex Tillerson dok bi Trumpova odluka mogla pojačati anti-američki bijes na Bliskom istoku.

Vijeće sigurnosti za petak sazvalo izvanrednu sjednicu o Jeruzalemu

UN-ovo Vijeće sigurnosti će u petak ujutro održati izvanrednu sjednicu o Trumpovu jednostranom priznanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, priopćilo je u srijedu japansko predsjedateljstvo Vijeća, a prenosi agencija France Presse.

Vijeće će od 16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu raspravljati o drugim temama, a Jeruzalem će doći na red nakon toga, što znači negdje oko podneva po mjesnom vremenu, dodaje se iz istog izvora.

Sjednicu je zatražilo osam od petnaest zemalja u Vijeću sigurnosti. Među njima su četiri europske - Švedska, Francuska, Italija i Velika Britanija - dvije južnoameričke - Bolivija i Urugvaj - te dvije afričke - Egipat i Senegal.

Te su zemlje zatražile da sjednica počne izlaganjem UN-ova glavnog tajnika Antonia Guterresa. Potonji je u srijedu, odmah nakon objave republikanca Donalda Trumpa, podsjetio da se od preuzimanja dužnosti u siječnju protivi "svakoj jednostranoj mjeri". Status Jeruzalema može se riješiti samo u "izravnim pregovorima" Izraelaca i Palestinaca, upozorio je UN-ov glavni tajnik.

"Nema alternative rješenju dviju država" s "Jeruzalemom kao prijestolnicom Izraela i Palestine", dodao je.

Bolivijski veleposlanik u UN-u Sacha Soliz rekao je da se američka odluka "kosi s međunarodnim pravom i s rezolucijama Vijeća sigurnosti".

U rezoluciji 2334 od 23. prosinca 2016. Vijeće "ističe da neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. lipnja 1967., pa ni što se tiče Jeruzalema, osim onih o kojima će se strane dogovoriti u pregovorima".

Sjedinjene Države, tada na čelu s Barackom Obamom, suzdržale su se u toj prigodi, što je omogućilo donošenje te rezolucije.

 

Komentari (109)
  • Vjerodostojni ameri porazbacali se na sve zemaljske frontove. U ime mira naravno.

    6. 12. 2017,   20:21
  • Slijedeci plan je destabilizacija Irana. Koliko god vi mozda mislili da je nemoguce jer se radi o 100+ milijunskoj drzavi, ocekujem kaos kroz 2 godine

    6. 12. 2017,   20:17
  • Ja mislio sve do danas da je jeruzalem bio glavni grad izraela

    6. 12. 2017,   22:38